Tapahtumatekniikka

Kommentti: Windows95man on loistava kolmesta syystä

Windows95man kuoriutuu esityksensä alussa farkkukankaisesta munasta. KUVA Corinne Cumming, EBU

Ei sääntöjä

Ammattilaisraadin merkitys Euroviisuissa on jo vähentynyt, ja yleisön äänistä kilpailee jo nyt mitä erikoisimpia hahmoja. Erottavaksi tekijäksi muodostuu aitous. Windows95manina vuosikaudet toheltanut Teemu Keisteri vaikuttaa viihtyvän hahmonsa nahoissa ja tykkää ravistella. Ole oma itsesi, julistaa No Rules -viisubiisi. Sanoma sopii nykymuotoisten Euroviisujen ajatukseen syrjimättömyydestä, tasa-arvosta ja vanhojen rakenteiden murtamisesta.

Katso tänne!

Nykyihmisen keskittymiskyky on kultakalan tasolla. Sen takia hittikappaleet sävelletään sellaisiksi, että heti alussa on kiinnostavan kuuloinen melodia tai muu koukku. Biisin täytyy myydä itseään sekunti sekunnilta, jotta malttamaton kuulija ei siirtyisi seuraavaan. Sama pätee viisuesityksiin. Munastaan kuoriutuva Windows95man nappaa heti katsojien huomion, kirmailee pikkupöksyissään ja ampuu kipinäsuihkuja. Euroviisut on karnevaali, jonka tarkoitus on viihdyttää. Pelkän biisin varaan ei kannata rakentaa, vaan esimerkiksi esiintymistekniikasta pitää ottaa kaikki irti.

Rehdisti juustoinen

No Rules -biisissä on riittävän selkeä ja tarttuva melodia. Ysäri on tulossa muotiin, ja kappale on sitä itseään, 90-luvun eurojumputusta. Siinä missä ysärin vakiokaava oli aurinkolasipäinen machomies räppäämässä ja kaunis nainen laulamassa, Suomen viisuesitys myllää kuvastoa: Windows95manin puheosuuksien tukena ovat Henri Piispasen enkelimäiset lauluosuudet. Parhaita viisukliseitä noudattaen kappaleen sävellaji vaihtuu loppupuolella, ja koko homma on verhottu rehtiin itseironiaan.

Euroviisujen loppukilpailu järjestetään lauantaina 11.5. klo 22 Suomen aikaa. Semifinaalit käydään tiistaina ja torstaina. Windows95man karsii finaalipaikasta tiistain semifinaalissa. Lähetyksiä voi seurata Ylen kanavissa.

Lue myös: Farkkumuna välkkyy – Malmö-areenalla ahertava suomalainen Topi Rinne kertoo, millaista on teknikon työ Euroviisuissa


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento