Ensimmäistä kertaa Helsinkiin levittäytyvä ruokafestivaali Smaku järjestetään 4 .–14. syyskuuta. Mukana on 23 ravintolaa, jotka tarjoavat tapahtuman aikana 5–15 euron hintaisia maisteluannoksia, joiden kautta ravintolat esittelevät omaa makumaailmaansa.
Esimerkiksi Salutorgetissa Smaku-annoksena on 15 euron hintainen miniatyyriversio klassisesta afternoon tea -lajitelmasta, joka sisältää brittityylisiä sormisyötäviä skandinaavisin täyttein. Georgialainen ravintola Gastro Hub puolestaan tarjoaa 15 eurolla perinteisen georgialaisen alkupalalautasen sekä samanhintaisen grillilihalajitelman.
Smaku-ravintolat sijoittuvat Helsingissä kolmelle eri alueelle: Kallioon, keskustan alueelle ja saaristoon. Saariston ravintoloista mukana ovat Suomenlinnassa sijaitseva ravintola Adlerfelt, Suomenlinnan Deli & Cafe, Vallisaaren Iisi Bistro sekä Lonnan saaressa toimiva Lonnan baari.
Smaku-tapahtumia on järjestetty aiemmin Porvoossa, Loviisassa, Rovaniemellä ja Naantalissa. Smaku Helsinki on osa Helsingin kaupungin Syötävä Helsinki -ruokavuotta, jonka tavoitteena on nostaa Helsingin tunnettuutta ja houkuttelevuutta ruokakaupunkina.
Ruokatapahtumat houkuttelevat uusia asiakkaita
Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevassa ravintola Gilletissä Smaku-tapahtumaa odotetaan innolla. Ravintola oli elokuussa mukana myös Tampereelta Helsinkiin rantautuneilla pintxofestivaaleilla, joka oli Gilletin kannalta menestys.
”Pintxofestivaali toi meille sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole meillä ennen käyneet. Se on hauska konsepti, kun ihmiset kiertävät eri paikoissa maistelemassa pieniä annoksia”, sanoo Gilletin ravintolatoimenjohtaja Arto Kuukkeli.
Pintxofestivaaleihin Gilletissä varauduttiin tekemällä pintxoja valmiiksi tarjoilupöytään, jotta asiakkaat saivat annoksensa nopeasti ilman jonottamista. Positiivisen palautteen kannustamana Gillet on varautunut valitsemalla myös Smaku-tapahtumaan annoksia, joita on helppo tarjoilla nopeasti suuriakin määriä.
Gilletin Smaku-annokset ovat toast skagen muikunmädillä sekä herkkutattirisotto lehtikaalilla. Molempien hinta on 15 euroa. Kuukkeli toivoo, että nälkä kasvaa syödessä.
”Uskon että meidän asiakaskuntamme ottaa Smaku-annoksen alkuruoaksi ja pääruoaksi jotain muuta, ja totta kai keittiö varautuu siihen, että näitä annoksia menee paljon.”
Hän näkee, että ravintolatapahtumat ovat hyvä väylä saada ravintolaan uusia asiakkaita. Pintxo- ja Smaku-festivaalien lisäksi Gilletissä on kokeiltu omia ”kaksi menua yhden hinnalla” -kampanjoita.
”Ruokatapahtumilla on todella suuri merkitys. Me saamme tänne tapahtumamarkkinoinnin kautta uusia ja erityyppisiä ihmisiä.”
Smaku Helsinki -ravintolat 2024
- Ravintola Adlerfelt
- Bacco
- Box Tuohi
- Faselli Italian street food
- Wino
- Gastro Cafe Kallio
- Gastro Hub
- Ravintola Gillet Bar & Bistro
- Iisi Bistro
- Juttutupa
- Kallion Sävel
- Lia
- Lonnan baari
- Lönkka Bull & Bottle
- Manala Restaurant & Bar
- Ravintola Meripaviljonki
- Plaza Wine & Craft Beer
- Salutorget
- St Urho´s pub
- Viaporin Deli & Cafe
- Teurastamon Portti
- Treffi Verkkosaari
- Winest
Lue myös: Tamperrada 2023 on Suomen suurin ravintolafestivaali | Avec
Lue myös: Paikallisia ravintoloita esittelevä Smaku saapuu Helsinkiin syyskuussa 2024
Juttua muokattu 4.9. klo 11.49. Lisätty saariston ravintoloiden listaan Vallisaaren Iisi Bistro.