Ravintola-ala

Ruoka-ala on suuri työllistäjä Suomessa

Ruoka-alalla on merkittävä vaikutus Suomen kansantalouteen, kertoo Luonnonvarakeskuksen selvitys. KUVA Istock

Ruoka-alan työllistämä 320 000 hengen joukko on lähes 12 prosenttia kaikista Suomen työllisistä. Mukaan on laskettu maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravintolat välillisine vaikutuksineen.

Ravintolatoiminta kasvatti arvonlisäystään nopeimmin aina vuoteen 2019 saakka. Koronapandemia ja siihen liittyvät toimintarajoitukset pudottivat arvonlisäystä merkittävästi vuosina 2020 ja 2021. Kaupassa ja elintarviketeollisuudessa koronan vaikutukset jäivät varsin vähäisiksi.

Eniten ruoka-ala työllistää ja tuottaa arvonlisäystä Uudellamaalla. Luonnonvarakeskuksen karttaesityksessä voi tarkastella alan vaikutuksia maakunnittain.

Ruoka-alan tuottama arvonlisäys kansantaloudelle (kaikkiaan runsaat 19 miljardia euroa)

  • 3,8 miljardia euroa elintarvikekauppa (tukku- ja vähittäiskauppa)
  • 3,3 miljardia maatalous*
  • 2,9 miljardia elintarviketeollisuus
  • 2,4 miljardia ravitsemistoiminta
  • 6,6 miljardia välillisesti muilla talouden toimialoilla

*) Maatalouden arvonlisäys sisältää 1,8 miljardin tuet, joista noin 700 miljoonaa euroa maksetaan EU:n budjetista ja 1,1 miljardia kansallisesta budjetista.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi