Verkostoituminen

Laura Suutari otti riskin ja se kannatti – baarimestarille verkostot ovat kullanarvoisia

Freelance-baarimestari Laura Suutari aloitti ravintolauransa Vaasassa 2010. Aluksi työ oli plokkausta ja lipunmyyntiä, sitten työtehtävät laajenivat tiskin taakse ja ravintolan eri tehtäviin.

Kollegat huomasivat nopeasti nuoren baarimikon potentiaalin ja kannustivat häntä osallistumaan FBSK Vaasan järjestämään Pohjanmaa Challenge 2014 -kilpailuun. Lyhyen suostuttelun jälkeen Suutari ilmoittautui kisoihin, ja voitti.

”Kilpailutilanteesta en muista oikeastaan mitään, mutta se oli todella kivaa. Voitto tietysti oli unohtumaton kokemus, sanoinkuvaamattoman hieno hetki.”

Kilpailun jälkimainingeissa Suutari lähti mukaan FBSK:n toimintaan, ja vuonna 2016 suoritti aktiivijäsentestin. Seuraavaksi oli edessä muutto Helsinkiin ja ensimmäinen vakituinen työpaikka baarimestarin nimikkeellä Huutokonttori Kanttiinissa.

”Korkealle arvostamani Jami Järvinen soitti ja tarjosi mahdollisuutta liittyä uuden ravintolan tiimiin, ja eihän siitä kutsusta voinut kieltäytyä.”

Järjestöaktiivius kannattaa

Laura Suutarin puheessa toistuu toistumistaan hyvien kontaktien merkitys. Koko maan kattavat ja jopa globaalit verkostot luodaan kilpailuissa ja aktiivisella toiminnalla muun muassa FBSK:n piirissä.

”Rohkaisen kaikkia baarimestareita kisaamaan ja ottamaan osaa alan tapahtumiin. Pelkästään se, että on menossa mukana ja tutustuu ihmisiin, kantaa tällä alalla yllättävänkin pitkälle.”

”Kilpailuissa pääsee myös kehittymään ihan eri tavalla kuin arjen baarityössä. Siinä pääsee osoittamaan luovuutta ja innovoimaan, sekä tutustuu uusiin tuotteisiin.”

Kilpailujen kautta ammattitaito ja itseluottamus nousevat uudelle tasolle. Suutarin mukaan turha arkailu ja vaatimattomuus kannattaa heittää romukoppaan.

”Peräänkuulutan rohkeutta ja luottoa omaan tekemiseen. Usein kun vertaa itseään alan huipputyyppeihin, oma osaaminen voi tuntua vähäiseltä. Mutta kun itseluottamus kasvaa, niin sitä huomaakin osaavansa yllättävän paljon.”

Kilpailujen ohessa toiminta FBSK:n piirissä on oiva tapa luoda verkostoja Suomen lisäksi ulkomaille. Tällä hetkellä Suutari toimii valtakunnallisen kattojärjestön FBSK ry:n johtokunnassa tapahtumavastaavana sekä FBSK Helsingin sihteerinä.

”Yhdistys pyrkii aidosti siihen, että baarimestareilla olisi asiat paremmin koko Suomessa. Itse taas pyrin avaamaan FBSK:n toimintaa myös muille kuin sen jäsenille. Toivon, että työni nostaisi FBSK:n tunnettuutta kaikkien baarimestarien keskuudessa.”

Riskin arvoinen harppaus

Merkittävä käännekohta Suutarin uralla tapahtui marraskuussa 2019, kun hän irtisanoutui vakituisesta työstään ja päätti alkaa freelanceriksi. Siirtyminen vapaaksi baarimestariksi vaatii lujaa luonnetta, stressinsietokykyä ja uskoa omaan osaamiseen.

Freelancerin etuihin kuuluu vapaus valita työaikansa ja -paikkansa. Toisaalta niiden vastapainoksi tulee jatkuva epävarmuus työn kestosta ja vakityöpaikan kyljessä tulevien turvaverkkojen puuttuminen.

”Tiesin, että pystyn elättämään itseni keikkatyölläkin. Olin ehtinyt luoda jo niin laajan kontaktiverkoston, että ihmiset osasivat ottaa yhteyttä ja pyytää töihin.”

Suunnanmuutoksen myötä kuvioihin tuli mukaan tuntiopettajan työ Omnialla. Arkipäivisin Suutari ohjaa ja kouluttaa tulevia baarien ammattilaisia, mutta viikonloppuisin hänet voi löytää tiskin takaa esimerkiksi Kämpin baarista tai Lilla e:stä.

Tähtäimessä kansainvälisyys

Kun puhe kääntyy Suutarin omaan tulevaisuuteen, käy ilmi, että polte ulkomaille on vahva. Saksan isot kaupungit, kuten Berliini, kiinnostavat, samoin Pietari ja Moskova.

Ja taas päästään kontaktien tärkeyteen. Hyvät verkostot ovat kullanarvoisia.

”Itse asiassa juuri ennen koronaa, helmikuussa 2020, olin erään kollegani kutsusta jo lähtökuopissa kohti Sveitsiä, mutta sitten korona vesitti suunnitelmat. Siitä huolimatta, ilman oikeita kontakteja koko tilaisuutta ei olisi ikinä edes tullut.”

Tulevaisuudessa Suutari näkee itsensä työskentelemässä asiakaskokemukseen satsaavissa baareissa. Pöytiintarjoilun lisäksi ajan soisi riittävän kunnon vuoropuheluun asiakkaiden kanssa. Myös opettaminen ja FBSK pidetään paletilla.

”Ja toivon mukaan pääsen jossain vaiheessa toteuttamaan itseäni myös ulkomaille.”

Autumn Avenue -cocktail. KUVA: Peter Tammenheimo

Autumn Avenue

3 cl Père Magloire VSOP Calvadosta

2 cl Camparia

2 cl  Antica Formulaa

2 dash The Bitter Truth Peach Bittersiä

kärkisokeria

Valmistustapa: hämmennys

Lasi: Nick & Nora

Koriste: sprayna The Bitter Truth Peach Bitters juoman pintaan ja syötävä kukka

Mittaa raaka-aineet jäähdytettyyn hämmennyslasiin. Hämmennä hyvin jäiden kanssa. Siivilöi jäähdytettyyn lasiin ja lisää yksi jääpala. Suihkauta bitteriä juoman pintaan ja aseta kukka jääpalan päälle.


Kuka?

Laura Suutari

 • Syntynyt 1987 Kokemäellä
 • Kotikunta Helsinki
 • Koulutus: Kauppatieteiden kanditaatti, Vaasan yliopisto, tarjoilijan tutkinto, baarimestarin erikoisammattitutkinto, Omnia
 • Esikuva Jami Järvinen
 • Lempijuoma Boulevardier
 • Motto: ”Parempi katua tehtyjä kuin tekemättä jääneitä asioita.”

Julkaistu Shakerissa 4/21.


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker