Viinibaarit

Kvevri-viineihin erikoistunut Winest on Suomen ensimmäinen georgialainen viinibaari

Huhtikuussa avattu Winest on Suomen ensimmäinen georgialainen viinibaari. KUVA Winest

Georgia on perinteikäs viinimaa, mutta suomalaisille georgialaiset ruoat tuntuvat olevan viinejä tutumpia. Tähän georgialaisiin viineihin keskittyvä viinibaari Winest haluaa tuoda muutoksen.

Helsingin keskeisimmällä turistialueella sijaitseva Winest avattiin huhtikuussa. Naapurissa toimii georgialainen ravintola Gastro Hub, jonka kanssa Winest tekee tiivistä yhteistyötä. Ravintoloilla on eri omistajat, mutta ne jakavat yhteisen keittiön sekä georgialaiset kokit.

Yhteiskeittiö hiiligrilleineen mahdollistaa sen, että myös viinibaarin puolelta saa perinteiseen georgialaiseen tapaan grillattua ruokaa: on grillattua kanaa, possua ja nautaa. Turisteja ajatellen tarjolla on myös grillattua poroa. Kevyempään nälkään voi tilata grillattuja kasviksia, salaatin tai lajitelman juustoja ja leikkeleitä.

Pääosassa ovat kuitenkin georgialaiset viinit.

”Jokainen georgialainen viini kertoo oman tarinansa”, sanoo Winestin ravintoloitsija Lika Mamukashvili.

Hän korostaa Georgian viinialueiden erityisyyttä: vuoristoalueilla, merenrannassa ja trooppisilla alueilla on omat erityispiirteensä, jotka jättävät jälkensä viineihin. Kasvuolosuhteiden ja maaperän lisäksi alueellisia eroja on perinteissä.

”Viinialueilla on omat ainutlaatuiset perinteensä viinintuotannossa, viinin nauttimisessa ja georgialaisten illallisten järjestämisessä. Me tuomme näitä elämyksiä asiakkaillemme ja näytämme, mitä on georgialainen vieraanvaraisuus.”

Poikkeuksellinen valikoima georgialaisia viinejä

Winest on Suomen ensimmäinen georgialainen viinibaari. Viinivalikoima on Suomen oloissa poikkeuksellinen. Winestilla on omaa maahantuontia, ja valikoimissa suositaan georgialaisten pientuottajien viinejä.

”Pyrimme löytämään viinintuottajia, jotka käyttävät mahdollisimman perinteisiä menetelmiä ja tuottavat oikeasti hyviä viinejä”, Mamukashvili sanoo.

Winestin viinivalikoimaa päivitetään kolmen kuukauden välein. KUVA Kaisa Paavilainen

Georgiaa pidetään viinin synnyinmaana, jossa viinintuotantoa on harjoitettu jo yli 8 000 vuoden ajan. Georgia tunnetaan erityisesti kvevri-menetelmällä tuotetuista viineistään. Kvevri on maan alle kaivettu valtava saviruukku, jossa rypäleiden mehu ja kuoret käyvät samassa astiassa. Kvevrien koko vaihtelee noin 20 litrasta jopa 10 000 litraan.

Georgiassa tunnetaan yli 500 eri rypälelajiketta. Winestissa maisteltavana on 17 erilaista viiniä, ja valikoimaa vaihdellaan noin kolmen kuukauden välein. Winestissa järjestetään myös maisteluiltoja.

Tunnetuin georgialainen rypäle on Saperavi, jota käytetään yleisimmissä georgialaisissa punaviineissä. Valkoisista rypäleistä tunnetuin on Rkatsiteli, joka on samalla yksi maailman vanhimmista rypälelajikkeista. Muita yleisiä lajikkeita ovat muun muassa valkoiset Chinuri ja Tsolikouri sekä punaiset Aleksandrouli ja Tavkveri.

Georgialaisista kvevreistä ovat lähtöisin myös oranssit viinit, sillä saviruukussa käydessään viinit saavat väriä rypäleiden kuorista. Pitkän viinihistoriansa ansiosta Georgiaa voidaan pitää myös natuviinien synnyinmaana.

Winestissa järjestetään myös maisteluiltoja. KUVA Kaisa Paavilainen

Myös Winestin liiketilalla on pitkä historia. Vuodesta 1934 vuoteen 1965 samalla paikalla toimi Pauligin englantilainen teehuone, josta muistona katossa on edelleen Gunnar Forsströmin maalaamat intialaisvaikutteiset koristemaalaukset.

Winestin kattoa koristavat kattomaalaukset muistuttavat liiketilan historiasta englantilaisena teehuoneena. KUVA Winest

Lue myös: Uuden hotelli Pier 4:n kattoterassi on Helsingin upein ja kaikille auki

Lue myös: Iso baariavaus Helsingissä: Kupoli pääsi hätkähdyttämään


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker