Juttu on osa tapahtuma-ammattilaisten Evento-lehden Kuulolla-juttusarjaa, jossa esitellään kiinnostavia podcasteja.
Tekoäly näyttäytyy ihmisten arjessa usein helppoina sovelluksina, kuten Chat GPT. Tekoälyllä on monesti työkalumainen luonne, ja tekoälyn toivotaan parantavan tai helpottavan ihmistyötä.
Siksi moni onkin ottanut työkalut hanakasti käyttöön, ja nyt työpaikoilla ollaan käännekohdassa: kenellä on vastuu?
Eettisestä näkökulmasta kysymys on siitä, miten tekoälyä opitaan käyttämään oikein ja osataan käyttää kriittistä ajattelua. Työkalumaisten tekoälysovellusten kanssa vastuu eettisistä ratkaisuista on nimittäin käyttäjällä.
Työpaikoilla kannattaa nyt miettiä, kuinka vastuut ja työt jaetaan, miten varaudutaan ongelmiin ja miten hyödyt jakautuvat reilusti, sanovat tekoälytutkijat Taina Kalliokoski ja Antero Karvonen.
Sosiaalietiikan tutkijatohtori Kalliokoski ja VTT:n tutkija Karvonen keskittyvät tutkimuksessaan tekoälyn etiikkaan. He pitävät myös tekoälyaiheista podcastia.
Tekoälykehitys koskettaa kaikkia elämänaloja
10 pulmaa tekoälystä -podcastin tavoitteena on tarjota tietoa tekoälyn eettisistä kysymyksistä. Vaikka puheissa tekoäly supistuu helposti työkalujen ympärille, tekoälykehitys koskettaa koko yhteiskuntaa. Siksi podcastiin on kutsuttu mukaan vieraita monelta taholta.
”Olemme pyrkineet keskustelemaan tekoälystä mahdollisimman monissa konteksteissa. Podcastissamme on puhuttu tekoälystä esimerkiksi lasten, ikääntyneiden, terveysdatan ja älykaupunkien näkökulmista kutakin teemaa lähellä olevien asiantuntijavieraiden kanssa”, Kalliokoski kertoo.
Podcastia on helppo kuunnella kenen tahansa aiheesta kiinnostuneen aiempaan tietotasoon katsomatta.
”Podcast auttaa kuulijoita ymmärtämään tekoälyä ja sitä kautta osallistumaan ja vaikuttamaan tekoälyä koskevaan keskusteluun eri organisaatioissa ja yhteyksissä.”
Podcastia tehdessään Kalliokoski ja Karvonen ovat itsekin saaneet oivalluksia ja oppeja. Suuri oivallus on ollut se, että tekoälyyn liittyvä eettinen keskustelu ja vaikutusten huomioiminen vaativat aikaa. Tämä hitaus voi tuntua kehittämisen ja omaksumisen paineessa vastahakoiselta.
”Tekoälyn etiikassa ei sanota suoraan, että tee näin tai noin. Monessa tapauksessa tekoälyn avulla yhteiskunnan resursseja voidaan käyttää tehokkaammin, mutta jotain aina myös menetetään.”
Yrityksissä on havahduttu laatimaan omia tekoälyn käytön eettisiä ohjeistuksia, ja siihen Kalliokoski ja Karvonen kannustavatkin. Organisaatioissa on tärkeää käydä keskusteluja tekoälyn eettisyydestä, vastuullisuudesta ja hyvästä hyödyntämisestä.
”Kyse on arvovalinnoista, joissa lopullinen vastuu on aina ihmisellä.”
10 pulmaa tekoälystä -podcast on osa Etairos-hanketta, joka on Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama.
Lue myös: Inhimillisyys on yhä olennaisempaa bisneksessä – ”Se tuottaa positiivisen tuloksen”
Lue myös: Ideanikkarin podcast auttaa ideoinnin onnistumisessa ja esteiden ylittämisessä
10 pulmaa tekoälystä
- Puhujat Taina Kalliokoski, Antero Karvonen ja vieraat
- Kesto 30–40 minuuttia per jakso, 22 jaksoa
- Missä Supla, Spotify ja Apple Podcast
- Kenelle Tekoälyn vaikutuksesta kiinnostuneille