Napolilaisesta pizzastaan tunnettu Villa Severino on avannut uuden ravintolan Helsinkiin. Omistaja Severino Salzano, 48, kertoo, että kaupungin keskustassa sijaitsevaan kauppakeskus Kamppiin avattuun uuteen ravintolaan ei vielä ole tunkua.
Toisin on alkuperäisessä Villa Severinossa, joka sijaitsee Helsinki Outlet -ostoskylässä Vantaan rajalla. Viikonloppuisin syömään ei mahdu ilman pöytävarausta, Salzano kertoo.
Villa Severinosta on tullut äärimmäisen suosittu sen jälkeen, kun se nostettiin italialaisen Top 50 Pizza Guide -oppaan laatimalle listalle Euroopan parhaista Italian ulkopuolisista pizzaravintoloista. Villa Severino sai vuonna 2023 kunniamaininnan, ja vuoden 2024 listalla se nousi jo 50 parhaan joukkoon, sijalle 48.
Perheravintolassa eletään tälläkin hetkellä jännittäviä aikoja. Keväällä sama listaus julkistetaan uudelleen, mutta Salzano ei vielä tiedä ovatko he parhaiden joukossa.
”Arvioija käy syömässä pizzaamme, mutta hän ei kerro sitä ollessaan täällä.”
Siksi etenkin pizzatuotetta kehitetään koko ajan. Ravintolassa kokeillaan erilaisia jauhoja ja mietitään täytteitä.
Tällä hetkellä Salzanosta ei kuitenkaan olisi makuvarianttien maistajaksi. Hän on jokavuosittaisella kuukauden tauolla lihansyönnistä.
”Me ihmiset syömme aivan liikaa, ja meidän täytyy miettiä mitä syömme. Kuukauden tauko lihasta on minulle puhdistuskuuri.”
Salzanolla on yksi kasvisruokasuosikki, jota voi valmistaa vain hänen kotiseudullaan Napolissa.
”Vesuvius-tulivuoren alueella kasvaa hieman parsakaalia muistuttava kasvis, friarielli. Valmistamme siitä paistoksen oliiviöljyn, valkosipulin ja chilin kanssa. Se on suurta herkkuani.”
Lue myös: Näin roomalainen ja napolilainen pizza eroavat toisistaan
Ruoka on Napolissa kaikki kaikessa. Sunnuntain ateriaa aletaan valmistaa jo lauantain puolella. On tiettyjä ”sunnuntairuokia”, joita ei syödä muina päivinä.
”Niitä ovat lasagne, arancini-riisipallot, melanzane-munakoisovuoka ja italialaiset makkarat. Pöytään katetaan myös mozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja pepperonia.”
Tätä sunnuntairuokaa on pian saatavilla myös Kampin Villa Severinossa. Alkuvuodesta siellä aletaan tarjota italialaista brunssia. Brunssia ei nähdä Helsinki Outletin ravintolassa, sillä siellä brunssille ei ole tilaa.
Salzano myöntää, ettei hän ole perinteisen noutopöydän ystävä.
”En haluaisi tarjota brunssia noutopöydästä. Mutta tiedän, että ihmiset ovat tottuneet siihen tapaan brunssien kanssa.”
Toistaiseksi Salzano ei ole vielä päättänyt, mikä lopullinen tarjoilutapa tulee olemaan, mutta brunssista hän on varma.
Hänellä on muitakin haaveita: avata kolmas pizzaravintola. Se olisi kuitenkin erilainen kuin nykyiset ravintolat.
”Haaveenani on tehdä ihan uudenlaista pizzaa, jota ei ole Suomessa vielä nähty.”
Salzano ei paljasta enempää, mutta kertoo että kyseessä ei ole roomalainen levypizza eikä napolilainen pyöreä pizza.
Vaikka ravintolassa valmistetaan joka päivä käsintehtyä pastaa ja muita italialaisen keittiön antimia, Salzano toivoisi ihmisten maistavan ennen kaikkea pizzaa.
”Olemme huomanneet, että Helsinki Outletin ravintolassamme moni tilaa juurikin pizzaa. Ihmisillä ei ole kiire ja he nauttivat myös juomista. Kampissa esimerkiksi lounasasiakkailla on eri tilanne.”
Kampin ravintolaan Kampin kauppakeskuksen 5. kerrokseen tullaan usein nimenomaan lounaalle. Ravintolan illallisasiakkailla ei kuitenkaan ole kiire minnekään, Salzano kertoo.
Sekä Salzano että hänen vaimonsa Carmen Castillett kehittävät osaamistaan jatkuvasti. Salzanon erikoisalaa on pizza, ja Castillett on erityisen hyvä valmistamaan jäätelöä.
Castillett valittiin viime kuussa maailman 50 parhaan jäätelönvalmistajan joukkoon kansainvälisessä kilpailussa Sisilian Palermossa.
Pian on Salzanon vuoro lähteä matkalle, tällä kertaa Roomaan tutkimaan uusimpia jauhoja. Hän opiskeli nuorena ruokatuotantoa Napolin yliopistossa.
Kiinnostus pizzaan syttyi, kun Salzano alkoi vanhemmiltaan salaa tehdä yötöitä paikallisessa pizzeriassa.
Ohjeita ei ollut, vaan pizzaa ja taikinaa sai valmistaa oman mielensä mukaan. Siitä asti taikinan kehittäminen on ollut Salzanolle intohimo.
”Kehityksen tuloksena pizzataikinamme on niin kevyttä, että syömisen jälkeen ei tule aivan täysi olo.”
Myös lapset ovat perheen liiketoiminnassa mukana. Pariskunnalla on kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Yhtä lasta lukuun ottamatta kaikki auttavat ravintolan töissä.
Perhe asuu Itä-Pakilassa ja vanhin poika on muuttanut jo omilleen.
”Olemme perheenä yhdessä koko ajan eikä se aina ole helppoa. Meillä on kuitenkin vahva side. On tärkeää, että ympärillä on ihmisiä jotka ymmärtävät ja joille voi puhua.”
Koko perhe on kiitollinen Suomen tuomista mahdollisuuksista.
Perhe muutti kahdeksan vuotta sitten Suomeen, kun eräs toinen ravintoloitsija houkutteli Salzanoa kumppaniksi startup-yritykseensä Helsinkiin valmistamaan napolilaista pizzaa.
Juuri ravintolan avannut Salzano ei heti innostunut ideasta.
Kun lapset kuulivat mahdollisuudesta, perheen poika kuitenkin innostui. Hän halusi muuttaa Suomeen, koska oli kuullut maan koulujen olevan hyviä.
Kun poika ei lakannut puhumasta asiasta, vanhemmat tekivät päätöksen.
”Vaimoni sanoi, että kuunnellaan lastamme. Lapsiamme vartenhan me elämme. Päätimme siis muuttaa tänne.”
Nyt Salzano rakastaa Suomea ja Helsinkiä. Napolista hän kaipaa aurinkoa ja nyt joulun aikaan italialaisia jouluherkkuja, kuten joulukakkuja ja mereneläviä.
”Olemme saaneet hienon työmahdollisuuden Suomessa. Olemme onnellisia, sillä asiakkaamme ymmärtävät mitä teemme. Ruoka on meille hyvin tärkeä tehtävä.”
Ruoan laatu on yrittäjäpariskunnalle niin tärkeää, että lähes kaikki raaka-aineet tuodaan Italiasta. Vain basilika ja rucola ostetaan Suomesta, mutta kaikki jauhot, tomaatit, tomaattikastike, mozzarella, salamit ja kinkut hankitaan kotimaasta.
”Hyvien raaka-aineiden tuominen maksaa. Se näkyy väkisinkin pizzan hinnassa. Mutta maku on meille tärkein asia.”
Salzano uskoo, että jos ajattelee vain rahaa, maku voi jäädä sivuseikaksi. Kun satsaa kaiken makuun, asiakkaat ja sitä kautta raha seuraavat perässä, hän sanoo.
Napolissa pizzerioita on joka kulmalla ja margherita-pizzan saa 6–7 eurolla, Salzano kertoo. Kun sopivat raaka-aineet löytyvät maasta, hintakin pysyy kurissa.
Pizzaa syödäänkin tuon tuosta, mutta eniten tiettyinä päivinä.
”Napolilaiset syövät pizzaa yleensä perjantaina ja lauantaina. Meillä on tietyt viikonpäivät pizzalle.”
Lue myös: Suomalainen pizzaketju nousi taas maailman parhaiden listalle