Suvilahden maamerkit eli kaasukellot seisovat yhä tyhjinä, vaikka tiilisen kaasukellon 19 miljoonaa euroa maksanut peruskorjaus valmistui yli vuosi sitten. Helsingin Uutiset selvitti, mitkä asiat estävät tai hidastavat historiallisten rakennusten uutta käyttöä.
Kaasukelloihin on aikaisempina vuosina sovitettu Elävän musiikin yhdistys Elmua ja Helsingin taidemuseo HAMia. Toistaiseksi tiilistä kaasukelloa on vuokrattu remontin jälkeen vain väliaikaisesti esimerkiksi Flow-festivaalille.
Kaavamuutosta, poistumisteitä ja wc-tiloja kaivataan
Pidempiaikaiselle vuokraukselle on vielä esteitä, kertoo kaupungin vuokraneuvottelija Kirsi Salonen Helsingin Uutisille.
”Käyttötarkoitukseltaan rakennus on yhä kaasukello, mikä rajaa mahdollisuuksia.”
Uusi käyttötarkoitus vaatisi kaavamuutoksen lisäksi ainakin poistumisteiden ja wc-tilojen rakentamista. Tällä hetkellä teräksisessä kaasukellossa on vain yksi poistumistie, minkä takia rakennuksessa saa olla samanaikaisesti vain 50–60 henkilöä.
Myös teräksistä kaasukelloa korjataan.
”Rakennukseen on tulossa teräsrakenteiden peruskorjausta. Sitten sitä mahdollisesti pystytään käyttämään, mutta aikataulua en osaa vielä sanoa.”
HAM kiinnostunut myös Hanasaaresta ja Olympiarannasta
Tennispalatsissa sijaitsevan taidemuseo HAMin museojohtajan Arja Millerin mukaan kaasukellot ovat yhä mahdollinen uusi osoite museolle, mutta haasteellinen. Miller sanoo, että muita kiinnostavia kohteita ovat ainakin Suvilahti ja Hanasaaren voimalaitos sekä Olympiaranta.
Museon nykyinen vuokrasopimus Tennispalatsissa on voimassa vuoteen 2027 saakka. Tulevaisuus on hämärän peitossa, sillä Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuussa Tennispalatsin myymisen kiinteistöyhtiö Niamille.
”Vuokrasopimuksemme on voimassa vuoden 2027 kesäkuuhun asti. Tästäkin eteenpäin voidaan varmasti neuvotella. Suvilahti on ollut keskusteluissa ja Hanasaaren voimalaitos on myös kiinnostava paikka, kuten Olympiaterminaali ja Satamatalokin. Nämä ovat toki isoja investointeja ja muutoksia vaativia kohteita.
Helen lopetti Hanasaaren voimalaitoksen tuotannon tämän vuoden huhtikuussa. Nyt rakennus on vailla käyttöä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutetun ja HAMinn hallituksen jäsenen Atte Kalevan mielestä Tennispalatsi on keskeinen sijainti museolle, mutta ei optimaalinen, koska satunnaiset kävijät eivät hänen mielestä tunnu löytävän sinne.
Kaleva pitää tärkeänä, että uusi sijainti olisi myös keskeinen. Esimerkiksi Töölönlahdella sijaitsee jo valmiiksi Kiasma, Musiikkitalo ja Finlandia-talo. Suvilahti on Kalevan mielestä mahdollinen, jos siitä muodostuu taidealue. Sellaisista löytyy esimerkkejä muualta maailmasta, Kaleva sanoo viitaten Pekingin virallistettuun Factory 798 -taidealueeseen vanhalla tehdasalueella.
Milloin HAMin muutto sitten voisi käytännössä tapahtua? Millerin mukaan tahtoa siihen ainakin löytyy.
”Valmistelu pitää kuitenkin tehdä huolellisesti. En tiedä onko tämä realistinen toive, mutta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä HAM on muuttanut.”
Kaupunki on käynyt keskustelua esimerkiksi Flow-festivaalin kanssa tiilisen kaasukellon lyhytaikaisesta vuokrauksesta myös ensi vuonna, sanoo Kirsi Salonen. Myös muilla alueen tapahtumien järjestäjillä on mahdollisuus vuokrata kaasukelloa.