Baarit

Näin helsinkiläinen baari on onnistunut ruokatuotteessaan – ilman keittiötä

Vaikka ruokatuote harvemmin on baarin liikevaihdon kärkipelaaja, on sen rooli asiakkaiden palvelemisessa ja lisämyynnin tekemisessä tärkeä. Varsinaista liiketoimintaa tukeva ruokatuote on mahdollista toteuttaa baarissa monella tavalla. Helsinkiläisessä Chihuahua Julep -baarissa pientä syötävää on innovoitu kekseliäästi ilman keittiötä.

Baarin ruokatuote on mahdollista toteuttaa monella tavalla. Valmiiden naposteltavien avulla ruokatuotetta voi lähteä rakentamaan pienellä kynnyksellä. Valmiita naposteltavia löytyy nykyään laidasta laitaan: perinteisten suolapähkinöiden rinnalle ovat tulleet vaihtoehdot juureslastuista ruissipseihin ja popkornista riisisnackseihin.

Valmistuotteella ei erottauduta

Valmistuotteilla ei vielä erottauduta naapurista. Omaan liikeideaan räätälöity tuote voi olla vaihtoehto, jos tilat sen sallivat. Keittiön puuttuminen ei ole este sille, että baariin voitaisiin tuoda naposteltavaksi valmistuotteiden lisäksi tuoreita vaihtoehtoja.

Kun Minna Kettunen ja Jami Järvinen olivat avaamassa omaa baariaan Chihuahua Julepia Helsinkiin vuonna 2018, oli alusta pitäen tarkoitus tarjoilla myös pientä syötävää. Tuolloin cocktailbaarin raaka-aineet kuitenkin valtasivat kaiken kylmäsäilytystilan, ja idea jäi hautumaan.

”Naposteltavasta tuli kuitenkin kyselyitä erityisesti maanantaisin, jolloin monet ravintolat olivat kiinni”, Kettunen muistelee.

Ruokatuotetta lähdettiin toden teolla kehittämään vuonna 2020, kun ensimmäisen koronasulun jälkeen oli mahdollista pitää cocktailbaaria auki vain alkuillasta. Omistajat halusivat mahdollistaa asiakkaille napostelun cocktailien ohessa, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä muualle syömään.

Sipsifanit

Ruokatuotteen suunnittelu oli tehtävä tilojen ehdoilla, sillä baarissa ei ole varsinaista keittiötä. Rasvapoistojen puuttuessa oli keskityttävä tuotteisiin, joita ei tarvitse kypsentää. Suunnitteluvaiheessa pohdittiin myös, minkälainen naposteltava tukisi baarin ydintuotetta eli cocktaileja.

”Halusimme lisäksi tuotteen, johon ei sisälly liikaa itse valmistettavia osia, mutta joka olisi kuitenkin laadukas. Sitä kautta päädyimme juustotarjoiluun.”

Kotimaisista juustoista on rakennettu Chihuahua Julepissa erilaisia annoksia. Kunkin annoksen kombinaatiot on tarkkaan mietitty tukemaan toisiaan. Annoksia päivitetään sesonkien mukaan, ja silloin tällöin tarjolla on myös Peltolan Blue -sinihomejuustosta valmistettu dippi, jonka kera tarjoillaan kolmea erilaista sipsiä sekä kasviksia. Sipsiannokselle on kehittynyt oma fanikuntansa, joka tulee aina juomalle annoksen ollessa saatavana. Myös erikoisruokavaliot on ruokatuotteessa huomioitu.

”Yksi juustoannoksista on aina vegaaninen, esimerkiksi cashewpohjaista ’brietä’, viikunahilloa ja kuivattuja viikunoita.”

Monenlaista pientä. KUVA Noora Nyrhilä

Hävikki vähenee fiksulla suunnittelulla

Fiksulla suunnittelulla voidaan cocktailbaarissa jopa vähentää hävikkiä ruokatuotteen avulla. Drinkkien valmistukseen tarvittavia raaka-aineita voi sisällyttää osaksi annoksia, jolloin niiden kierto paranee.

”Jos avaa oliivipurkin jotain cocktailia varten, kannattaa oliiveja myydä myös erikseen, jotta ne eivät jää seisomaan. Hyödynnämme myös Bloody Maryyn varattua selleriä sipsiannoksessamme, ja hedelmälautaseen kaltataan appelsiinilohkoja hedelmistä, joiden kuoret käytetään cocktailien koristeiksi.”

Chihuahua Julepin hedelmälautaselle valmistetaan lisäksi samppanjasiirappia ylijääneestä kuohujuomasta, joka muuten päätyisi hukaksi.

Juustotarjoilu vaatii Kettusen mukaan riittävät tilat, jotta se voidaan toteuttaa hygieenisesti.

”Meillä on juustojen säilytykseen oma jääkaappi. Annokset valmistetaan kumihanskat kädessä, ja kaikki tuotteet pidetään erillään ristikontaminaation välttämiseksi.”

Vaiva kuitenkin palkitaan, sillä Chihuahua Julepissa saadaan jatkuvasti positiivista palautetta annoksista. Ja kun yhdelle seurueesta tulee nälkä, ei koko porukan tarvitse lähteä naapuriin syömään, kun baarin listalla on pientä naposteltavaa. Jos tilojen resurssit riittävät ja baarissa on mahdollista huolehtia asianmukaisesta kylmäsäilytyksestä, Kettunen suositteleekin ehdottomasti ruokatuotteen tuomista osaksi baarin palveluvalikoimaa.

LUE MYÖS: Helsinkiläinen Chihuahua Julep -baari haluaa haastaa, tarjota uutta ja erottua massasta

LUE MYÖS: Suomen tulikuumimman baarimestarin unelma toteutui: tällainen on Bar Mate Erottajalla


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker