Suomen Keittiömestarit

Suomen Keittiömestarit huolissaan suomalaisen ruuantuotannon kehityksestä

Suomalainen alkutuotanto sijoittuu maailman pohjoisimmalle viljellylle alueelle, jonka kasvukausi on lyhyt ja intensiivinen. Tuotantoeläinten hyvinvointiin ja eettiseen kohteluun kiinnitetään jo lainsäädännössä tarkkaa huomiota, toisin kuin useissa tehotuotannon maissa.

Ruuan turvallisuus varmistetaan loppukäyttäjälle saakka tarkasti säädellyn jäljitettävyyden avulla. Näitä tutkitusti maailman puhtaimmissa olosuhteissa vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita ei kyetä tuottamaan yhtä halvoilla tai samoilla tuotantokustannuksilla kuin suurimmissa maataloustuotannon maissa. Globaali raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hintakilpailu kohdistuu kohtuuttomasti nimenomaan alkutuotantoon, jossa kohonneita energia- ja muita tuotantopanoksiin liittyviä kustannuksia on haasteellista, tai jopa mahdotonta, saada enää edes katettua lopputuotteesta saatavalla hinnalla.

Alkutuotanto arktisissa olosuhteissa ja tuotannon tehokkuusvaatimusten takia edellyttää vahvaa erityisosaamista, pitkäjänteistä tuotannon ja tuotantotilojen kehittämistyötä sekä ylläpitoa, isojen pääomien sitouttamista ja jatkuvaa riskienhallintaa alati vaihtuvissa olosuhteissa. Jos suomalainen alkutuotanto ajetaan taloudellisen kannattamattomuuden tai muiden syiden takia alas, ei se globaalin ruokakriisin iskiessä toivu ennalleen hetkessä, tuskin edes useammassa vuodessa. Edessä olisi mitä todennäköisemmin vähintäänkin pula perusraaka-aineista ja jopa säännöstely. Kotimaisen elintarviketuotannon kriisi vaarantaa ja heikentää suomalaisen ruokaturvan.

Kotimaista elintarviketuotantoa tarvitaan, mikäli haluamme varmistaa suomalaisille kuluttajille todistetusti ja jäljitettävästi turvalliset ja kestävästi tuotetut raaka-aineet ja elintarvikkeet. Jos haluamme tarjota ruokaa, tuotannon alkuperän tiedämme täyttävän kuluttajaa, työvoimaa, ympäristöä ja eläimiä suojelevan suomalaisen lainsäädännön ja elintarvikkeille asetetut standardit.

Kotimaisella tuotannolla varmistamme suomalaista ruokaturvaa globaalien ruokakriisien ja muiden uhkien varalta. Samalla työllistämme ja ylläpidämme suomalaista alkutuotantoa ja elintarvikejalostusta. Pystymme vaikuttamaan myös ilmastonmuutokseen käyttämämme raaka-aineiden kautta, kun valitsemme kestävästi ja eettisesti tuotettuja raaka-aineita ja hallitsemme hävikkiä.

Jokainen kuluttaja voi äänestää kukkarollaan, kysyä ja vaatia suomalaista ruokaa ja työtä. Huolestunut saa olla. Haluammeko todella olla kiinalaisen riisin, indonesialaisella palmuöljyllä täydennettyjen elintarvikkeiden ja eteläamerikkalaisten sademetsien pohjalle raivattujen suurtilojen tuottaman lihan varassa?

Kotimainen tuotanto on parasta, vastuullista, laadukasta ja tunnistettavaa. Se kykenee haastamaan saatavuudellaan ja joissain tilanteissa myös hinnallaan ulkomaiset tuotteet, kun loppukäyttäjä määrittelee ruuasta maksettavan hinnan.

Markku Ojala

Puheenjohtaja, Suomen Keittiömestarit ry

Lisätietoja puheenjohtaja@chefs.fi

LUE MYÖS: ”Tällä alalla vietetään nuoruusaika, pidetään jonkin aikaa hauskaa” – Suomen Keittiömestarien uusi pomo Markku Ojala pohtii ratkaisuja työvoimapulaan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi