Ravintolat

Savoy rymistelee: 7. kerros remontoidaan, katutasoon kokonaan uusi ravintola – ”Tulee olemaan kaukana skandinaavisesta minimalismista”

Ravintola Savoy juhlistaa 85-vuotista historiaansa uudella katutason Café Savoy -ravintolalla ja juhlakirjalla. Ensi vuoden puolella Savoyn seitsemäs kerros remontoidaan uusiksi.

Uusi Café Savoy on rento eteläranskalainen ravintola, joka on auki sekä lounaalla että illalla. Ravintola avataan loka–marraskuussa katutasoon Eteläesplanadin ja Kasarmikadun kulmaan. Komennossa on Savoyn Chef Patron Helena Puolakka.

”Savoyn perustajaa, Maire Gullichsenia ja itseäni yhdistää suuri rakkaus Etelä-Ranskaa, sen elämäntyyliä ja keittiötä kohtaan. Siinä missä kahdeksas kerros yhdistää suomalaiseen keittiöön Pariisia ja Pietaria, alakerran ytimessä on etelän aurinko ja ilo”, Helena Puolakka sanoo.

”Café Savoy tulee tarjoamaan juuri sitä ruokaa, jota olen koko ikäni tehnyt ja jota rakastan. Ja luonnollisesti erinomaisilla viineillä on iso rooli.”

Café Savoyn sisustuksen suunnittelee Studio Joanna Laajisto.

”Tämä paikka tulee olemaan kaukana skandinaavisesta minimalismista. Café Savoyssa paistaa Välimeren aurinko ympäri vuoden”, Joanna Laajisto kuvailee.

Taiteilija Karo Hellberg tulee tekemään ravintolatilaan koko takaseinän peittävän maalauksen.

Aino ja Alvar Aallon filosofiaa kunnioittaen

Savoyn kahdeksas kerros remontoitiin juuri ennen koronan alkua. Ravintolasali palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä vuoden 1937 ilmettään. Tammikuussa 2023 on seitsemännen kerroksen vuoro, tavoitteena kunnioittaa Aino ja Alvar Aallon suunnittelufilosofiaa.

Remontista vastaa Ilse Crawfordin johtama lontoolainen suunnittelutoimisto Studioilse, joka remontoi aiemmin Savoyn kahdeksannen kerroksen.

“Olen aina ollut erittäin kiinnostunut siitä, mikä tuo ihmiset yhteen ja herättää heidät henkiin. Tässä kerroksessa se on paitsi Helena Puolakan upea ruoka, myös Aaltojen humanistinen lähestymistapa suunnittelemiseen, joka ainoaan yksityiskohtaan. Kahdeksannen kerroksen tapaan haluamme kunnioittaa alkuperäistä, mutta huomioida tämän päivän tarpeet. Tavoitteenamme on, että koko kerros tarjoaa poikkeukselliset puitteet paitsi syömiseen, myös erityisiin juhliin ja kohtaamisiin”, Ilse Crawford sanoo.

Savoyn juhlavuoden aikana syntyy myös 350-sivuinen englanninkielinen kirja ”The Seasons at Savoy”, jonka kirjoittavat Saku Tuominen ja Sara Karlsson. Ensin mainittu on yksi ravintolan omistajista.

Kirja rakentuu Helena Puolakan keittiöfilosofian, kuukausittain vaihtuvien grand menujen, ravintolalle tärkeiden raaka-aineiden ja niiden tuottajien, Savoyn työntekijöiden ja asiakkaiden sekä ravintolan historian ja designin ympärille.

”Teemme määrätietoisesti työtä sen eteen, että Savoy on koko maailman mittakaavassa tunnettu ravintola, eräänlainen pyhiinvaelluspaikka. Tällä kirjalla on tärkeä rooli tässä prosessissa. Kirjan tarkoituksena on tehdä näkyväksi paitsi ravintolan upea historia myös tämän päivän kunnianhimo”, Saku Tuominen sanoo.

LUE MYÖS: Ravintola Smör avattiin erikoiseen paikkaan – nyt 13 vuotta myöhemmin se on klassikko


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi