Klubit

Kuvat hurjasta muutoksesta: Alvar Aallon piilotettu luomus Helsingissä jytisee nyt elektronisen musiikin tanssiklubina

Yllä: Liiku videoiden ja kuvien välillä painamalla ruudun oikeaa tai vasenta reunaa.

Helsingin maamerkkeihin lukeutuva, vuonna 1958 valmistunut Kulttuuritalo on rakennushistoriallisesti arvokas suojelukohde. Arkkitehti Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen kellari vapautui suuren yleisön käyttöön myöhään perjantai-iltana, kun yökerho Kult aloitti siellä toimintansa.

”Mahtavaa päästä avaamaan näin valtavan upea ja arkkitehtonisesti mielenkiintoinen tila. Helsinkiläiset pääsevät katsomaan Alvar Aallon designiä, joka on ollut vuosikymmenet piilossa kellarissa”, Kulttuuritalon toimitusjohtaja Emilia Mikkola hehkutti Avecille perjantaina iltapäivällä, jolloin tiloja viimeisteltiin ennen Kult-klubin ovien avaamista.

Alvar Aalto suunnitteli Alppisalin elokuvateatteriksi. Vuosien varrella tila on palvellut äänitysstudiona ja teatteriryhmien käytössä. Seitsemän kuukautta kestänyt remontti on toteutettu rakennuksen historiallista arvoa tarkasti kunnioittaen, Mikkola kertoo.

”Koska Kulttuuritalo on suojeltu rakennus, niin kaikki ratkaisut ovat sellaisia, että tilat ovat myös palautettavissa entiselleen. Elokuvateatterin alkuperäinen vino lattia on yhä olemassa, mutta olemme rakentaneet uuden lattian sen päälle. Saliin olemme tehneet uudet akustiset tilarakenteet, jotka täyttävät nykypäivän musiikkivenuen vaatimukset. Katossa on Alvar Aallon alkuperäinen puupanelointi. Osa tiloista on korkeimmassa mahdollisessa suojeluluokassa, ja niille emme ole tehneet mitään.”

WC-kapasiteetin lisäämiseen löytyi luova ratkaisu: uudet vessat rakennettiin elokuvateatterin entiseen projisointihuoneeseen. Vessoihin jätettiin vanhat projisointi-ikkunat, joista voi nyt tiirailla klubin tanssilattialle.

Kultissa järjestetään elektronisen tanssimusiikin klubi-iltoja, joissa yleisökapasiteetti nousee yli viiteensataan henkilöön. Klubi-iltoina voi nousta Alppisalin hikiseltä tanssilattialta kierreportaat ylös Peilisaliin, jossa soi hieman rauhallisempi musiikki.

”Elektroninen tanssimusiikki soi sielläkin, mutta chillimpänä: housea, r’n’b:tä ja lattareita”, Mikkola kuvailee.

Kultin ohjelmistosta vastaa arvostettu dj Katerina Andonov.

Alppisalin baaritiskillä myydään suoraviivaisempia juomia, kun taas Peilisalissa tarjonta on laajempaa ja hienostuneempaa. Peilisali on rakennettu premium-tason baariksi, jossa voi klubi-iltojen ulkopuolella järjestää esimerkiksi yritystilaisuuksia.

Alppisalin ja Peilisalin lisäksi kokonaisuuteen kuuluu Tiilisaliksi ristitty tila, jossa on ginicocktaileihin keskittynyt baaritiski.

”Bar Manageriksi rekrytoimme Sepe Shirazin, joka on työskennellyt Helsingissä eri klubeilla vuosikymmenien ajan. Cocktailit trendaavat tällä hetkellä klubiskenessä, ja Sepen cocktail-osaaminen on todella korkeaa tasoa. Tulemme panostamaan paljon cocktail- ja tietysti myös viinipuoleen”, Mikkola sanoo.

Kulttuuritalon kellarissa jytisi basso ensimmäistä kertaa perjantai-iltana 16.2.2024. Emilia Mikkola on ylpeä uudesta elämästä, jonka Kult Alppisaliin puhaltaa.

”Talon käyttötarkoitus kokoontumistilana on suojeltu myös rakennussuojelulailla. Kulttuuritalo on rakennettu ihmisten kokoontumiseen ja tapahtumien järjestämiseen, ja se puoltaa vahvasti meidän toteuttamaamme uudistusta.”

Kultin elektronisen tanssimusiikin klubi-iltojen lisäksi Alppisalissa tullaan järjestämään livemusiikkikeikkoja. Niille mahtuu 340 katsojaa.

Kulttuuritalon omistaa Kulttuurihub oy ja sen tapahtumatoimintaa operoi kansainvälinen yritys ASM Global.

LUE MYÖS: Aino-areenan uusi ohjelmapäällikkö on Milla Palovaara – ”Juuri se venue, joka pääkaupunkiseudulta on pitkään puuttunut”

LUE MYÖS: Helsingin keskustaan avautuu baari, jossa on karaoke, yökerho ja 13-väyläinen minigolf

Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo sijaitsee Alppiharjun kaupunginosassa. Kult-klubiin käydään sisään kuvassa näkyvästä ovesta. KUVA Jaakko Sandqvist


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento