Tiskillä

Sipoolaistunut Annika Eklund palaa aina Helsingissä ravintolaan, jossa on käynyt jo 18 vuotta

Juttu on osa Aromin Tiskillä-sarjaa, jossa julkisuuden henkilöt kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään ravintoloista ja asiakaspalvelusta. Vuorossa on laulaja Annika Eklund.

Annika Eklundin loppuvuosi on ollut kiireinen. Lokakuussa ilmestyi uusi albumi Jääkauden jälkeen, joka on hänen ensimmäinen pitkäsoittonsa 12 vuoteen. Marras-joulukuussa Eklund on kiertänyt konserttilavoja Finnhits-juhlakiertueella yhdessä Nina Tapion, Tomi Metsäkedon ja Sami Hintsasen kanssa.

Ravintolassa käydessään Eklund valitsee yhä useammin kasvisannoksen, mutta muistelee lämmöllä myös lapsuusvuosiensa pizzerioita Vaasassa.

Käytkö usein ravintoloissa?

Keikkamatkoilla syömme useinkin ulkona. Jos on keikka jossain ravintolassa, siellä tarjotaan usein ruokaa. Tien päällä syömme myös huoltoasemilla ja hotelleissa. Arkena käyn ravintoloissa aika harvoin.

Mitkä ovat suosikkiruokiasi ravintolassa?

Olen koko ikäni rakastanut hyvää pizzaa. Nyt kun olen keventänyt ruokavaliotani, se ei ole samalla tavalla enää lempiruokani, kun eihän pizzasta kovin hyvä olo tule. Olen vähentänyt lihansyöntiä, ja kaikki kasvisruoat maistuvat. Otan kasvisvaihtoehdon usein ihan mielenkiinnostakin, että näen, mitä kaikkea se voi olla. Opiskelen uusia ruokia vähän itsekin tässä samalla.

Millainen asiakaspalvelu sytyttää?

Ystävällinen mutta ei liian tunkeileva. Ei tarvitse kauhean usein käydä ruokailun aikana kyselemässä, miltä maistuu. Kerran voi käydä, mutta ei koko ajan. Siinä saisi olla myös sellaista reippautta, ettei tarvitse liian kauan odottaa, että saa palvelua.

Annika Eklund
Sipoossa asuva Annika Eklund käyttää mielellään paikallisia palveluita. KUVA Olga Viljakainen

Missä syöt keikkamatkoilla?

Se on hyvin vaihtelevaa. Joskus keikoilla tilataan pizzat, ja joskus saamme tilata listalta ja jäämme syömään hienosti. Keikkapaikkojen tarjonta on muuttunut tosi paljon. Minäkin olen jo yli 30 vuotta keikkaillut, ja joskus alkuaikoina sai itse mennä keittiöön ja mikrottaa ruokansa. Enää meitä ei edes päästettäisi keittiöön tonkimaan, vaan keikoilla tarjotaan hyviä ja laadukkaita ruokia.

Oletko joskus pettynyt ravintolassa?

Pizzapettymyksiä tulee usein. Sekin harmittaa, jos on tilannut jonkun vegeburgerin ja pihvi onkin palanut, enkä kehtaa sanoa siitä. Tietysti pitäisi heti sanoa, että tämä on palanut, mutta se ei ole helppoa.

Minne palaat aina asiakkaaksi?

Asumme Sipoossa ja käytämme paljon paikallisia palveluita. Täällä on ravintoloita, joista koko perhe tykkää. Yksi suosikkimme oli nepalilainen ravintola Masala, joka muutti Järvenpäähän. Täällä on myös vegaaninen lounaspaikka Kasvila, jossa tykkään käydä.

Yksi luottopaikka on kiinalainen ravintola Peking Helsingissä. Siellä kävimme mieheni kanssa paljon, kun tapasimme 18 vuotta sitten. Myöhemmin olemme käyneet siellä perheen kanssa. Sieltä saa nopeasti annokset, jotka maistuvat koko porukalle.

Annika Eklundin lempiruoka oli pitkään pizza. KUVAT Olga Viljakainen.

Mihin viet kaverisi syömään?

Viimeksi vein kaverin Sipoon Kasvilaan. Hän ei ollut mikään kasvisintoilija, mutta tykkäsi silti tosi paljon.

Millaisissa baareissa viihdyt?

Jos baariin eksyn, niin viihdyn mieluummin aika rauhallisissa baareissa, missä musiikki ei soi kauhean kovaa. Pidän enemmän hämyisistä ja tunnelmallisista olutravintoloista, joista saa myös jotain pientä syötävää.

Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, mihin ravintolaan menisit?

Menisin Vaasaan lapsuuteni maisemiin. Isäni sai töistä lounasseteleitä, ja menimme käyttämään niitä aina paikalliseen Pizzeria no. 1 -ravintolaan. Sinne liittyy paljon hyviä ravintolamuistoja perheen kesken. Pizzanreunukset vietiin koiralle kotiin.

Mitä kokeilet seuraavaksi?

Olen koko ajan kehittynyt syömisessä. Vasta joskus nelikymppisenä maistoin ensimmäistä kertaa sushia. Etanoihin ja ostereihin en lähde vielä, mutta ehkä kokeilen seuraavaksi jotain uutta kasvisravintolaa.

Lue myös: Turkulaisravintolan ankka sai muusikko A. W. Yrjänän kyyneliin

Lue myös: Peter Franzén, tullaanko sinulta ravintolassa kyselemään absintista?

Lue myös: Miitta Sorvali viihtyy kansanravintoloissa, kunhan homma toimii – joskus klassikkoannos voikin olla pettymys


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi