Pizza

Jirka Pitkäsen perustama ravintola osui kultasuoneen New York -pizzallaan Helsingin Vaasankadulla 

Jirka Pitkäsen perustama Blondie sijaitsee Kustaa Vaasa -ravintolan vieressä. KUVA Aapo Siippainen

Helsingin Vaasankadulle kesällä avattu uusi ravintola ei herätä helposti huomiota. Tilan käyttötarkoituksesta kertovat vain vaatimaton pizza-kyltti ja ovessa nimi Blondie.

Kun ovet iltapäivällä aukeavat, terassi alkaa täyttyä kuitenkin nopeasti. Sana Jirka Pitkäsen perustamasta New York -tyylisestä pizzeriasta on levinnyt kauas. Nopeimmillaan pizzat on myyty loppuun neljässä tunnissa.

”Teemme täydellä kapasiteetilla taikinaa ja enempää taikinaa ei tiloihimme mahdu. Mielellämme myytäisiin pizzaa loppuun asti, Pitkänen sanoo Helsingin Uutisille.

Mitä New York -tyyli tarkoittaa?

”Myymme pizzaa sliceina, kuten vilkkaassa New Yorkissa on tapana.”

Jirka Pitkänen sanoo, ettei New Yorkissa ole yhtä tiettyä tapaa tehdä taikinaa.

”Kun kävimme New Yorkissa, huomasin, että on yhtä monta erilaista tapaa tehdä taikinaa kuin on tekijääkin.”

Omaa rapeaksi paistuvaa taikinapohjaansa Pitkänen kutsuu ”ranskalaiseksi maalaisleiväksi”.

”Täytän sen parhailla raaka-aineilla.”

Perinteisten pizzatäytteiden, kuten pepperonin, lisäksi annoksissa maistuvat satokauden herkut.

”Nyt sesonkiin kuuluu kotimainen maissi. Viime viikolla oli kantarelli.”

Viime vuosina isoksi trendiksi kasvaneen napolilaisen pizzan ja New York -tyylisen pizzan välillä on yksi selvä ero.

”New York -pizza paistetaan matalammassa lämmössä. Neste poistuu pidemmän aikaa ja pohjasta tulee ryhdikkäämpi. Slice pysyy sellaisena, etteivät täytteet valu. Napolilainen on pohjaltaan pehmoisempi.”

Blondien uutuuspizzassa on kotimaista maissia, fetaa, ruskistettua voita, pikkelöityä chiliä ja yrttejä. KUVA Blondie

Helsingissä New York -pizzaa myyvät muun muassa tänä vuonna avatut Belmont ja Tampereelta pääkaupunkiin laajentanut Slicemonger. Miksi New York nousee nyt trendiksi?

”Olisiko napolilaisia jo sen verran joka puolella, että nyt halutaan uutta juttua. Halusin ravintolan, joka tarjoaa jokaiseen nälkään vaihtoehdon. Tästä voi ostaa slicen lenkillä ohi mennessä tai syödä pidempään perheen tai kavereiden kanssa. Kun jokainen voi valita erilaisia sliceja, jää annoskateus pois.”

Blondien ja Slicemongerin tapaan Izza myy palapizzoja, jotka maksavat reilut viisi euroa. Onko pikkurahalla ruokaa myyvien palapizzapaikkojen ja yleisen taloudellisen tilanteen välillä yhteys?

”Tällaisten ansiosta ihmisillä on matalampi kynnys lähteä perheen kanssa illalliselle.”

Blondiesta voi ostaa kerralla myös kokonaisen pizzan. Ne ovat jo silmämääräisesti arvioituna reilusti tavallisen pizzerian annoksia isompia. Hintakin on korkea: 28–36 euroa.

”Meillä yhdessä pizzassa on 750 gramman taikina. Se on noin 2,7 kertaa isompi kuin kilpailijoiden napolilaisessa pizzassa. Yhdestä pizzastamme syö 2–3 henkeä. Sama sääntö koskee sliceja. Nälkä lähtee 2–3 palalla.”

Pitkänen sanoo, että kookkaan pizzan ansiosta myös slicet ovat tavallista suurempia.

Aiemmin Jirka Pitkänen työskenteli Cafe Savoyssa. Oppia hän on ollut ottamassa myös Basbasissa. Nyt oli ensimmäisen oman ravintolan aikana.

”Olen itse ainoa osakas. Minulla on kolme kokoaikaista työntekijää ja muutama osa-aikainen.”

Lue myös: Helsingin suosittu Basbas erottuu muista ravintoloista: ”Valinta oli rohkea, mutta jengiä on riittänyt”

Brooklyn Brewery -olutmerkin brändilähettiläs Ali Alarakhia ja Blondies-yrittäjä Jirka Pitkänen odottivat asiakkaita hetki ennen ovien aukeamista viime lauantaina. KUVA Aapo Siippainen
Flow-viikonloppuna Blondiesissa järjestettiin tapahtuma, jossa tarjoiltiin ilmaista pizzaa. KUVA Aapo Siippainen
Newyorkilaiseen tyyliin slicet tarjoillaan valkoiselta pahvilautaselta. KUVA Aapo Siippainen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi