
Voittajapari Jami Kalliorinne ja Casimir Snellman etenee Havana Club Cocktail Maestros -kilpailun kansainvälisiin osuuksiin, jossa he edustavat Suomea ensin Saksassa lokakuussa ja sen jälkeen finaalissa Kuubassa huhtikuussa 2026. Pääpalkintona on 10 000 euroa.
Toiseksi sijoittuivat Sampsa Tukia ja Janne Luomajoki jyväskyläläisestä DeLoreanista ja kolmanneksi Runarin Anna Lakner ja Trillby & Chadwickin Elias Raitio Helsingistä.
Suomen-karsinnassa kilpailijaparien tuli luoda cocktail, jossa tuli käyttää vähintään kolme senttilitraa jotakin Havana-tuoteperheen rommia.
Juomaa varten piti kehittää kaksi itse tehtyä ainesosaa, kuten cordialia, uutosta tai siirappia.
Toisen näistä ainesosista piti ilmentää Kuuballe tyypillistä afro-latinalaista kulttuuria jollakin tavalla. Tyypillisiä alueen makuja ovat muun muassa lime, kookos, kaakao, suklaa, juustokumina, kahvi, kardemumma, mango ja korianteri.
Oululaisessa Café Kulumassa työskentelevät Jami Kalliorinne ja Casimir Snellman voittivat kilpailun Sol de Oriente -cocktailillaan. Drinkissä oli itsetehtyä hunajameloni-papaijalikööriä, jossa oli käytetty Havana-rommia ja omana ainesosana papaijasta, hunajamelonista, limestä ja rommista valmistettu, maidolla ja karamellisoidulla kondensoidulla maidolla kirkastettu milk punch.
Juoma viimeisteltiin itsetehdyllä lime-papaijansiemen-tinktuuralla. Cocktailin koristeena oli lasin reunaan pyyhkäisty kookosmaito. Puolet lasin reunasta peitettiin kookoshiutaleilla, jolloin juoja sai itse päättää, haluaako juomaan enemmän tekstuuria vai haluaako nauttia sen ilman kookoshiutaleita.
Tuomareista sekä cocktailin idea että toteutus olivat erinomaisia.


Kisaparien tuli muodostua samalla paikkakunnalla työskentelevistä baariammattilaisista. Työpaikka sai olla joko samassa tai eri ravintolassa, ajatuksena yhteistyön pönkittäminen ravintoloiden välillä. Molempia versioita nähtiinkin kisassa. Kisapareja oli ympäri maata niin Helsingistä, Rovaniemeltä, Mikkelistä, Oulusta, Turusta kuin Vaasastakin.
Jokaisen parin piti esitellä juomansa tuomareille. Esityksissä nähtiin flairia, tanssia, musiikkia, historiaa ja hauskuutta. Cocktaileissa käytettiin mielikuvituksellisesti annetun alueen raaka-aineita ja teemoja. Juomat olivat inspiroituneet muun muassa kuubalaisesta jazz-klubista, jälkiruuasta, raaka-aineesta kuten maissi, kuubalaisesta musiikista, kahvista, banaanista ja mangosta.
Kisan tuomareina toimivat Pernod Ricard Finlandin Henri Lahti, Bull & The Firmin ravintoloitsija Turo Kotajärvi ja toimittaja Anikó Lehtinen. Tuomarit pisteyttivät kisajuoman ulkonäön, aromin ja maun sekä baarimestareiden esityksen ja juoman teemanmukaisuuden itsetehtyjä ainesosia myöten.
Lue myös: World Class -kilpailun kolme parasta suomalaista baarimestaria selvillä