Tapahtumaturvallisuus

Kommentti: Uljas näky – Tuskassa pyöri täydellinen pitti

Pyrotehosteet leimusivat Parkway Driven keikalla Tuskan päälavalla sunnuntaina. KUVA Jesse Kämäräinen / Tuska

Toisin kuin monissa muissa tapahtumissa, hevifestareilla ei Suomessa ole juuri koskaan järjestyshäiriöitä. Suomalaiset ovat metallikansaa, ja käyttäytyminen raskaan musiikin keikoilla alkaa olla kultivoitunutta.

Alla näkyvällä videolla on malliesimerkki Tuska-festareilta sunnuntai-illalta. Video on kuvattu australialaisbändi Parkway Driven keikalta. Biisin kliimaksi lähestyy. Yleisön keskelle on muodostunut tila, joka pian täyttyy.

NYT – juoksuun. Ei täysillä, ei kyynärpäät ilmassa eikä silmät kiinni. Ei irvistys naamalla vaan hymy huulilla. Ihmismuuri muuttuu pyöriväksi circle pitiksi, jossa katsotaan muiden perään. Kun joku kaatuu, hänet nostetaan porukalla pystyyn eikä jätetä muiden tallottavaksi. Tilaa on kaikille.

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Parkway Drive (@parkwaydriveofficial) jakama julkaisu

Yllä: Näin pyörii pitti! Jos video ei näy, katso se Instagramista.

Netissä näkee kauhuvideoita maailmalta ties mistä huitomispiteistä, joissa painetaan kädet tuulimyllynä ääliömäisesti vastavirtaan ja muita päin.

Suomessa meininki on reilu, mitä nyt yksittäisiä urpoja tulee siellä täällä vastaan. Häirintään ja muihin väärinkäytöksiin uskalletaan nykyään puuttua, ja niistä puhutaan avoimemmin.

Parhaimmillaan pitti on pieni hetki paratiisia, dopamiinihuippu. Suomessa on pittikulttuuria, ja sitä kannattaa vaalia.

Yhden päivän kävijäennätys

Tuskassa vieraili tänä vuonna kolmen päivän aikana 60 000 festivaalivierasta. Lauantaina kävijöitä oli 23 000, mikä on tapahtuman yhden päivän ennätys.

”Tuskassa on ollut tapana tehdä joka vuosi joku ennätys eikä tämäkään vuosi ollut poikkeus. Lauantain 23 000 on mieletön yleisömäärä ja olemme älyttömän ylpeitä tästä porukasta. Tänne mahtuu kaikki ja täällä tullaan toimeen”, festivaalijohtaja Eeka Mäkynen kommentoi.

Tuskassa oli tänä kesänä käytössä neljä esiintymislavaa, joista tarkemmin kuvateksteissä alla.

Lavoista pienimmällä, Tiivistämö-rakennuksen KVLT-sisälavalla esiintyi seitsemän yhtyettä, jotka olivat lunastaneet Tuska-keikkansa työskentelemällä viime kesän festivaaleilla. Sama käytäntö jatkuu ensi kesänä. KVLT-bändien lisäksi Tiivistämössä esiintyi muun muassa Samuli Putro, joka oli valmistellut mies ja kitara -keikkasetin Johnny Cashin hengessä.

Tuska 2025 järjestetään Suvilahdessa 27.–29.6.2025.

Telttalava oli päivitetty suurempaan ja entistä ehompaan. Näin pyöri pitti Rytmihäiriön yleisössä lauantaina. KUVA Jesse Kämäräinen / Tuska
Myös toista tapahtuman ulkolavoista oli kohennettu. Sonata Arctican esiintymistä seurasi lauantaina iso yleisömeri. KUVA Miika Storm / Tuska

Australialainen Parkway Drive on metalcoren suuruuksia. KUVA Jan Trygg / Tuska
Tuskan liput sai tuttuun tapaan vaihdettua rannekkeeksi viereisessä Redin kauppakeskuksessa. Portilla rannekkeita ei ole viime vuosina enää vaihdettu. KUVA Jan Trygg
Hämeenkyröläiset Minna Lohikoski ja Lasse Kosonen astuivat avioon Tuskassa perjantaina. KUVA Joonas Brandt

Lue myös: Minna ja Lasse menevät kesällä naimisiin olutmerkin sponsoroimissa häissä Tuska-festareilla – ”Olemme niin onnellisia”


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento