Vegaaninen

Tämäkin burgeri on vegaaninen – Avec esittelee Los Angelesin uuden aallon vegaaniravintoloita

Los Angeles lähialueineen on kulinaristin taivas: ravintoloita on valtavasti ja monipuolisesti maailman eri keittiöistä. Kasvisburgereita kaupungista on ollut helppo löytää jo pitkään, ja vegaanisia annoksia tulee tarjolle koko ajan lisää. Yhä useammat kuluttajat päätyvät kasvispohjaisiin vaihtoehtoihin, jotka sopivat heidän arvomaailmaansa ja joilla on myönteinen vaikutus omaan ja planeetan hyvinvointiin. 

Taattua laatua: Sestina, Gracias Madre ja Crossroads Kitchen 

Pikkupurtavaa tarjoileva pastabaari Sestina on julkkiskokki Matthew Kenneyn uusin kasvisravintola. Sonyn elokuvastudioiden kupeessa Culver Cityssa sijaitseva Sestina on suosittu happy hour -tapaamispaikka. Pasta-annoksissa ja juomissa toisintuvat suositut italialaiset maut vegaaniversioina. Viinin kyytipoikana maistuvat cashewpähkinätahnalla täytetyt pikkupaprikat ja valkosipulipatonki.  

Kenneyllä on kasvisravintoloita ympäri maailmaa Bahrainista Buenos Airesiin. Pelkästään Los Angelesissa hänellä on 11 ravintolaa.Kenney avasi ensimmäisen ravintolansa Matthew´sin New Yorkissa 1993, ja Food & Wine Magazine valitsi hänet parhaaksi uudeksi kokiksi seuraavana vuonna. Kenney myös opettaa tulevaisuuteen suuntautuvaa kasvisruokafilosofiaansa omistamansa Food Future -instituutin kursseilla. 

Pastabaari Sestinan kirsikkapaprikoissa (pimento) on täytteenä kermaista cashewpähkinätahnaa. KUVA Johanna Juntunen 

Los Angelesin vegaaniravintoloiden helmiin kuuluvat Gracias Madre sekä Crossroads Kitchen, jonka keittiössä valmistetaan Välimeren maiden herkkuja jokaiselle kulinaristille ruokavaliosta riippumatta. Kokki Tal Ronnenin mukaan moni asiakas ei edes tiedä syövänsä kasvisruokaa. West Hollywoodissa sijaitsevat gourmetravintolat hätyyttelevät Michelin-tähteä.

Meksikolaiset ravintolat tarjoilevat usein yksipuolista ja yksinkertaistettua ruokaa jopa kivenheiton päässä rajalta, mutta Gracias Madre on toista maata. Äiti maan kunnioittaminen on suositun ravintolan ruokafilosofian keskipisteessä. Laadukkaista ja huipputuoreista raaka-aineista valmistetut annokset, joissa on luomukasviksia, sieniä ja hedelmiä, hellivät maun lisäksi visuaalisuudellaan. Suuri puutarhamainen terassi vie Mexico Cityn tunnelmiin.  

Yllä: Ceviche de jaiba -annos Gracias Madren tapaan, jossa rapu on korvattu palmunversoilla (heart of palm). Raikkaassa salaatissa on myös avokadokermaa, tuoreita vihanneksia, limettimehua, tuoreita yrttejä ja chiliä. Jos kuva ei näy, katso se Instagramista.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Crossroads Kitchen (@crossroadskitchen) jakama julkaisu

Yllä: Crossroads Kitchen on tunnettu suussa sulavista jälkiruoistaan, kuten vadelma-suklaamousse -kakusta. Jos kuva ei näy, katso se Instagramista.

Vegaanitarjontaa aamusta iltaan  

Näiden eleganttien ja hintavien ravintoloiden rinnalle on tullut maanläheisempiä innovaatioita. Long Beachissa sijaitseva Morning Nights keskittyy kevyisiin dim sum -annoksiin. Dim sum on Kiinassa suosittu brunssi, johon kuuluu dumplingeja ja bao-nyyttejä. Niiden täytteenä on yleensä lihaa ja äyriäisiä. Nopeasti suosioon nousseen Morning Nights – ravintolan perustaja Phillip Tsan loi tyhjästä kasvispohjaisen ruokalistan, koska hänen oli vaikea löytää kiinalaisten suosikkiruokiensa kasvisvaihtoehtoja tai ne maistuivat keskinkertaisilta.  

Perinteisten dumplingien täytteenä on yleensä jauhettua porsaanlihaa. Tsan korvaa sen soijaa, herneitä ja siitakesieniä sisältävällä sekoituksella, jota on vaikea erottaa lihasta.  

Annoksista löytyy monenlaisia sieniä, pähkinöitä, lootuksen lehtiä ja taro-juurikasvia. Paistetuissa osterivinokkaissa on basilikaa, chiliä ja perinteistä kiinalaista five spice -maustetta. Mapo tofu on marinoitu Sichuanin pippurikastikkeessa ja kyytipoikana on kevätsipulia ja seesaminsiemeniä riisin kera.

Ruoka tilataan tiskiltä ja nautitaan patiolla, jonka toisessa päässä on baari. Vegaanidrinkeissä maito on korvattu mantelimaidolla, ja niitä piristävät itäaasialaiset ainekset, kuten litsilikööri ja seesami.  

Yllä: Morning Nights -ravintolan laaja vegaaninen dim sum -kattaus. Jos kuva ei näy, katso se Instagramista.

Yllä: Chilillä terästetyssä mezcal-margaritassa on Morning Nights -ravintolan valmistamaa luumusiirappia ja tuoretta limeä. Jos kuva ei näy, katso se Instagramista.

Nimikikkailua ja tuhtia arkipurtavaa 

”Uuden aallon” vegeravintoloihin kuuluvat myös Kale My Name ja Slutty Vegan, jotka suosivat huumoria myös annosten nimissä.   

Kale My Name -ravintola on nimetty Beyoncén Say My Name -kappaleen mukaan. Encinossa sijaitsevan ravintolan toinen omistaja on näyttelijä Tabitha Brown. Ruokailijoiden suosikkeihin kuuluvat paistetut avokadotacot, buffalo-kukkakaali ja jakkihedelmäwrappi. VegNews-lehti valitsi Chicagosta Los Angelesiin rantautuneen ruokapaikan koko maan parhaaksi pikavege-ravintolaksi.    

Slutty Vegan on mustaihoisten naisomistajien perustama hampurilaisravintola Atlantassa, joka on avaamassa ovensa pian myös Los Angelesissa. Pääasiana ei ole terveysruoalla kikkailu, vaan herkulliset ja täyttävät vegaaniannokset. Jos burgeri on saatava, ainakin sen sisällä on Impossible Foods -yrityksen valmistama kasvispohjainen pihvi ja todella runsaasti muuta täytettä. Purilaisten kyytipoikana on perinteisesti ranskalaisia perunoita. Perustaja Pinky Cole viljelee ronskia huumoria myös annosten nimissä, joihin kuuluvat One Night Stand, Ménage à Trois ja Hollywood Hooker. 

LUE MYÖS: Jackfruit eli jakkihedelmä toimii vaikka missä – ”Kuin vegelihaa”

LUE MYÖS: Avec vieraili stadionilla, jossa ei myydä lihaa – jalkapallon vegaaninen ammattilaisseura on suunnannäyttäjä

LUE MYÖS: ”Vegaanina tulee usein se fiilis, että on vaivaksi” – Vesta puhuu ravintoloista ja asiakaspalvelusta


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi