Kasvikset

Nerokas niksi lasagneen! Kolmen ammattilaisen vinkit syksyn juuresten käyttöön

Nauris

Ulla Liukkonen / Ullan bistro, Lappeenranta

”Kypsennän nauriit pehmeiksi avotulella. Perinteinen kaskinauris ei kuorimista kaipaa, sillä se kypsennetään kokonaisena foliokääreessä. Nauriit voi halutessaan esikypsentää uunissa ja viimeinen silaus syntyy avotulella tai maakuopassa rosvopaistin tapaan. Pehmeä nauris nautitaan voisulan kera.”

Palsternakka

Terhi Paldan / ISS palvelut Oy, Helsinki

”Palsternakan upea aromi tulee parhaiten esille paahtamalla sitä uunissa, ja varsinkin satokauden alussa se toimii hyvin kuorimattomana. Palsternakka sopii hyvin keittoihin, salaatteihin, kasvisruokiin ja lämpimäksi lisäkkeeksi paahdettuna ja persiljavoissa pyöräytettynä. Lasagnessa yhden kerroksen pastaa voi korvata palsternakalla, jolloin ruokaan tulee lisää pähkinäistä makeutta, mikä toimii hyvin tomaatin kanssa.”

Maa-artisokka
Maa-artisokkaa kolmella tapaa. KUVA Anna Ruotanen

Maa-artisokka

Kati Lemiläinen / Ilokivi, Jyväskylä

”Maa-artisokan voi hyödyntää kuorineen, kun se pestään hyvin. Cocktailpaloissa käytän maa-artisokkaa kolmella tapaa. Paksuista kohdista leikataan noin sentin viipaleet, jotka grillataan uunissa al dente, jotta viipaleet toimivat tukevana pohjana. Osa maa-artisokista kuoritaan ja valmistetaan kiekkojen päälle tahnaksi. Maa-artisokan ohuet päätypalat sekä tahnan valmistuksesta jäljelle jääneet kuoret voi friteerata sipseiksi. Koko juures tulee näin käytettyä eikä siitä mene hukkaan mitään.”

LUE MYÖS: Vegaaninen vuusto toimii ravintolassakin, kun sitä käyttää oikein – näin parannat makua ja rakennetta

LUE MYÖS: Helsinkiläisen ravintolan toimiva käytäntö: jos jätät ruokaa lautaselle, maksat hävikkimaksun

LUE MYÖS: Pikkusilppu paljastuikin aarteeksi – pari arvokasta ammattilaisten hävikkiniksiä baariin


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi