Minun päiväni

Heikki Liekola elää unelmaansa New Yorkissa – tällainen on suomalaiskokin työpäivä

Heikki Liekola ja Sanna Hellström-Liekola aloittivat työnsä New Yorkin Ruotsin residenssissä marraskuussa. KUVA Stina Nighy

Ruotsin residenssissä New Yorkin kuuluisan keskuspuiston kupeessa järjestetään viikoittain erilaisia edustustilaisuuksia aamiaispalavereista cocktailtilaisuuksiin ja fine dining -illallisiin. Ruotsalaisten isännöimien tilaisuuksien tarjoiluista vastaa suomalainen keittiömestari Heikki Liekola.

House managerina konsulaatissa toimii hänen puolisonsa Sanna Hellström-Liekola, jonka vastuulla ovat tilaisuuksien järjestelyt aina somistuksesta ja äänentoistosta viinivalintoihin ja tarjoiluun.

Useissa Michelin-ravintoloissa työskennellyt Heikki Liekola on Vuoden Kokki 2014, ja hän on toiminut muun muassa Vuoden Kokki -kilpailun päätuomarina ja johtajana sekä Suomen Bocuse d’Or -tiimin valmentajana. Viime vuosina hän on keskittynyt catering-yritykseensä Pahe Cateringiin. Sanna Hellström-Liekolalla on taustallaan pitkä ura viinien ja cateringin parissa.

New Yorkiin Liekolat päätyivät onnellisen sattuman kautta. He olivat aiemminkin viettäneet New Yorkissa useamman kuukauden periodin, ja siitä jäi kytemään unelma pysyvämmästä asumisesta. Kun he viime kesänä saivat vinkin Ruotsin residenssissä avautuneesta paikasta, he eivät voineet olla tarttumatta tilaisuuteen. Marraskuussa he pakkasivat laukkunsa ja muuttivat 3- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa uuteen kotiinsa.

Liekolat ovat saaneet varsin vapaat kädet määritellä työaikansa, kunhan edustustilaisuudet tarjoiluineen hoituvat sovitusti. Se mahdollistaa lapsiperhearjen pyörittämisen niin, etteivät illat veny kummallakaan liian pitkiksi ja aikaa kotona olemiseen löytyy molemmille.

”Kyllä tämä aika unelmatyö on. Keittiössä on aika lailla kaikkea, mitä kokki voi toivoa, ja on annettu vapaus tehdä asioita kuten haluaa”, Heikki Liekola sanoo.

Liekolat tekevät lähtökohtaisesti kaiken kahdestaan, mutta iltatilaisuuksissa avuksi tulee ekstraajia. Ruoanlaiton Liekola hoitaa pääsääntöisesti yksin.

”Jos on isompia istuvia illallisia, tarvitsisin ehkä käsiparin keittiöön, mutta esimerkiksi cocktailpalat voi esivalmistella niin hyvin, että ne voi nostaa yksin illalla. Sannakin on koulutukseltaan kokki, joten hän voi tarvittaessa auttaa myös keittiön puolella.”

Heti alkumetreillä heidän järjestettäväkseen osui 70 hengen Nobel-illallinen. Tämän jälkeen heillä on ollut paremmin aikaa totutella työn rutiineihin, ja alkuvuosi on lähtenyt hienosti käyntiin. Ruotsin konsulaatissa ollaan oltu tyytyväisiä suomalaiskokin pohjoismaiseen tyyliin, jossa voi vilahdella tarpeen mukaan niin suomalaisia kuin ruotsalaisiakin vivahteita.

”Kun on tulossa Peppi Pitkätossu -tilaisuus, tehdään perinteistä ruotsalaista, kuten skagenia, lihapullia ja prinsessakakkua, mutta muuten ei ole pyydetty erikseen ruotsalaisia makuja. Välillä täällä on suomalaisiakin tapaamisia. Silloin on kiva laittaa väliin vähän suomalaisia vaikutteita.”

KUVAT Heikki Liekola ja Sanna Hellström-Liekola

Minun työpäiväni

Keskiviikko, maaliskuu 2025

6.00

Raotan vähän silmiäni Sannan herätyskelloon, mutta jatkan vielä unia. Tänään residenssissä on aamiainen, joka esivalmisteltiin eilen, ja Sanna menee viimeistelemään ja laittamaan sen esille.

7.15

Herätyskello soi. Herätän tytöt, laitan kahvin tippumaan ja alan laittaa itseäni sekä tyttöjä valmiiksi koulu- ja päivähoitopäivään.

8.02

Ulos ovesta. Kävelemme Fort Greene -puiston läpi kohti koulua, ilma on keväinen. Suomessa vanhempi neiti kulki jo yksin bussilla kouluun, mutta täällä kolmasluokkainen ei saa liikkua yksin noin kilometrin koulumatkaa.

8.30

Tapaamme nuoremman neidin lastenhoitajan Fort Greene Parkissa, ja minä pääsen lähtemään töihin. Sanna laittaa kuvaviestin, että aamiainen on valmiina.

Aamiaiskattaus
Sanna Liekola-Hellström kattoi edustusaamiaisen valmiiksi residenssin vieraille.

8.40

Q-metro Manhattanille. Pääsemme kotoa tosi kätevästi yhdellä metrolla suoraan työpaikalle Manhattanille. Työmatka kestää parhaimmillaan alle 30 minuuttia, aamuruuhkassa toki vähän pidempään.

9.30

Perillä työpaikalla nautin aamukahvin ja aamiaiseksi aamiaspalaverin jämät. Työpäivä alkaa leipomisella. Tehdään näkkileipävarastot täyteen ja viimeinen satsi prinsessakakkupohjia valmiiksi. Nyt on reilu 90 pohjaa valmiina perjantaille.

Heikki Liekola
Heikki Liekola sai leipoa heti aamusta reilun satsin näkkileipää.

11.30

Leipomisessa hurahti hyvin pari tuntia, kun näkkäritaikinaa oli niin reippaasti. Sitten pari pientä misaa illaksi, ja pidetään Sannan kanssa tauko ennen lounasta. Menemme juoksemaan Central Parkiin. Tämä ei ole suinkaan päivittäinen rutiini, mutta muutaman kerran kuussa kerkeää lenkille. Tänään on pitkä päivä, niin näin saa kivan pikku breikin.

12.30

Päivälenkki puistossa. Päivä on muuttunut pilviseksi, mutta maisemat ovat silti aina hienot.

13.00

Lounaaksi kevätrullia ja salaattia.

13.30

Illallismisan kimppuun. Teen pääruoaksi kalaa: päällystän kampelafileen hummerimurekkeella.

Heikki Liekola
Päivälenkin jälkeen oli vuorossa keittiömestarin lounastauko. Lautasella kevätrullia ja salaattia.

15.30

Ilta alkaa olla valmis ja set up kunnossa. Sanna lähtee kotiin, ja meidän ykkösapumiehemme William, suomalaisittain Willu, tulee kanssani iltaan.

15.45

Nyt on pari tuntia aikaa esivalmistella perjantain isoa tilaisuutta. Peppi Pitkätossu täyttää 80 vuotta, ja meillä on perjantaina sen kunniaksi 90 hengen tilaisuus. Kolme suolaista palaa ruotsalaisia klassikkomakuja ja makeaksi prinsessakakkua. En ole osaamattomuuttani niin innoissani prinsessakakun teosta, mutta sitä oli toivottu tilaisuuteen, joten totta kai otan haasteen vastaan. Samalla oppii itsekin uutta.

18.00

Vaniljakreemi ja vadelmahillo valmiina kakkuihin sekä muutama suolainen kreemi ja majoneesit valmiina perjantaille. Nyt välisiivous ja luukkuliina paikoilleen. Pyydän Willua kiillottamaan lautaset. Sitten on kaikki valmiina niin salissa kuin keittiössä.

19.05

Vieraat ovat saapuneet. He ottavat samppanjat ja canapeet yläkerran kirjastossa. Tänään
suolapalana vuohenjuustokreemiä, tomaatti-vesimelonitartar ja minttuöljyä. Kun vieraat
ovat istuneet pöytään, illan menu voi alkaa.

Illalliskattaus
Kattaus on valmiina iltaa varten.

21.00

Menu tarjoiltu. Vielä kahvi ja pienet makeat eli kaffe godikset pöytään. Porkkanakarkkeja ja
passionmarmeladia sekä suolakaramellikonvehti.

21.50

Kun paikat on siivottu, suljetaan residenssin ovi tältä päivältä. Park Avenuella sataa kaatamalla. Ensimmäistä kertaa tämän reilun kolmen kuukauden aikana olen sulkemassa, joten päätämme käydä vielä afterworkilla Willun kanssa.

Afterwork
Heikki Liekola kävi päivän päätteeksi afterworkilla ykkösapumiehensä Williamin eli Willun kanssa.

23.30

Kotona. Oli pitkä ja tapahtumarikas päivä. Ihan näin railakasta ei ole päivästä ja viikosta toiseen. Huomenna Sanna menee taas ensin töihin ja minä saan levätä vähän pidempään.  

Lue myös: Lauri Kaivoluoto ja Simo Harrivaara ovat uuden sukupolven julkkiskokkeja

Lue myös: Millaista on työ ABC:n keittiössä? Seurasimme vuoropäällikön päivää


Heikki Liekola

  • Työskentelee keittiömestarina Ruotsin residenssissä New Yorkissa
  • Yrittäjä, Pahe Catering
  • Työskennellyt useissa Michelin-ravintoloissa Suomessa ja Ruotsissa
  • Vuoden Kokki 2014
  • Toiminut Vuoden Kokki -kilpailun päätuomarina ja johtajana sekä Suomen Bocuse d’Or -tiimin valmentajana

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi