Ravintolat

Storyvillen perustaja, ravintoloitsija ja jazzhenkilö Jorma Railonkoski on kuollut

Pitkän linjan ravintolayrittäjä Jorma Railonkoski on kuollut. Hän menehtyi läheistensä läsnäollessa kotonaan Helsingissä sunnuntaina 6. marraskuuta. Railonkoski perusti lähes 20 anniskelupaikkaa, joihin lukeutuivat jazzklubi Storyville ja oktoberfesthenkinen tapahtumaravintola Rymy-Eetu. Railonkosken kuolemasta tiedotti Viisi Tähteä -sivusto maanantaina.

Helsinkiläinen ravintoloitsija ja jazzmies Jorma Railonkoski oli koulutukseltaan diplomi-insinööri. Ennen ravintolaliiketoiminnan aloittamista hän työskenteli VTT:n rakennustalouden laboratoriossa sekä eri rakennusliikkeissä.

Päätös ravintolabisnekseen lähtemisestä kypsyi hitaasti. Rakentajana hän joutui käyttämään paljon ravintolapalveluja, mikä herätti kiinnostuksen siirtyä itsekin palvelualalle.

Ensimmäisen ravintolansa Railonkoski avasi vuonna 1979 Helsingin Lauttasaareen: Rosmariini oli ranskalaistyylinen bistro. Hän sai idean omasta jazzklubista lähes 40 vuotta sitten, kun hän järjesti jazziltoja omistamassaan Linnunrata-ravintolassa Espoon Tapiolassa.

”Minulle esiteltiin 1990-luvun alussa kellaritila Helsingin keskustassa Museokadun ja Aurorankadun kulmassa. Vanhaan hiilikellariin rakensimme Storyvillen”, Railonkoski muisteli 80-vuotishaastattelussaan syksyllä 2015.

Storyvillestä syntyi jazzmusiikin ystävien ja alan muusikoiden keskuudessa legenda. Amerikkalainen arvostettu jazzlehti Downbeat Magazine listasi Storyvillen maailman sadan parhaan jazzklubin joukkoon ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Tyttäret jatkavat elämäntyötä

Ravintolatoiminnan Jorma Railonkoski jätti jo vuosia sitten tyttäriensä Tuula Railonkosken ja Tarja Palomäen vastuulle. He ovat suunnitelleet lähes kaikki ravintolansa sisustusta myöten. Railonkoski kertoi, että parhaiten heillä onnistuivat ravintolat, jotka he tekivät itse alusta loppuun asti.

”Olenkin sanonut, että meillä on rakennusliike, mainostoimisto ja ravintolatoiminta samassa yrityksessä. Pintaremontin sijaan olemme rakentaneet sisätilat kokonaan uudelleen”, hän muisteli 80-vuotisjuhliensa yhteydessä.

Viime vuodet Railonkoski viihtyi aktiivisena eläkeläisenä. Talvet Jorma ja Marja Railonkoski viettivät Espanjassa. Kesät ja joulunaika kuluivat koti-Suomessa. Yrityselämää ja suomalaista politiikkaa hän jaksoi seurata aktiivisesti.

”Ei minun enää tarvitse liiketoimintaa johtaa. Tyttäret osaavat sen erittäin hyvin. Ravintoloiden pyörittäminen ja markkinointi hoituvat omin voimin. Tärkeästä musiikkipuolesta huolehtivat ohjelmapäälliköt”, hän pohti jäätyään pois yrittäjän tehtävistä.

Jorma Railonkoski (4.11.1935-6.11.2022) palkittiin mm. Classic Jazz ry:n Louis Armstrong -palkinnolla jazzin eteen tehdystä työstä Suomessa, City-lehden vuoden yrittäjä -palkinnolla ja Art goes Kapakka -festivaalin Helsinki hauskemmaksi -palkinnolla.

Railonkosken perheen ravintolaketju Happy Hour Restaurants jatkaa toimintaansa normaalisti.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi