Kilpailut

Se on siinä! Suomi voitti kultaa kokki­olympialaisissa

Suomen kokkimaajoukkueen olympiareissusta tuli täysosuma. Kuvassa joukkueen kapteeni Kari Julin (edessä) ja Pyry Nykänen ensimmäisenä kisapäivänä. KUVA Dhenzel Manalo

Saavutus on merkittävä ja historiallinen, sillä kokkiolympialaiset ovat yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista. Suomen paras sijoitus tähän mennessä on ollut hopea.

Toiseksi kokkiolympialaisissa sijoittui Sveitsi ja kolmanneksi Islanti.

Suomen kisaurakka alkoi sunnuntaina Chef’s Table -tehtävällä, jossa tarjoiltiin seitsemän ruokalajin menu kymmenelle hengelle ja kahdelle tuomarille. Voit lukea Suomen ensimmäisen kisapäivän suorituksesta tästä artikkelista.

Tiistaina oli vuorossa Restaurant of Nations -kilpailu, jossa joukkueet valmistivat kolmen ruokalajin menun sadallekymmenelle vieraalle.

Kahden kisasarjan pisteytykset laskettiin yhteen, ja Suomi palkittiin keskiviikkona olympiakullalla.

Alla kuvat Suomen joukkueen annoksista toisena kisapäivänä.

Alkupalana Suomen joukkue tarjoili kuhaa sekä tillillä ja sitruunalla kuorrutettuna että tartarina taimenenmädin kanssa. Valkoviinikastikkeen alla oli herneitä, broccoliinin kaverina jalapenomajoneesia ja kukkakaalitimbaalin päällä ruskistettua voita. KUVA Johannes Wilenius
Pääruoassa oli poroa sekä veripaltun ja terriinin muodossa että ulkofileenä punaviinikastikkeella ja mukulasellerikreemillä. Uunimukulasellerin ja lehtikaalin syleilyssä oli härkäpapua, sipulia ja sieniä. Lisäksi lautasella oli puolukkarelissiä sekä porkkanaa (porkkana-voikastikkeella). KUVA Johannes Wilenius
Jälkiruoan tähtenä loisti omena. Omenamoussea manteleilla ja aprikooseilla. Omenasorbettia hapankermalla. Briossi omenakinuskilla. Omenamarmeladi, valkoinen suklaa ja sitruunamarenki. KUVA Johannes Wilenius

Suomen joukkueen toisen kisapäivän menu on kokonaisuudessaan täällä (englanninkielinen).

”Tämä on uskomaton hetki meille kaikille. Voiton myötä olemme osoittaneet, että Suomen kulinaarinen osaaminen kuuluu maailman huipulle. Koko joukkue on tehnyt äärimmäisen kovaa työtä ja omistanut paljon aikaa, vaivaa ja intohimoa tähän saavutukseen. Haluan kiittää jokaista joukkueen jäsentä heidän sitoutumisestaan, luovuudestaan ja uutterasta työstään, joka teki tästä unelmasta totta”, Suomen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen kommentoi.

”Kilpailu Stuttgartissa oli tiukka ja vaati joukkueeltamme sekä teknistä taituruutta että luovaa ajattelua. Jokainen annos kertoi tarinan suomalaisesta luonnosta ja kulttuurista, mikä erottui kilpailussa eduksemme. Tämä voitto on osoitus siitä, että suomalaisella ruokakulttuurilla on ainutlaatuinen paikka maailman gastronomiassa, ja olemme ylpeitä voidessamme tuoda sen maailman nähtäville”, Tuomainen iloitsee.

Suomen kokkimaajoukkue syksyllä 2023: Arttu Parviainen, toiminnanjohtaja Jenni Bergström, Sakari Ranta, Vilja Valliranta, Teemu Tuovinen, joukkueen kapteeni Kari Julin, Mia Tschernij, Toni Kuusisto, joukkueenjohtaja Katja Tuomainen, Matias Haapsaari, Tiina Norkio, Teo Puotinen ja Pyry Nykänen. KUVA Johannes Wilenius

Olympiakulta tuli uuden toiminnanjohtajan Jenni Bergströmin komennossa.

”Tämä kultamitali on merkki suomalaisen gastronomian kansainvälisestä kilpailukyvystä ja innovatiivisuudesta. Se on suuri kunnianosoitus joukkueemme taidolle ja koville ponnisteluille. Olemme valtavan ylpeitä joukkueestamme ja tästä historiallisesta saavutuksesta”, Jenni Bergström hehkuttaa.

LUE MYÖS: Suomen kultajoukkue onnistui suunnitelmassaan – kokkimaajoukkueen pomo tiivistää, mikä jättipottiin kantoi

Suomelle tuplakulta

Vuoden 2024 kokkiolympialaisista muodostui Suomelle jymymenestys, sillä myös Community Catering -sarjasta tuli kultaa. Suomea edustanut Compass Group Culinary Team Finland jakoi olympiakullan Sveitsin kanssa.

Joukkueeseen kuuluu kymmenen keittiöalan ammattilaista, jotka arjessa työskentelevät Compass Groupin ravintoloissa ympäri Suomea.

Kokkiolympialaisten yksipäiväisessä Community Catering -sarjassa kisajoukkueet valmistivat menun 120 hengelle.

“Sanaton olo, tämä tuntuu aivan mahtavalta ja epätodelliselta”, Compass Groupin kultajoukkueen joukkueenjohtaja Ville Pyykönen kertoo.

“Culinary Teamin saavutus on osoitus siitä huikeasta osaamisesta, jota meidän lounasravintoloistamme ja eri toimipaikoista Compass Group Suomessa löytyy.  Tämä osaaminen ei ole vain Suomen tasolla huippua, vaan todistetusti tällä hetkellä maailman kovinta. Erityisen ylpeä olen siitä tyylistä ja tavasta, millä joukkue saavutukseensa pääsi: aidolla, toisia kunnioittavalla ja ihmislähtöisellä tiimityöllä, yhteisellä vastuunkannolla sekä loistavalla ilolla ja huumorilla.”

LUE MYÖS: Mistä kokkiolympialaisissa on kyse?

Compass Group Culinary Team Finland. Ylärivissä: Elisa Varesmaa, Sampsa Vainio, Lauri Nuutinen, Ville Pyykönen, Samuli Laine. Alarivissä Tea Viinanen, Essi Piira, Antti Tynkkynen, Matti Tikka, Tomi Lesonen. KUVA Siiri Sintonen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi