Ruokamatkailu

Mikkeliläinen ravintola nostettiin maailman parhaiden reissukohteiden joukkoon

Tertin kartano on National Geographicin listan ainoa pohjoismainen kohde. KUVA Lotta Luostarinen, Tertin kartano

National Geographic julkaisee vuosittain listauksen matkakohteista, joita lehti lukijoilleen suosittelee. Tänä vuonna ravintoloista ilmestyi oma listauksensa. 21 ravintolan listalle on nostettu neljä kohdetta Euroopasta, ja yksi niistä on mikkeliläinen Tertin kartano.

National Geographicin lupauksena on, että listan ravintolakohteiden ympärille kelpaa rakentaa lomareissu. Tertin Kartanon kohdalla lehti kehuu kartanohotellin ympäristöä hedelmä- ja yrttitarhoineen. Ruokalistalta nostetaan esiin muun muassa leppäsavustettu lohi, fasaanipatee ja oman tarhan mesiangervolla maustettu kakku.

Mediatyö kantoi hedelmää

National Geographic on kansainvälisesti tunnettu julkaisu, ja pelkästään Suomessa uutinen Tertin kartanon noteerauksesta on näkynyt laajasti mediassa. National Geographic kokoaa listauksensa verkoston avulla, johon kuuluu muun muassa toimittajia.

”Teemme Mikkelin matkailun kanssa positiivista yhteistyötä, ja tänne on järjestetty paljon mediamatkoja. Uskon, että kimmoke on syntynyt tätä kautta”, Tertin kartanon liiketoimintajohtaja Lotta Luostarinen iloitsee Avecille.

Tertin kartanon ravintolan perustivat Matti ja Pepita Pylkkänen 1970-luvulla. 1600-luvulla rakennettu kartano on kulkenut Pylkkäsen suvussa neljän sukupolven ajan.

45-vuotiaan ravintolan ytimessä ovat perinteet ja lähiruoka.

”Monet resepteistä ovat peräisin Matin äidiltä ja äidinäidiltä: alatoopeja, pateita, riistaruokaa”, Lotta Luostarinen kertoo.

”Pihapiirissä toimi aikoinaan jalostuslampola, ja lammas onkin usein mukana menussa.”

Ravintolan keittiömestari on Antti Ukkonen ja ravintolapäällikkö Elina Lepistö.

”Antti kehittää kartanon hyviä vanhoja reseptejä oman intohimonsa ja mielenkiintonsa avulla. Meillä on poikkeuksellisen hyviä raaka-aineita riistasta lähtien. Käytämme oman tarhan yrttejä sekä kasviksia ja omasta luomumetsästä poimittuja raaka-aineita, esimerkiksi kuusenkerkkää ja sieniä. Kalat savustamme omalla savustuspöntöllä joka päivä”, Luostarinen toteaa.

Ruokamatkailua

Mikkelissä on nyt juhlan paikka.

”Olemme aivan mielettömän ylpeitä Tertin kartanosta, joka on alueemme ruokamatkailun pioneereja ja tehnyt upeaa ja pitkäjänteistä työtä vuosikymmenien ajan. Sen ansiosta Mikkeliin on syntynyt ruokamatkailukärki. Tertin lisäksi on tullut muitakin hyviä ruokapaikkoja, mutta Tertti on ensimmäinen ja klassikko. Kunnianosoitus on ansaittu, ja olemme siitä tosi iloisia”, Mikkelin seudun matkailupalvelu ry:n toimitusjohtaja Maisa Häkkinen hehkuttaa Avecille.

”Mikkelin seudun ruokamatkailun kivijalka perustuu hyvien ravintoloiden lisäksi Saimaan alueen puhtaisiin, sesonkien mukaisiin ja aidosti paikallisiin raaka-aineisiin. Kaikki huomaavat, että tässä on jotakin poikkeuksellista. Ruokamatkailun kehittämisen ytimessä on tuottajien ja ravintoloiden välinen yhteistyö ja tietenkin markkinointiyhteistyö. Erilaisten kampanjoiden lisäksi tärkeässä roolissa ovat mediavierailut kotimaisille ja erityisesti kansainväliselle medialle.”

Saimaan alue nauttii vuoden 2024 ajan European Region of Gastronomy -tittelistä. IGCAT-järjestön jakaman tunnustuksen tarkoituksena on edistää ja suojella vuosittain yhden tai useamman eurooppalaisen alueen tai kaupungin tunnuksenomaista ruokakulttuuria.

Voit tutustua National Geographicin suosittelemien ravintolakohteiden listaan tästä linkistä.

LUE MYÖS: Ravintolayrittäjä Sirly Ylläsjärven päätä ei palele, paitsi trikoissa tunturin huipulla – ”Tuntui että korvat tippuvat”

LUE MYÖS: Toimintansa lopettava ravintola Demo tullaan muistamaan uudistajana – Tommi Tuominen kertoo, mistä hän on erityisen ylpeä

Tertin kartano tarjoaa nykyisellään muun muassa majoitusta, ravintola- ja kahvilatoimintaa. KUVA Lotta Luostarinen, Tertin kartano


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi