Tamperelainen baarimestari Juho Ronkainen on työskennellyt anniskelualalla vuodesta 2015. Hän pyörittää yhdessä Juho Tuppuraisen ja Tero Räisäsen kanssa baarialan konsultointiyritys Behind Bars oy:tä. Toiselta ammatiltaan Ronkainen on hienopuuseppä, ja hän valmistaa Behind Barsin myymät ja vuokraamat baaritiskit itse. Tuttua on myös kitaroiden korjaaminen ja televisiotuotantojen lavasteiden rakentaminen.
Ronkainen vei Avecin baarikierrokselle kotikaupungissaan Tampereella. Lähreks sääkin holipompelille?
TEKSTI JA KUVAT Laura Hujanen
Tiima – klassikoita ja moderneja cocktaileja vanhassa kellokaupassa
Ensimmäinen pysäkki on cocktailbaari Tiima, jossa Juho Ronkainen on työskennellyt lähes baarin avauksesta lähtien vuodesta 2017.
Tiima on yksi Tampereen harvoista täysverisistä cocktailbaareista, ja Ronkaisen oman arvion mukaan paras – arvio saattaa toki olla hieman puolueellinen. Hän ei kuitenkaan ole mielipiteensä kanssa yksin, sillä Tiima on saanut lukuisia kansainvälisiäkin palkintoja.
Tiiman ytimessä on amerikkalainen klassinen cocktailbaari, mutta baarimestarit hyödyntävät myös moderneja työtekniikoita ja raaka-aineita. Hävikin vähentäminen on yksi kantavista teemoista, ja raaka-aineet pyritään käyttämään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Cocktailista saattaa löytyä esimerkiksi maitohappokäytettyä marjalikööriä tai itsetehtyä falernum-vermuttia. Drinkkilistan piirroskuvitukset kertovat juoman raaka-aineista ja herauttavat veden kielelle.
Tiima
Osoite: Satakunnankatu 10, 33100 Tampere
Maista ainakin tämä: mitä vain laadukkaalta cocktaillistalta
Villit ja viinit – lähiherkkuihin luottava viini- ja drinkkibaari rautatieaseman kyljessä
Seuraavaksi suuntaamme aivan rautatieaseman kupeeseen, Villit ja viinit -seurustelubaariin. Ronkaisen mukaan paikassa viehättävät tunnelma ja ammattitaitoinen henkilökunta.
”En yleensä ikinä juo viiniä, paitsi täällä. Tänne saa vain tulla, pyytää hyvää viiniä, ja henkilökunta hoitaa.”
Meidät ottaa vastaan Marko Simunaniemi, joka on ravintolan yrittäjä, ravintoloitsija, sommelier ja baarimestari. Hän komppaa Ronkaisen mielipidettä.
”Tämä on rento baari, jonne tullaan nauttimaan, ei miettimään. Meidän tehtävämme on mukauttaa tekeminen sellaiseksi, jota kukin asiakas fiilistelee.”
Tunnelman lisäksi panostetaan tuotteisiin. Viineissä keskitytään puhtaasti valmistettuihin pullotteisiin. Cocktailpuolella leikitellään infuusioilla eli itse maustetuilla tisleillä. Drinkkien keskiössä ovat luonnosta kerätyt raaka-aineet.
”Raaka-aine tulee ensin, tisle sen jälkeen. Saatamme valita vaikka horsman, ja sitten mietitään, mitä siihen lisätään.”
Kun pyydämme baarin tyyliä edustavaa drinkkiä, ei Simunaniemen tarvitse pitkään miettiä. Hän sekoittaa juoman, jonka pääraaka-aineena ovat tamperelaiset päärynät. Lisäksi lasiin päätyy hunajalippiaa, ranskalaisen artesaanitislaamon mandariinipontikkaa ja torinolaista vaaleaa vermuttia. Hunajalippia on köynnösmäinen kasvi, jonka maussa voi aistia piparminttua, raparperia ja suolaheinää.
Baarissa on tarjolla myös pientä syötävää lähiseudun raaka-aineista. Ruuan tyyli muistuttaa esikoisravintola Kajosta, joka sijaitsee naapurissa. Villien ja viinien puolella voi syödä yksittäisiä annoksia tai kokonaisen menun.
Villit ja viinit
Osoite: Rautatienkatu 12, 33100 Tampere
Maista ainakin tämä: henkilökunnan juuri sinulle suosittelema viini tai cocktail
Ravintola Maja/Talo – pienpanimo-oluita ja laadukasta pubiruokaa Pyynikintorin kulmilla
On aika hypätä ratikan kyytiin, ja körötellä Pyynikintorin suuntaan. Kymmenen minuutin päässä rautatieasemasta sijaitsee nautiskeluravintola Maja/Talo. Ronkaisen mukaan täälläkin tunnelma natsaa. Pienpanimo-oluisiin keskittyneessä ravintolassa hanatuotteet vaihtuvat usein.
”Tuntuu, että joka viikko on jotain uutta.”
Ronkainen kehuu myös henkilökuntaa, johon kuuluu muun muassa ravintolapäällikkö Suvi Tulijoki. Hänen mukaansa Maja/Talo on tunnelmallinen korttelipubi, joka on kohtauspaikka ystäville ja koirakavereille. Koirat ovatkin ravintolaan erityisen tervetulleita, ja vakikävijöille on omistettu oma valokuvaseinä. Maja/Talon vahvuuksiin lukeutuu myös ruokatuote.
”Teemme pubiruokaa à la carte -twistillä”, Tulijoki kertoo.
Esimerkiksi hän nostaa hot dogin, jossa chili-valkosipulimakkaran höysteenä on salaattia, kuivattua sipulia, makeaa chilipaprikahilloketta sekä sinappi-korianterimajoneesia. Tarjolla on myös esimerkiksi siipiä ja erilaisia täytettyjä leipiä. Kasvissyöjiä ja vegaaneja ei ole unohdettu.
Tulijoen mukaan ravintolassa käy lähialueelta hyvin monimuotoinen asiakaskunta: ikähaarukka on juuri täysi-ikäistyneestä 80-vuotiaisiin.
”Juniorit ja seniorit ovat täällä hyvässä yhteisymmärryksessä.”
Maja/Talo
Osoite: Pirkankatu 1, 33230 Tampere
Maista ainakin tämä: pienpanimohanoissa on aina jotain uutta tarjolla
Kievari Kahdet kasvot – perinteistä olutravintolatunnelmaa ja vaikuttava viskivalikoima
Palaamme Pirkankatua kohti keskustaan. Suuntana on nyt Kievari Kahdet kasvot, joka on saanut nimensä 1900-luvun alussa rakennetun talon kivileikkauksista.
Talon arkkitehtuuri on pyritty huomioimaan myös sisustuksessa. Seinillä onkin esimerkiksi vanhoja kuvia 20-luvulta. Ronkaisen mukaan Kievari Kahdet kasvot on perinteinen olutravintola, jonka hinnat ovat hyvin kohtuulliset. Puolen litran hanaoluen saa halvimmillaan reilulla viidellä eurolla.
”Sen ansiosta tuotteet kiertävät hyvin.”
Halpa hinta ei tarkoita, että baarin valikoima olisi suppea tai huonolaatuinen, päinvastoin. Ronkainen kehuu myös viskikokoelmaa. Ravintolapäällikkö Samuli Karvinen kokee viskihyllyn olevan baarin erikoisuus.
”Lähellä on, että meillä olisi kaupungin laadukkain viskivalikoima.”
Asiakkaita tulee baariin juuri viskin perässä. Kerran kuussa järjestetään myös maistelutilaisuuksia, joita voidaan pitää lisäksi yksityisesti pienille ryhmille.
Kievari Kahdet kasvot
Osoite: Kauppakatu 14, 33210 Tampere
Maista ainakin tämä: lasillinen viskiä kaupungin ehkä laajimmasta valikoimasta
Bonker Moodcourt – kolikkopelejä, cocktaileja, vegaanimättöä ja tacoja asematunnelissa
Viimeisenä suuntaamme Ronkaisen sunnaripaikkaan, eli baariin, jossa hän käy viettämässä aikaa sunnuntaisin.
Asematunnelissa sijaitseva Bonker Moodcourt kattaa kolme ravintolaa: vegaanista mättöruokaa tarjoileva Hoax, meksikolaiseen keittiöön keskittyvä Tacos ’n’ Tequila sekä cocktaileja ja kolikkopelejä yhdistävä Noob.
”Käyn täällä kaverin kanssa: tacoja, bisseä ja kuulumisia.”
Ronkaisen mukaan baari on juuri sopivalla tavalla överi pelikoneineen ja värivaloineen. Pelivalikoima on kattava: tarjolla on niin seikkailu- ja tasohyppelyklassikoita, tappelupelejä ja arcade-räiskintöjä, kilpa-ajoa unohtamatta. Flippereitä on joka lähtöön, ja niitä Ronkainen tykkää hakata ollessaan yksin liikenteessä.
Ronkainen käy Bonker Moodcourtissa usein ensisijaisesti syömässä, mutta juomatuote on myös kunnossa. Tarjoilija Jasmin Juhola valmistaa meille Secret of Booze -nimisen drinkin, johon inspiraatio on haettu Turtles-sarjakuvasta. Melonilikööriä, vodkaa, kiiviä ja limeä yhdistävä cocktail on huikaisevan vihreä, ja maultaan raikas ja hedelmäinen.
Bonker Moodcourt
Osoite: Ratapihankatu 39, 33100 Tampere
Maista ainakin tämä: cocktail leikkisältä drinkkilistalta
Lue myös: 5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista
Lue myös: Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet
Lue myös: 7 erinomaista baaria Oulusta – oululainen baarimestari esittelee suosikkinsa