Kilpailut

Suomen edustaja maailman vaativimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa on Ismo Sipeläinen!

Ismo Sipeläinen (oik.) kuittasi Suomen-karsinnan voitosta 30 000 euron palkkion yhdessä assistenttinsa Kaisa Laanemäen kanssa. Kuvassa vasemmalla Sipeläisen valmentaja Kristian Vuojärvi. KUVA Mia Heiskanen

Suomen Bocuse d’Or -edustaja valittiin karsintakilpailussa Helsingin Messukeskuksessa tiistaina. Karsinta oli äärimmäisen tiukka, sillä tarjolla oli tuhat pistettä ja Ismo Sipeläinen päihitti Mikko Pakolan vain 30 pisteen turvin.

Bocuse d’Or on alan arvostetuin kilpailu. Euroopan-karsinta järjestetään Norjan Trondheimissa maaliskuussa 2024 ja loppukilpailu Ranskan Lyonissa tammikuussa 2025. Sipeläinen sitoutuu harjoittelemaan täysipäiväisesti näitä varten.

”Vielä on kaksi kilpailua jäljellä voitettavana”, Sipeläinen kommentoi Avecille heti karsinnan jälkeen.

”Hommaa riittää. Tasoa tullaan vielä nostamaan roimasti ennen Trondheimia, eli koko tiimille on tulossa unettomia öitä. Treenin määrä on todella kova jo tähän saakka, pitkiä päiviä on tehty. Kilpailusuorituksen aikana oli rauhallinen olo. Kilpailukokemusta on ja se on vahvuus. Toisaalta kokemus voi kääntyä myös itseään vastaan joten oli heräteltävä itsensä kilpailusuoritukseen ettei mene liian rauhalliseksi menoksi.”

Bocuse-jyskytys takaraivossa

Sipeläinen on työskennellyt Helsingissä G.W. Sundmansissa, Olossa ja Finnjävelissä. Viimeisin pesti oli trondheimilaisessa Speilsalen-ravintolassa Norjassa, josta hän palasi Suomeen keväällä.

Sipeläinen on edustanut Suomea Bocuse d’Orissa kerran aikaisemminkin, 2018–19. Hän sijoittui tuolloin neljänneksi, mikä sivuaa Suomen kaikkien aikojen parasta sijoitusta kilpailussa.

Hän on toiminut kilpailussa vuosien varrella myös Filip Langhoffin opiskelija-assistenttina ja sekä Matti Jämsénin assistenttina että tämän apuvalmentajana. Hän osallistui myös Suomen edustajan karsintaan vuonna 2021.

Sipeläinen on lisäksi Nordic Junior Chef of the Year 2013, Vuoden kokki 2015 ja vuoden 2016 PM-hopeamitalisti. Hänen kilpailuviettinsä on todella vahva, ja Bocuse d’Or -kisan voitto on pysynyt agendalla kaikki nämä vuodet.

“Jos saisi sen pois to do -listalta! Kun kisaamaan kerran lähtee, sitä tekee niin kauan että on tyytyväinen – tai sitten ei kiinnosta olla missään tekemisissä kilpailun kanssa. Bocuse d’Or on jyskyttänyt takaraivossa niin pitkään kuin muistan, en ole pystynyt päästämään irti”, Sipeläinen kuvaili Avecille ennen Suomen-karsintaa. Linkin takaa voit lukea tarkemmin Sipeläisen ajatuksista.

Suomen Bocuse-edustajaksi oli alkujaan tyrkyllä myös Filip Langhoff, joka vetäytyi kisasta elokuussa.

ILMOITA PRO-EHDOKAS: Ravintola-ammattilaisten PRO-haku käy kuumana – kolme suomalaista huipputekijää kertoo palkinnon merkityksestä

Ismo Sipeläinen pääsee metsästämään Bocuse d’Or -voittoa toistamiseen Suomen ehdokkaana. KUVA Mia Heiskanen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi