Tapahtuma-ala

Kommentti: Kun yksi vetää vihkoon, muutkin kärsivät – tapahtuma-alalla kuohuu syystäkin

Tapahtuma-ala on tikun nokassa nyt monesta syystä. Esiintymisiä ja kokonaisia festareita on peruttu, turvallisuustekijöistä messutaan maanlaajuisesti ja resurssipula vaivaa pahemman kerran. Ala luo nahkaansa pandemian jälkihöyryissä. Kaiken keskellä tapahtuma- ja viihdealan ammattilaiset joutuvat lisäksi kysymään miksi alan arvostus tuntuu laskevan kuin lehmän häntä.

Yksi selitys löytyy Suomen Kuvalehden tuoreesta artikkelista, jossa tutkittiin kaikkien aikojen festarikesän taustoja. Suomen Kuvalehden laaja juttu kertoo, että kesä–elokuussa 2022 piti Suomessa järjestää 368 kevyen musiikin festivaalia, joista uusia oli peräti 68. Näistä kolmekymmentä tapahtumaa on peruttu tai lykätty ensi vuoteen. Näihin peruttuihin kuuluvat mm. Pietarsaari Open Air, muutama Rock in the City -festivaali, Seiskan Bilepuisto, Karjurockin Status Quo, Savonlinnan Soi-festivaalin Bonnie Tyler ja Järvenpään Soi-festivaali, joita yhdistää yksi ja sama yhtiö: RH-Entertainment. Viime kesältä tilastoiduista festivaaliperuutuksista kaksi kolmasosaa on ollut RH:n tapahtumia. Artikkeli nimeää sotkun taustatoimijaksi promoottori Marko Riihelän, jolla on pitkä väärinkäytösten historia.

On ymmärrettävää, että jutun julkaisun myötä tapahtuma-alan pienissä piireissä on kuohunut. Ja kuuluukin kuohua. Alan arvostuksen ja ammattimaisuuden vuoksi on kestämätöntä, että taho, jonka toiminnasta on tiedetty jo vuosia, edelleen toimii tapahtuma-alan eri lonkeroissa. Tällaista toimintamallia, joka johtaa muun muassa ammattikuntaan kuuluvan henkilön työn vaarallistumiseen, ei pidä koskaan hyväksyä.

Kun yksi toimija vetää kunnolla vihkoon, vaikuttaa se Suomen kokoisessa markkinassa kaikkien alan tyyppien työhön murentamalla uskottavuutta ja ammattimaisuutta. Alalla, joka on muutenkin vaikeuksissa. Alalla, jonka merkitys ihmisen viihtyvyydelle on mittaamattoman arvokas. Alalla, jossa turvallisuudella, ohjeilla ja happotestatuilla toimintamalleilla on valtava merkitys.

Se, että yksi taho töppäilee isosti ja otsikoihin asti, ei tarkoita, että muut alalla toimisivat samoin. Niinpä tekee mieli muistuttaa, että suurin osa tapahtuma-alan tyypeistä on aivan fantastista sakkia, ja lähes kaikki firmat luotettavia. On syytä nostaa tikun nokkaan niitä tuhansia tapahtumia tehneitä konkareita, joihin on aina voinut luottaa. Niitä yrityksiä, joiden laskulla on aina lukuja myöten samat rivit kuin sopimuksessa. Niitä rakkaudesta lajiin toimivia supertyyppejä, jotka taikovat aina ratkaisut erilaisiin haasteisiin. Tällä alalla on huippuja ammattilaisia ja osaajia, jotka ansaitsevat tulla muistetuksi onnistumisista.

LUE MYÖS: Isojenkin tapahtumien vetäjinä näkee nyt kaikenlaista viheltäjää – ala kaipaa kipeästi sääntelyä ja koulutusta

LUE MYÖS: Pääkirjoitus: Pelkkä kiitos ei riitä – tapahtuma-alalla on painettu kahta kovemmin

LUE MYÖS: Riikka Mantilan kolumni: Hyvä pomo!


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento