Eliisa Matinmikolla on vastuullaan paitsi oman koulunsa keittiö myös 13 muun koulun ja päiväkodin keittiöt Espoossa. Ruokaa valmistetaan lisäksi muihin Espoo Cateringin toimipisteisiin. Matinmikko on viihtynyt nykyisellä työnantajallaan peräti 24 vuotta. Toki siten, että toimipaikat ja roolit ovat vaihtuneet nousujohteisesti matkan varrella.
”Kun näkee erilaista, oppii paljon. Yritys on esimerkiksi kehittynyt Espoon ruokapalveluista ensin liikelaitokseksi, ja nyt tämä on osakeyhtiö”, Matinmikko kertoo.
Hyvästä työstä ja johtamisesta kertoo se, että Matinmikko äänestettiin viime vuonna Espoo Cateringin vuoden esimieheksi. Hän oli myös tammikuussa järjestetyssä PRO-gaalassa kolmen finalistin joukossa ammattikeittiön päälliköiden sarjassa.
Mikä on hänen menestyksensä salaisuus?
”Olen läsnä. Pidän puhelimen koko ajan auki ja olen tavoitettavissa silloin, kun tarvitaan tukea. Olen muutenkin sosiaalinen ja tykkään olla ihmisten kanssa. Kuuntelen muita ja suhtaudun heihin empaattisesti.”
”Olen myös vähän kuin äitihahmo täällä. Osaan kuunnella ja luoda hyvän ilmapiirin. Johtamistapani on ohjaava, ei käskyttävä.”
Matinmikon mainitsemat empaattisuus ja sosiaalisuus eivät hänen mukaan poissulje sitä, etteikö välillä pidä tehdä vaikeitakin päätöksiä. Liian mukava ei saa olla, vaan on oltava myös päätöksentekokykyä.
”Olen kotoisin Pohjanmaalta, joten olen tottunut suoraan puheeseen. Suoraan sanomisen voi tehdä kuitenkin empaattisesti, ei töksähtävästi. Tässä työssä vaikeatkin päätökset pitää uskaltaa tuoda esille, mutta on pystyttävä tekemään se rakentavasti.”
Yksi Matinmikon uran aikana muuttunut asia on maahanmuuttajien määrän lisääntyminen ammattikeittiöissä. Nytkin hänen alaisuudessaan työskentelee lukuisia eri maista ja kulttuureista lähtöisin olevia ihmisiä. Matinmikon mukaan aito kiinnostus ihmisiä kohtaan on avaintekijä henkilökunnan työssä viihtymisessä ja sitoutumisessa. Vaihtuvuus on hänen alaisuudessaan pientä ja urat pitkiä.
”Meille tulee myös Omniasta paljon maahanmuuttajataustaisia työharjoittelijoita. Tykkään ottaa kaikki vastaan, olen kiinnostunut heidän kulttuureistaan ja kyselen paljon, miten asiat tehdään siellä, mistä he tulevat. Näin ymmärrän ihmisiä yksilöllisesti, jolloin kommunikointimme on parempaa.”
Matinmikko on ilahtunut siitä, että valtaosalla opiskelijoista on motivaatio kohdallaan työharjoitteluun tullessa.
”Varmaan 80 prosenttia opiskelijoista on todella kiinnostunut työstä tällä alalla. Se on ilahduttava asia.”
Lue myös: Hyvä työilmapiiri hitsaa porukan yhteen, tietää henkilöstöravintolassa työskentelevä Pia Åkerblom
Eliisa Matinmikko
- Ruokapalveluesihenkilö, Viherlaakson koulu ja lukio, Espoo Catering, Espoo
- Mottosi? Kaikilla meillä on tarina kerrottavana. Kun ymmärtää ihmisten taustoja ja haasteita, heidän kanssaan tulee paremmin toimeen.
- Miten työnantajasi tukee työhyvinvointiasi? Meillä on aktiivista työsuojelua, jopa viikoittaisia työn olosuhteita parantavia ohjeita: työturvallisuuskävelyä, työsuojelutoimintaa, ergonomiaa ja niin edespäin.
- Paras vastapaino työlle? Kävely hiljaisessa metsässä tai pellolla, missä ei kuulu edes autojen ääniä. Osaan muutenkin katkaista työn heti, kun painan oven kiinni. Muussa elämässä on omat kuviot.