Mitkä raaka-aineet innostavat Suomen baarimestareiden ja kannattajien kerhon (FBSK) jäseniä juuri nyt?
Mansikka
Noora Nyrhilä, FBSK Helsinki
Yksi kesän lempiraaka-aineeni on mansikka, ja parhaat mansikat saa tietysti torilta tai suoraan pellosta. Kehitimme työpaikallani Chihuahua Julepissa jälkkäriksikin sopivan cocktailin, jossa mansikka on makuparina itse cocktailille. Tässä flip-tyylisessä, ravistetussa Cuban Sambayon -cocktailissa on Havana Club 7 -rommia, marsalaviiniä, appelsiinisiirappia sekä keltuainen, ja se nautitaan Averna-kastikkeella maustetun mansikan kanssa.
Raparperi
Greta Grönholm, FBSK:n puheenjohtaja
Kesän suosikkiraaka-aineeni juomissa on ehdottomasti raparperi, joka on parhaimmillaan takapihalta poimittuna. Raparperista voi tehdä vaikka mitä – se sopii mehuksi, baarisiirapiksi, cordialiksi tai hilloksikin. Näitä voi käyttää monipuolisesti juomissa, ja asiakkaat rakastavat raparperin raikasta makua. Itse olen tehnyt raparperista niin lyhyitä shottijuomia, pitkiä drinkkejä kuin aperitiivejakin. Tuntuu, että raparperin maku soveltuu kaikkeen. Raparperi taipuu myös hyvin monen erilaisen alkoholin kanssa tai vaikka cocktailin low alcohol -versiona liköörien kera. Itse teen usein erilaisia koristeita juomiin, ja näissäkin raparperin kaunis väri ja muoto on omiaan!
LUE MYÖS: Edistä uraasi brändäämällä itsesi! Näin baarimestari Greta Grönholm sen tekee
Kurkku
Laura Suutari, FBSK Helsinki
Kesällä hyödynnän cocktailien raaka-aineina paljon tuoreita kesän hedelmiä ja vihanneksia, kuten kurkkua, joista saa hyvin erilaisia raikkaita juomasekoituksia. Alkoholipuolella kesän yksi suosikki on Kåskan Smal Aperitivo, josta saa erinomaisen, melkein alkoholittoman spritz-tyylisen juoman. Uusi suosikkini on nestemäinen aloe vera, jota voi hyvin käyttää vaikka kurkun ja ginin kanssa kesäjuomana!
LUE MYÖS: Laura Suutari otti riskin ja se kannatti – baarimestarille verkostot ovat kullanarvoisia
Villiyrtit
Matias Pietarinen, FBSK Helsinki
Kesäsesongissa on vaikka mitä hyödynnettävää. Marjojen puolella erittäin hyviä cocktailien sesonkiraaka-aineita ovat karviaiset sekä kotimaiset viinimarjat, vihreää ja valkoista viinimarjaa unohtamatta. Villiyrttejä ovat metsät ja pientareet täynnä, joten niistä esimerkiksi hieman anismainen siankärsämön kukinto, lakritsimainen kallioimarteen juuri, hieman ananaksen makuinen pihasaunion kukinto ja karvasmantelinen pihlajansilmu ovat hyviä kesäcocktailien raaka-aineita. Näitä voi käyttää vaikka uuttamalla alkoholiin tai tekemällä niistä erilaisia baarisiirappeja tai cordialeja. Asiakkaat ovat työpaikassani Chihuahua Julepissa olleet ihastuneita villeihinkin juomasekoituksiin. He luottavat ammattitaitoomme, joten maistelevat aina suosituksiamme.
Juttua päivitetty 9.5. klo 10.58: Muistathan, että kallioimarteen keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Maitohorsma
Anikó Lehtinen, FBSK viestintä
Kesän ehdoton suosikkiraaka-aineeni on maitohorsma, jota kasvaa ympäri Suomea. Maitohorsmaa voi käyttää hyvin monipuolisesti; kukat käyvät cocktailien koristeeksi, tai sillä voi värjätä kylmäuutolla siirappeja. Maitohorsman lehdet käyvät siirapiksi, varsinkin jos mukaan heittää hieman appelsiininkuorta. Pestyistä maitohorsman lehdistä voi tehdä myös mehua, joka menee vaikka ginin kanssa raikkaaksi aperitiiviksi. Oma helppo lempijuomasekoitukseni on maitohorsmasiirappia, kuohuviiniä ja koristeeksi maitohorsmankukka.