Suomen keittiömestarit ry

Suomen Keittiömestarit: Kilpailuissa menestytään yhdessä

Vuosi on käymässä jo kevääseen, ja voimme katsoa taustapeiliin. Suomessa viime vuosi oli todella monipuolinen kokkien kilpailujen ja alan opiskelijoiden ammattitaitokilpailujen osalta. Ammattilaiset kilpailivat Vuoden kokki -tittelistä sekä Bocuse d’Or -edustajuudesta, opiskelijat taas Suomen mestaruudesta, Chaîne des Rôtisseurs Nuori kokki -tittelistä ja Taitaja-kilpailun voitosta. Lisäksi Suomella on ollut lukuisia edustajia kansainvälisissä kokkikilpailuissa.

Tänä vuonna Suomen kokkimaajoukkue ja Compass Group Culinary Team Finland toivat kultamitalit Suomeen kokkien olympialaisista.

Nämä kilpailut ovat erinomainen osoitus yhteistyöstä ja siitä, kuinka ”puhalletaan yhteen hiileen”. Mitään näistä tapahtumista ei käytännössä ole mahdollista kenenkään yksin järjestää, vaan tarvitaan hyvää yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

Mitä alan yhdistysten ja ammatillisen koulutuksen yhteistyö tarkoittaa kilpailuun valmentautumisen ja kilpailemisen saralla?

Alan organisaatioiden taloudellinen tilanne ei enää mahdollista yksin toimimista. Tarvitsemme yhteiseen käyttöön yhdistyksissä ja oppilaitoksissa olevat henkilöstö- ja taloudelliset resurssit. Toimivan yhteistyön edellytyksiä ovat tilanteen alkukartoitus, selkeät tavoitteet, suunnitelmallisuus ja säännöllisyys. Toimijoilta tarvitaan myös motivaatiota ja sitoutumista. Suunnitelmallinen ja avoin, toisiaan tukeva ja arvostava toiminta johtaa osaamisen ja samalla yhteisten resurssien kasvuun.

Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään Skills Finlandin (Taitaja-kilpailu) alaisuudessa toimivien kilpailijoiden sekä valmentajien, Food Camp Finlandin toimijoiden Mestarikoulu-kilpailun ja Chaîne des Rôtisseurs -organisaation Nuori Kokki -kilpailun osalta. Suomen keittiömestariyhdistyksen Young Chefs Club sekä Suomen kokkimaajoukkue, Culinary Team of Finland, ovat järjestäneet koulutuksia, joilla pyritään vahvistamaan ammatillista osaamista. Myös tavarantoimittajat ja muut yhteistyökumppanit järjestävät asiantuntijakoulutuksia, ovathan he edustamiensa raaka-aineiden ja tuotteiden huippuosaajia. Suunnitelmallisen toiminnan luomiseen tarvitsemme kuitenkin yhteistä keskustelua. Miten voisimme lisätä ammattilaiskilpailujen kanssa tehtävää yhteistyötä?

Vahvasti uskon yhdistysten ja ammatillisen koulutuksen yhteistyön voimaan. Ajatuksenani on laajentaa toimijaverkostoa ja rakentaa kilpailijan valmentautumispolku. Jos kiinnostuit asiasta tai sinulla on ideoita asian osalta, ota yhteyttä!

Omasta puolestani haluan kiittää kaikkia eri osapuolia viime vuoden upeasta yhteistyöstä eri kilpailujen merkeissä. Tämänkin vuoden menestys rakennetaan yhdessä, ja hyvältähän se näyttää.

Lue Suomen Keittiömestarit ry:n tuoreimmat kuulumiset uudistuneesta Chefs-liitteestä!


Kirjoittaja on Young Chefs Club -mentori ja Worldskills Lyon 2024 -ekspertti.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi