Ravintola Savoyn katolla, aivan Helsingin ydinkeskustassa, on pidetty mehiläisiä jo vuodesta 2010. Avec pääsi kurkistamaan urbaaniin mehiläistarhaan ja maistamaan hunajaa suoraan kennosta.
Mehiläistarhan merkitys Savoylle on suuri, kertoo ravintolapäällikkö Ida Heino Avecille.
”On upeaa, että mehiläisiä on katukuvassa ja että niistä sekä niiden lisääntymisestä pidetään huolta. Mehiläisillä on suuri merkitys maapallollemme. On myös hienoa, että saamme käytettäväksemme lähellä tuotettua, omaa herkullista hunajaamme. Esimerkiksi mallasleipämme makeutetaan tällä, ja teen kanssa on hienoa tarjoilla omaa hunajaamme.”
”Iso kiitos tästä kuuluu mehiläistarhureillemme Mia, Bjarne ja Thomas Brucelle Marbackan hunajatilalta Liljendahlista, Loviisasta.”
Hunaja säilyy ikuisesti
Tiiviissä astiassa säilytettynä, valolta ja kosteudelta suojattuna hunaja säilyy periaatteessa ikuisesti. Pitkä säilyvyys johtuu suuresta sokeripitoisuudesta, pienestä vesipitoisuudesta ja mehiläisten tuottamista entsyymeistä. Tämän voi pitää mielessä, vaikka hunajapurkissakin on asetusten mukaisesti parasta ennen -päivämäärä.