
Ensimmäinen Uuden musiikin kilpailu eli UMK järjestettiin vuonna 2012. Lanseeraukseen vaikutti se, että euroviisukarsinnat olivat kiinnostuksensa aallonpohjassa ja jotain oli tehtävä. Tilalle kehitettiin UMK, jonka haluttiin nimensä mukaisesti olevan uutta suomalaista musiikkia esittelevä kilpailu, joka houkuttelee sekä nousevia kykyjä että tunnettuja artisteja.
Tässä on onnistuttu, ja kilpailun suosio on kasvanut jatkuvasti. Vuoden 2025 UMK:hon ilmoitettiin ennätykselliset 485 kappaletta. Näistä suoraan finaalilähetykseen mahtui vain seitsemän, eli moni jää nuolemaan näppejään.
”Finaalista pudonneissa kappaleissa on väistämättä monia hyviä biisejä. Onneksi monet artistit julkaisevat kappaleensa ja kertovat myös lähettäneensä sen UMK:hon”, UMK:n tapahtumatuottaja Pia Ljungman kertoo.
Taustalla oikeita valintoja
UMK:n onnistumisen taustalla on tehty monia oikeaksi osoittautuneita valintoja. Yhtenä tärkeänä tekijänä on ollut yhteinen visio ja Ylen sisäinen yhteistyö YleX:n ja muiden Ylen ohjelmien ja kanavien kanssa, mikä on lisännyt tapahtuman näkyvyyttä.
”Tapahtumapuolella meillä on myös ollut onnellinen tilanne, että sama tekijätiimi on ollut useamman vuoden kasassa. Sitä kautta ohjelmaa on voitu hioa yhdessä paremmaksi.”

Erika Vikmanin show UMK:ssa oli kipinöivä. KUVA Miikka Varila
UMK on enemmän kuin pelkkä tv-lähetys. Tänä vuonna Tampereen Nokia-areenalla järjestetyissä kahdessa tapahtumassa oli yhteensä noin 19 000 vierasta. Lippuja myytiin erikseen kenraaliharjoitukseen ja finaaliin.
”Paikan päällä tapahtuman kokemus on monipuolisempi. Saliohjelman lisäksi UMK valtaa Nokia-areenan kolmessa kerroksessa klubeineen, esiintymisineen ja baareineen. Kenraaliharjoitus sopii koko perheelle.”
UMK luo yhteisölleen oman, turvallisen kuplan
Ljungmanin mukaan tapahtuman ytimessä on omanlaisensa tunnelma.
”Kutsumme sitä UMK-kuplaksi. Maailma ja arki ulkopuolella voivat olla ahdistavia, mutta meillä vieraat saavat olla omia itsejään. Kävijöiden arvosana vuoden 2024 tapahtumasta oli 9,2/10.”
UMK vaikuttaa löytäneen sopivan kotipaikan Tampereelta. Ljungman huomauttaa, että tämän mittakaavan tapahtumalle löytyy vain vähän järjestämispaikkoja.
”Emme ole kaupunkiin tai venueen sidottuja, mutta kansainvälisen tason tuotannon mahdollistavia paikkoja ei Suomessa ole kovin monta.”
Kansainvälisen tason tuotanto valmistaa myös kilpailijoita kansainväliseen vaatimustasoon, mikä on elinehto menestysodotuksille Euroviisuissa. Eli vahva UMK edesauttaa sitä, että suomalaiset viisuedustajat menestyvät varsinaisessa kilpailussa.
”Suomessa tehdään kansainvälisen tason tuotantoja huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa tällaiselle on vahvempi kulttuuri.”
Kotimaisen kiinnostuksen lisäksi UMK:sta on tullut monien kansainvälisten viisufanien suosikkikarsintakilpailu. Vuoden 2025 UMK televisioitiin peräti 126 maassa sen lisäksi, että paikan päälle saapui viisufaneja ympäri maailman.
”Kansainvälinen kiinnostus tarjoaa upean ikkunan suomalaisen kulttuurin ja osaamisen esittelylle”, Ljungman kertoo.
UMK:n menestystekijät
- Uuden musiikin esiin tuominen
Kilpailu toimii merkittävänä väylänä uusille artisteille ja kappaleille, joista moni nousee suureen suosioon. - Yhteistyö Ylen sisällä
Yhteistyön lisääminen eri Ylen kanavien kuten YleX:n kanssa on vahvistanut kilpailun asemaa. - Visuaalisuuden korostaminen
Panostus visuaaliseen ilmeeseen ja esitysten näyttävyyteen on lisännyt kilpailun vetovoimaa. - Yhtenäinen tekijätiimi
Pitkäaikainen ja kokenut tiimi tapahtumatuotannossa mahdollistaa jatkuvan kehittämisen ja laadun parantamisen. - Monipuolinen tapahtumakokemus
Tapahtuma paikan päällä tarjoaa paljon muutakin kuin vain sen, mikä nähdään tv-lähetyksessä.