Tähtiloistoa Helsingissä.
Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet jaettiin Savoy-teatterissa Helsingissä maanantaina.
Suomessa on nyt yksi kahden Michelin-tähden ravintola ja kahdeksan yhden tähden ravintolaa. Tähtiravintoloiden joukkoon nousivat uusina Kozeen Shiwanin nimikkoravintola The Room sekä Rukalla sijaitseva ravintola Tapio . Lisäksi helsinkiläinen Nokka palkittiin kestävästä gastronomiasta kertovalla vihreällä tähdellä. Kaikki Suomen Michelin-ravintolat vuosimallia 2024 löydät tästä jutusta .
Avec kierteli kyselemässä ravintolaväen kuulumisia ja tunnelmia ennen palkintojenjakoa.
Helsinkiläisen Nokan ravintoloitsijat Ari Ruoho ja Terhi Vitikka saapuivat gaalaan jännittynein mielin. Ravintolalle oli jo etukäteen povattu vihreää tähteä. ”Viime vuonna asetimme vihreän tähden tavoitteeksi ja selvitimme miten siihen voi päästä. Listasimme kriteerit ja lähdimme heti kirimään. Loppujen lopuksi kyse oli viestinnästä. Me olimme jo tehneet kaikkia niitä asioita, niistä piti vaan kertoa heille”, Ruoho ja Vitikka kertovat. KUVA Outi Tuomivaara
Lue myös : Kävimme metsästämässä ravintoloitsija Ari Ruohon kanssa, joka kaipaa muutosta koulutukseen ja suomalaisten lihankäyttöön
”Nyt jännittää”, Kozeen Shiwan kertoi ennen palkintojenjakoa – ja ryyditti sanomaansa muutamalla voimasanalla sieltä suomen kielen ronskeimmasta päästä. Jätetään ne kirjoittamatta, mutta vaatteita kelpaa ihastella. ”Olin ennen kokkiuraa vaatesuunnittelija ja pakkohan sitä oli tänne pukeutua.” KUVA Outi Tuomivaara
Lue myös : Kozeen Shiwanille Suomen nopein Michelin-tähti: ”Vuosien ajan minulle on sanottu, että jätkä vaan puhuu”
”Kulunut vuosi on ollut työntäyteinen. Kun avasimme, teimme vanhan päälle täysin uutta ravintolaa meidän näköisellämme ruoalla, ja nyt olemme saaneet ison pyörän pyörimään. Meillä on vahva trio Eero Vottosen ja Jonathan Slotten kanssa”, sanoo Palacen keittiömestari Oula-Kustaa Keijälä. Kun katsoo tarkkaan, vasemmalta kuvaan työntyy hahmo. Sehän on…
…sehän on Erik Mansikka! ”Tulimme Turusta katsomaan, mikä täällä on meininki”, sanoo Kaskiksen ravintoloitsija. Yhden tähden Michelin-ravintolassa tekeminen on jatkunut entiseen malliin, mutta kattausta on viety minimalistisempaan suuntaan: ”Haluan, että pöytä on mahdollisimman tyhjä, kun istutaan alas. Siksi laitoimme pöytien alle laatikot, missä haarukat ja veitset ovat piilossa”, Mansikka kertoo. KUVAT Jaakko Sandqvist
”Vahva veikkaus on, että uusia tähtiä on tulossa. Arvelen, että Grön saa toisen tähden ja Kozeen tottakai”, arveli keittiömestari Linnea Vihonen. KUVA Jaakko Sandqvist
”Toivon, että kaksi tähteä pysyy, ja että kaverit saavat tähtiä”, Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen (kuvassa keskellä) summasi odotuksensa. Vasemmalla Hongkongiin asettunut Nohon laatujohtaja Jaakko Sorsa. ”Suomen ulkopuolelta katsottuna näkee, kuinka Suomen ravintolakenttä kasvaa ja kehittyy koko ajan. Nykyisen työni kautta pääsen itsekin kehittämään sitä.” Oikealla yrittäjä Saku Tuominen, joka odotti iltaa jännityksellä. ”Michelin-tähtien merkitys on edelleen ravintoloille iso”, Tuominen arvioi. KUVA Outi Tuomivaara
”Kiireinen vuosi on ollut, ihmisiä on riittänyt ja ollaan tehty oikeita juttuja. Pidetään sormet ristissä ja katsotaan, miten käy”, Grönin Toni Kostian sanoi hetkeä ennen gaalan alkamista. KUVA Jaakko Sandqvist
”Fiilis on ihan mieletön, kun ei ole mitään paineita. Ei tarvitse jännittää, saako itse tähtiä, voi jännittää muiden puolesta”, sanoo Sasu Laukkonen, joka sulki ravintola Oran viime keväänä saadakseen lisää aikaa itselleen ja perheelleen. ”On iso juttu, että gaala tuli Helsinkiin. Voimme näyttää, mitä kaikkea meillä on tarjolla.” KUVA Jaakko Sandqvist
Palkintojenjaon jälkeen juhlaväki siirtyi kaupungintalolle jatkamaan iltaa.
Sunborn Eventsin Kristian Karnell vastasi Michelin-gaalan tarjoiluista. Nämä kampasimpukka-annokset ja muut kuvissa näkyvät ruoat ovat Karnellin tiimin käsialaa. KUVAT Kaisa Paavilainen
Suolattua taimenta ja mehustettua kurkkua. Lautasilla kuhaa, puikulapyreetä ja hunajanaurista.
Haukihodarit ja kaviaarimunkki.
Vuohenjuustojogurttijäätelö ja mantelipraliini.
Lue myös : Yllättäjä Rukalta: Ravintola Tapio sai Michelin-tähden – varauksia alkoi tulvia heti
Lue myös : Jättiyllätys: Michelin-tähti Kuusamoon! Tässä kaikki Suomen Michelin-ravintolat