Asiakaspalvelu

Sommelier Antero Niemiaho kertoo, miten elämys luodaan – heti ensimmäinen hetki on tärkeä

Kahdesti Suomen parhaaksi sommelieriksi valittu Antero Niemiaho on mestari luomaan unohtumattomia elämyksiä. Kun hän kertoi aamutelevisiossa sommelierin työstä, hän summasi sen näin: ”Olemme ravintolassa työskenteleviä ihmisiä, jotka tarjoilevat viiniä. Pääosaamisalueemme on viini, mukaan lukien ravintolan juomatuotteen rakentaminen, sen ylläpitäminen ja logistiikka.”

Tärkeintä työssä ei kuitenkaan ole viini vaan oikean tunnelman luominen. Niemiaholla se lähtee siitä, miten hän toivottaa asiakkaat tervetulleiksi – kaikki yhtä lämpimästi.

”Jään heti kuuntelemaan vierasta ja kuulen kontekstista, onko kyse juhlapäivästä, arki-illallisesta tai bisnestapaamisesta. Luen tilannetta ja pyrin ensi hetkestä lähtien viemään sitä siihen suuntaan kuin vieraamme toivovat. Mukautan myös palvelutyylin tilanteeseen”, Niemiaho kertoo.

Antero Niemiaho
Antero Niemiaholle sommelierin tähtihetkiä ovat ne, kun hän pääsee toteuttamaan asiakkaiden toiveita. KUVA Teemu Reunila

Niemiahon työpaikka ravintola Vinkkeli Helsingissä tunnetaan klassisena valkoisten liinojen ravintolana. Ammattitaitoinen palvelu leimaa ravintolan tarjoamaa kokonaisvaltaista elämystä.

”Itse koen, että valkoisia pöytäliinoja tärkeämpää on se, että jokainen saa olla oma itsensä. Se tekee tilanteesta vähän rennomman, eikä kenenkään tarvitse jännittää. Pyrimme aina luomaan siinä määrin rennon kohtaamisen kuin vieras tuntuu kaipaavan”, Niemiaho kuvailee.

Unohtumattoman elämyksen salaisuus on keskittyminen asiakkaaseen. Niemiaho tekee illasta erityisen kuuntelemalla vieraita, täyttämällä heidän ennakko-odotuksensa ja toteuttamalla illan aikana nousevia toiveita.

”Jos huomaan, että pöydässä ollaan kiinnostuneita viinistä, tuon tietämystäni esiin ja teen sitä kautta illallisesta unohtumattoman. Voin esimerkiksi tarjota viiniä, josta on ollut edellisellä kerralla puhetta. Toisinaan yllätän ihmiset jopa 60 vuotta vanhoilla vuosikerroilla.”

Sommelierin tähtihetkiä ovat ne, jolloin hän pääsee toteuttamaan vieraiden toiveita – ääneen lausuttuja tai rivien välistä tulkittuja. Niemiaho on ylpeä siitä, että tuntee ravintolan juomatuotteen ja pystyy luomaan elämyksiä, joita ihmiset eivät saa missä tahansa muualla.

”Tykkään, kun minulle esitetään kysymyksiä. On mielekästä rakentaa vastaus niin, että se on kaikille ymmärrettävä. Kysyjällä voi olla myös sellaista tietoa, jota minulla ei ole, ja syntyy mielenkiintoinen keskustelu. Hiljattain eräs kemisti kysyi, miten sulfiitti suojaa viiniä. Se oli sommelieria aktivoivaa.”

Niemiaho vaikuttaa vuosi toisensa jälkeen The Best Sommelier of Finland -kilpailussa täysin suvereenilta. Hän itse kuvailee vain toimivansa flow’ssa. Juuri siltä se näyttää yleisöstäkin. Muistijälkiä rutistuksesta ei juuri jää, mutta Niemiaho aprikoi olleensa lähimpänä omaa itseään tehtävässä, jossa oli dekantoitava viini asiakkaalle neljässä minuutissa.

”En dekantoinut viiniä, koska asiakkaalla oli kiire päästä nauttimaan sitä. Onnistuin olemaan samanlainen persoona kuin olen töissä. Myös kisassa persoonalla ja omalla tekemisellä on iso vaikutus, ei pelkästään teknisellä suorituksella”, Niemiaho toteaa.

LUE MYÖS: Leeni Hyvärinen googlaa sinutkin, kun varaat pöydän Maaemosta – tällaista on työ kolmen Michelin-tähden huippuravintolassa Norjassa

LUE MYÖS: Suomen palkituin sommelier Samuil Angelov: Ravintolatyössä ADHD voi olla valtava voimavara

Antero Niemiaho
Antero Niemiaho on menestynyt alan kilpailuissa. KUVA Timo Porthan


Vuoden kokki ja vuoden tarjoilija 2023

Ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskisojen finaali käydään lokakuussa
Helsingin Messukeskuksessa Viini- ja ruokamessuilla 26.–29.10.2023.

Vuoden kokki 2023 -finalistit

 • Ville Korhonen – Ravintola Savoy
 • Ville-Petteri Kröger – Ravintola Shelter
 • Johan Kurkela – Freelancer
 • Simon Selin – Restaurant HEJM / Restaurant FRÖJ
 • Simo Harrivaara – Harrydanger
 • Kim Mustonen – Havu Kitchen & Bar
 • Benjam Papp – Palace Restaurant
 • Ville Neulanen – Alchemist

Vuoden tarjoilija 2023 -finalistit

 • Joona Finni – Sataman Viilu
 • Janika Tiensuu – Ravintola Fiasco?
 • Jeremias Salonen – Freelancer
 • Kirsi Seppänen – Ravinteli Bertha
 • Leeni Hyvärinen – Maaemo
 • Katri Hautakangas – Ravintola Pöllöwaari
 • Outi Tölli – Freelancer / Financier Group oy
 • Alma Syrjänen – Ravintola Luoto

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi