Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ravintoloissa menestyvät nyt modernit johtajat ja räyhien aika alkaa olla ohi

Basbas Kulman keittiöpäällikkö Veera Valtonen on uuden ajan johtaja. KUVA Panu Pälviä

Kantapään kautta opitut asiat ovat monesti vahvimpia oppeja. Tämä pätee myös työelämään ja johtamiseen.

Taitavimmat onnistuvat keräämään oppinsa muiden tekemistä virheistä. Esimerkiksi egoistisesti pomottavan keittiömestarin alainen huomaa, että tuollainen ei itse ainakaan halua olla, ja parhaimmillaan hänestä kasvaa ihmisläheinen, empaattinen johtaja.

Näin on käynyt keittiöpäällikkö Veera Valtoselle, joka voitti tammikuussa PRO-palkinnon keittiöpäälliköiden ja -mestareiden sarjassa. Hän on yli 20 vuotta järjestetyn kilpailun historian toinen nainen, joka palkitaan tässä sarjassa.

Helsingissä Basbas Kulmassa työskentelevä Valtonen pyrki itsekin uransa alkuvaiheessa olemaan ”kova muija”, koska oli käsittänyt, että vain kovat voivat edetä keittiössä. Myöhemmin hän huomasi erehtyneensä – kiitos kollegoiden – ja löysi oman äänensä.

Valtosen keittiössä ei räyhätä tai paiskota kattiloita. Valtonen tekee työvuorolistat, mutta työntekijät saavat sopia keskenään, kuka on milläkin työpisteellä. Hän antaa vapautta ja vastuuta, mikä motivoi ja lisää sitoutumista.

”Ei ole mitään järkeä, että vain yhdet aivot tekevät työtä. Suhtaudun työkavereihini ja alaisiini asiantuntijoina”, Valtonen sanoo.

Lue myös: Veera Valtonen on uuden ajan johtaja ravintolassa, jossa tehdään nelipäiväistä viikkoa ja roolit sovitaan itse

Ravintoloissa ja kahviloissa kesätyöntekijät koputtelevat pian ovia. Moni heistä on uransa alkuvaiheilla, ja ovat alan työntekijät nuoria muutenkin. Vanhassa työkulttuurissa aloittelija jousti ja venyi ja sieti simputusta. Nykyään nuoret ovat tietoisia oikeuksistaan. Työ ei ole elämän keskipiste, jolle oltaisiin valmiita uhraamaan kaikki, sanoo Valtonen, vasta 34-vuotias itsekin. Tervetullut uusi asenne haastaa konkareita.

Moderni johtaja ymmärtää erilaisuutta ja menestyy nostamalla muita. Johtajana hän ei ole valmis koskaan.

”Saa haluta olla paras, kyllä minäkin haluan, mutta sitä ei tarvitse tehdä painamalla muita alaspäin”, Valtonen sanoo.

Lue myös: Suomen ravintolakulttuuri on liian arka ja äijämäinen, sanoo Kozeen Shiwan: ”Ihan absurdia”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi
  • Tarvitsemme suostumuksesi

    Mediakonserni Keskisuomalainen ja sen valikoidut kumppanit (17) käyttävät evästeitä ja käsittelevät henkilötietoja, kuten eväste- ja tai mobiilitunnisteita, tarjotakseen sinulle parempia palveluita. Valitsemalla "Hyväksy kaikki" annat suostumuksesi seuraaviin:

    Tarkoitukset

    Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

    Mainontaa voidaan näyttää rajallisten tietojen perusteella. Mainonnan suorituskykyä voidaan mitata.

    Mainonta voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa varten.

    Sisältö voidaan yksilöidä profiilisi perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä sisältöä varten. Sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella. Toimintasi tässä palvelussa voi auttaa kehittämään ja parantamaan tuotteita ja palveluita.

    Erityisominaisuudet

    Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Erityiset tarkoitukset

    Tietojasi voidaan käyttää epätavallisen ja mahdollisesti petollisen toiminnan valvontaan ja ehkäisyyn (esimerkiksi mainonta, bottien mainosklikkaukset) sekä järjestelmien ja prosessien asianmukaisen ja turvallisen toiminnan varmistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös sellaisten mahdollisten ongelmien korjaamiseen, joita sinä, julkaisija tai mainostaja saatatte kohdata sisällön ja mainosten toimituksessa ja vuorovaikutuksessasi niiden kanssa.

    Tiettyjä tietoja (kuten IP-osoitetta tai laiteominaisuuksia) käytetään sisällön tai mainonnan teknisen yhteensopivuuden varmistamiseen ja sisällön tai mainonnan välittämisen helpottamiseen laitteellesi.

    Erityiset tarkoitukset ovat välttämättömiä ja ovat käytössä aina. Ei-välttämättömien evästeiden asettaminen (tietojen tallentaminen laitteelle ja/tai laitteella olevien tietojen käyttö) perustuu suostumukseen, mutta joidenkin kumppanien osalta evästeillä kerätyn datan jatkokäyttö voi perustua oikeutettuun etuun. Voit tehdä tarkempia valintoja ja vastustaa oikeutettuun etuun perustuvaa käsittelyä "Muokkaa asetuksia" -painikkeella. Voit muuttaa valintojasi, kuten peruuttaa antamasi suostumuksen, valitsemalla sivuston alalaidasta "Evästeasetukset". Valintasi koskevat tätä sivustoa.

    Tietosuojalauseke