
Ravintola Shii avaa ovensa toukokuussa keskustakorttelin sisäpihalla Fabianinkadulla. Komennossa on keittiömestari Nadim ”Nadi” Nasser, jonka vuonna 2022 perustama ravintola Omadi teki vaikutuksen monialayrittäjä Saku Tuomiseen.
Tuominen omistaa osan Financier Group -ravintolayrityksestä, joka pyörittää Helsingin huippuravintoloita Palacea, Savoyta ja Café Savoyta – ja nyt myös Shiitä.
”Tunnen Sakun niiltä ajoilta, kun työskentelin vanhassa Basbasin viinibaarissa”, Nasser kertoo Avecmedialle.
”Hän kävi pari kertaa syömässä Omadissa ja kehotti jo silloin olemaan yhteydessä, jos heräisi jokin hyvä idea uudesta ravintolasta. Törmäsimme uudestaan viime vuonna ja nyt koin, että aika oli oikea. Pääsemme hyvien tyyppien kanssa luomaan uutta Helsingin ravintolaelämään.”
Shii on kooltaan pieni. Asiakaspaikoista 15 asettuu tiskille ja kuusi kabinettiin.
Ravintolan nimi tulee japanin shh-äänteestä, Nasser kertoo. Tarkoitus olisi olla hieman salaperäinen, mutta rouhea: huippuruokaa rennosti, ilman fine diningin tuntua.
Tyyliä kuvaamaan on valittu japaninkieliset sanat otsumami ja omakase. Ensimmäinen viittaa pieniin baarityylisiin syötäviin ja toinen tarkoittaa ravintolaa, jossa asiakas antaa keittiömestarin valita ruoat.
Omakase alkaa olla helsinkiläisille jo tuttu konsepti. Albertinkadulle asettunut Latitude 25 on genren tähti. Tomi Björckin Sanchome tuli ja meni.
Nadi Nasser ehti pyörittää Omadi-ravintolaansa vuoden verran Kampissa hotelli Helkan yhteydessä omakase-konseptilla ja sen jälkeen Telakkarannassa puolen vuoden ajan japanilais-ranskalaisena fuusiobistrona. Pidempäänkin olisi ollut kiva jatkaa, mutta asiakasvirta ei riittänyt. Omadi oli väärissä paikoissa väärään aikaan, Nasser pohtii.
”Varaukset menivät vuoristorataa. Myös Shii tulee olemaan vähän piilossa, mutta ei sentään Helkan tapaan hotellin toisessa kerroksessa aamiaisnurkkauksessa. Sijainti oli haastava. Silloin myös elettiin koronan jälkeistä aikaa ja inflaatio jylläsi. Telakkarannassa puolestaan kokonaiskuva ei lopulta ollut riittävän selkeä kaikille ja siellä lokaatio jatkuvien rakennustöiden keskellä oli hankala”, Nasser aprikoi.
”Virheistä oppi paljon ja fokus on nyt uudessa ravintolassa.”
Vakiotaco
Omadi-seikkailun jälkeen Nasser on tehnyt yksityiskeikkoja ja muita projekteja. Sitä ennen hän keräsi puolen vuoden verran kokemusta Michelin-tähtipalkitussa Sushi Sho -ravintolassa Tukholmassa.
Shiissä Nasser on keittiömestari, ravintoloitsija ja osakas.

Ravintolan ydintuote on 11 ruokalajin menu, joka vaihtelee sesonkien mukaan. Pääosassa ovat merenelävät.
Tarjolle tulee sashimeja, nigireitä ja useita pieniä, japanilaisesta keittiöstä innoituksensa saavia annoksia. Shii mukailee japanilaista baaria, jossa saken kaveriksi voi tilata kaikenlaista pientä herkkua.
”Menu muodostaa kaaren, jossa aloitetaan kevyistä ja freeseistä annoksista ja nostetaan pikkuhiljaa makua. Sitten pudotetaan kevyempään ja tarjoillaan pieni makea loppuun. Yleensä omakase-paikat ovat hyvin sushivetoisia ja suurin osa ruoista on kylmiä tai semikylmiä. Me tarjoamme laajempaa ruokatuotetta”, Nasser luonnehtii.
Menu maksaa 89 euroa. Juomapaketin saa 59 eurolla.
Shiissä voi halutessaan tilata myös päivän annoksen liitutaululta. Tarjolla voi olla wagyu-härkää tai vaikka merikrotin maksaa. Listan vakioannoksia tulee olemaan Nori Taco, jossa sushiriisi ja grillattu piikkimakrilli syödään merileväarkilta konstailemattomasti käsin.
Persoonaa peliin
Ravintolan taustayhtiö on Financier Group, jonka suurin omistaja on Noho Partners -ravintolakonserni. Muita osakkaita ovat keittiömestarit Helena Puolakka, Eero Vottonen ja Jyrki Sukula sekä jo mainittu Saku Tuominen.
Palace ja Savoy ovat valkoisten pöytäliinojen paikkoja. Shii puolestaan kaikkea muuta. Nasser tuo mukanaan Omadista tutun keittiöajattelun ja pyrkii tiimeineen rakentamaan ruokakokemuksesta elämyksen.
”Omadin keittiö Helkassa oli verhojen takana ja ruoka tuotiin saliin pitkälti valmiina. Täällä keittiö on näkyvillä ja ruoan valmistusta pääsee seuraamaan alusta loppuun. Shii on rikotumpi ja rockimpi”, Nasser kuvailee.
”Kaikki tuovat myös persoonansa vieraiden eteen nähtäväksi. Meillä ei ole erillisiä positioita, mitä tulee esimerkiksi ravintolapäällikköön tai sommelieriin. Kaikilla pysyy veitsi kädessä ja kaikki osaavat kaataa ja parittaa juomat sekä palvella ihmisiä. Jokainen on oma rento itsensä, osa hyvää meininkiä.”
Viinilistan on suunnitellut Financier Groupin pääsommelier Aleksi Mehtonen yhdessä Nasserin kanssa. Tarjontaan lupaillaan laadukkaita sakeja ja hyvän hinta-laatusuhteen viinejä lähes yksinomaan pieniltä tuottajilta. Viinivalikoima keskittyy kupliviin ja valkoisiin.
Shii on avoinna keskiviikosta lauantaihin. Arkisin kattauksia on kaksi (17.00 ja 19.30) ja lauantaisin yksi (14.30).

Lue myös: 10 asiaa, joissa ravintolan asiakaspalvelijan kannattaa ottaa mallia Japanista