Asiakaspalvelu

Miitta Sorvali viihtyy kansanravintoloissa, kunhan homma toimii – joskus klassikkoannos voikin olla pettymys

Juttu on osa Aromin Tiskillä-sarjaa, jossa julkisuuden henkilöt kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään ravintoloista ja asiakaspalvelusta. Vuorossa on näyttelijä Miitta Sorvali.

Miitta Sorvalin alkuvuosi on ollut työntäyteinen. Kaikki ystäväni -näytelmää on esitetty niin Helsingissä kuin Tampereellakin, ja toukokuussa alkavat Rakkaat lapset -tv-sarjan kuvaukset. Niiden lomassa Sorvalin kalenterista löytyy monenlaisia työkeikkoja. Tammikuussa hän juonsi PRO-gaalan Helsingin Oopperatalolla yhdessä Sami Kurosen kanssa.

Käytkö usein ravintoloissa?

Käymme mieheni kanssa aika usein ulkona syömässä. Työtovereiden kanssa käymme syömässä esitysten jälkeen ja tietysti lounailla.

Mitkä ovat suosikkiruokiasi ja -juomiasi ravintolassa?

Tykkään todella paljon japanilaisesta ruoasta. Yksi suosikkiruokani on sushi, jos se on korkealaatuista. Esimerkiksi Sushibar & Wine Helsingissä on aina laadukas. Lentokentällä saa yllättävän hyvää ramenkeittoa, jossa on monta tuntia keitetty upea liemi. Miten voikin olla niin syvällisesti tehty ramen! Pidän myös suomalaisesta kotiruoasta ja hyvin tehdystä kalasta, kuten paistetuista muikuista ja perunamuusista.

Minne palaat aina asiakkaaksi?

Helsingin Malmilla on todella laadukas Thai thai -niminen thairavintola. Thairuoka saattaa maistua monissa paikoissa ihan samalta, mutta siellä on hyvät raaka-aineet ja raikkaita ihania makuja. Toinen suosikkipaikkani on Pelimanni Puistolan torilla. Sen sisustus on jäänne jostain 70-luvulta, siellä on discopalloja ja kaikkea. Vietnamilainen pariskunta tekee siellä hyvää sipulipihviä ja jättikatkarapusalaattia, ja hintataso on hyvin inhimillinen. Sushibar & Wine taas on sellainen, mihin menen usein itsekseni syömään.

Millainen asiakaspalvelu sytyttää?

Hyvä palvelu on sellaista, että tullaan kysymään nopeasti ja ystävällisesti, että mitä haluaisit. Huomataan, missä mennään ja tullaan kysymään ajoissa, haluatteko jälkiruokaa tai laskun. Sitä tapahtuu harvoin. En kaipaa pokkurointia tai selostusta siitä, että suola on tuotu jostain Andeilta vaan ihan normaalia palvelua.

Mikä on paras ravintolamuistosi?

Rakastan pieniä kansanravintoloita ja bistroja, joissa ruoka on osattu tehdä kunnolla. Lontoossa oli ravintola, jossa vanhat herrasmiehet tarjoilivat. Kaikki oli vähän nuhjuista ja kulunutta, mutta jumankauta, mikä t-luupihvi ja ihanat jälkiruoat. Kaikki oli aivan superlaadukasta. Se ei ollut liian hieno ravintola, siksi tykkäsin siitä.

Suomessa Sushibar & Wine on sellainen onnen täyttymys, kun ruoka on aina niin laadukasta ja viehättävää. Myös se Malmin pieni vaatimaton Thai thai: Voi hyvänen aika, miten huolella se ruoka on tehty, ja siellä on niin lämminhenkinen ja kotoisa tunnelma. Kun sinne menee, niin ei koskaan pety.

Oletko joskus pettynyt ravintolassa?

Aika usein pettymyksiä tapahtuu. Minua viehättävät vanhat kulttuuriravintolat, kuten Elite, Sea Horse, Kosmos tai Kolme Kruunua. Niissä on valtavan kaunis interiööri. Arvostan alkuperäistä kaunista sisustusta, mutta ruoka ei aina ole kuin olettaisi. Klassikkoannos voikin olla pettymys.

Tykkään kastikkeista, mutta monissa ravintoloissa kastikkeet eivät yksinkertaisesti ole kypsiä, vaikka se on kaiken a ja o. Esimerkiksi jos listalla on läskisoosi, niin hyvä kokki tietää, kuinka pitkään sitä pitää kypsentää.

Ravintoloiden taso heittelee ylipäätään todella paljon. Jos ruoka on huonoa ja kallista, niin ihmettelen miten nämä bisnekset pyörivät. Eivätkö ihmiset äänestä jaloillaan? Samassakin ravintolassa laatu voi vaihdella sen mukaan, kuka on keittiössä.

Millaisissa kahviloissa viihdyt?

Kotona keitän kahvia ihan hutiloiden, mutta kahvilassa haluan hyvää kahvia ja jonkun ihanan briossin siihen, tai toscaleivoksen. Ekbergillä tykkään käydä ihan miljöönkin takia.

Kun kierrämme mieheni kanssa pienemmillä paikkakunnilla, hyviä kahviloita ei aina joka paikasta löydä. Pidämme omaperäisistä kahviloista. Sisällä voi olla vähän oudon näköistä, ja siellä saatetaan myydä samaan aikaan itse tehtyjä paakkelsseja ja jotain sardiinipurkkeja. Miljöö merkitsee todella paljon, eikä silloin haittaa, vaikka kahvi olisi vähän seissyt.

Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, mihin ravintolaan menisit ja missä seurassa?

Haluaisin mennä 1700-luvun Japaniin vähän vanhemman ja kokeneen geishan kanssa, joka esittelisi minulle Kioton joen rannalla jonkun pienen mystisen ravintolan paikassa, jossa olisi yksinkertaisen kaunista.

Mitä kokeilet seuraavaksi

Menemme mieheni, kahden aikuisen lapsen ja lastenlasten kanssa Palaceen. Olemme tilanneet läskisoosia, jota menemme nauttimaan sinne upeaan miljööseen.

Lue myös: Ismo Leikola ei kaipaa tippikulttuuria Suomen ravintoloihin: ”Älkää nyt helvetissä”

Lue myös: Yli 130 grilliä testannut Sami Hedberg osaa arvostaa hyvää porilaista – asiakaspalvelun salat hän oppi kokousisäntänä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi