Vegaaninen

Pikaruoka voi olla hyvää ja terveellistä, sanoo ruokarekkaa Helsingissä pyörittävä Vladimir

Helsingin Hakaniemenrantaan parkkeerattiin lokakuussa uusi kasvis- ja vegaaniruokaa myyvä ruokarekka. Vladimir Kovalcikin perustama yritys Kvetkas sai nimi-inspiraationsa Kovalcikin Kvetka-äidiltä.

Slovakiasta lähtöisin oleva Kovalcik kertoo asuneensa Helsingissä reilut neljä vuotta. Hän alkoi maahan muutettuaan työskennellä ketjuravintolassa, jotta voisi oppia bisneksestä mahdollisimman paljon. Kovalcik saikin pian vastuulleen kolmen ravintolan pyörittämisen, mutta unelma omasta ravintolasta kyti vahvana.

Turvallisuusalalle alunperin kouluttautunut Kovalcik, 27, tunnustaa Helsingin Uutisille, ettei aluksi tiennyt ruoanlaittamisesta juuri mitään.

”Päätin alkaa testailemaan keittiössäni, koska en oikeastaan osannut kokata ja olin kyllästynyt syömään jatkuvasti kanaa. Halusin nähdä, mitä muita proteiininlähteitä voisin käyttää.”

Vannoutuneena silloisena lihan ystävänä Kovalcikiä kiehtoi se, että hän tykästyi kehittelemänsä kikhernehampurilaisen makuun niin paljon.

”Sitten aloin kokeilla vegaaniruokaa ja suoraan sanottuna olin skeptinen, koska se ei aina ollut maistunut kovin hyvältä. Ymmärrän myös sen, miksi kaikki eivät välttämättä halua kokeilla vegaaniruokia: olin itse juuri se ihminen”, taustoittaa Kovalcik.

”Oikein valmistettuna vegaaniruoat voivat kuitenkin olla superherkullisia.”

Oma vegepihvi, ja aina tuplana

Neljän vuoden työn jälkeen Kovalcik on luonut ravintolaansa oman burgerpihvin, joka tehdään pavuista, kikherneistä ja linsseistä ilman ylimääräisiä lisä- ja säilöntäaineita.

”Burgerit rakennetaan kahdesta ohuesta kasvispihvistä, koska se tuo rakennetta ja rapeutta ja vähentää muusimaisuuden tuntua, mitä jotkut pitävät epämiellyttävänä. Olen myös kehitellyt itse kaikki kastikkeet, kuten savuisen tomaattikastikkeen”, kikherneaiolin ja pähkinättömän vegaanipeston.

Pankista saatu laina ei vielä mahdollistanut ravintolatilaa, joten Kovalcik osti ruokarekan ystävältään ja uudisti sen. Säästöpankinrannasta löytyvä rekka on tällä hetkellä auki maanantaista lauantaihin kello 11–21. Listalla on kasvis- ja vegaaniburgereita, bowleja ja lisukkeita.

Kovalcik sanoo, että ideana on tuoda usein epäterveellisten pikaruokavaihtoehtojen rinnalle nopeaa katuruokaa, joka paitsi hyvänmakuista, myös terveellistä.

LUE MYÖS: Suomen parhaaksi street food -keittiöksi valittiin Kusmiku – Karjalanrieska on nerokas katuruoka-annos

LUE MYÖS: Näyttelijä Satu Silvon kasvisravintola Silvoplee on edelläkävijä, joka on selvinnyt vastoinkäymisistä

LUE MYÖS: Kahvi on halvempi, jos tilaat sen kauramaidolla – helsinkiläinen ravintola erottuu ratkaisullaan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi