Flairtending

Taidokas flairtending voi olla baarille tuottoisaa – Suomen flair-kuningas esittelee kaksi luottotemppuaan

Miika Mehtiö
Flairbaarimestari Miika Mehtiö aloitti uransa vuonna 2006 blokkarina. Samana vuonna hän innostui flairaamisesta nähtyään Shaker flair -kisan kotikaupungissaan Tampereella. Mehtiö kuvattiin Last Dropissa Helsingissä. KUVAT Laura Hujanen

Ihmiset ja elämykset ovat maun lisäksi isoimmat teemat, jotka vaikuttavat ravintoloissa käymiseen juuri nyt. Asiakkaat odottavat henkilökunnalta vuorovaikutuksen aitoutta. Ravintoloista haetaan arjen luksusta ja aitoa yhteisöllisyyttä.

Miten baarielämyksestä sitten luodaan sellainen, että se peittoaa dopamiinia tykittävän sometuksen tai kotisohvan ja suoratoistopalvelun?

Yksi keino on tuoda show baaritiskille.

Flairtending on näyttävää baarityöskentelyä, jossa elämys rakennetaan lisäämällä viihdyttäviä elementtejä osaksi juoman valmistusta.

Flairin kisatasolla suoritus saattaa kestää jopa kahdeksan minuuttia, ja kerralla ilmassa voi olla kuusi pulloa.

Baariserviisissä toteutettava flair on kuitenkin oma lajinsa, jonka tarkoituksena ei ole hidastaa juoman valmistusta vaan viihdyttää asiakasta noston lomassa.

Lähes kaksi vuosikymmentä baarialalla työskennellyt Miika Mehtiö tunnetaan Suomen flair-kuninkaana maailmanmestaruuden ja lukuisten muiden voittojen ansiosta.

Kisalavoilla hän tekee vaativia temppuja, mutta baariserviisissä keskitytään asiakkaiden lukemiseen. Hän kehottaa mukauttamaan flairia tilanteen mukaan.

”Asiakkaan lukeminen lähtee keskustelusta. Usein on helpompi aistia, jos ihminen on huonolla tuulella. Silloin en välttämättä tee show’ta.”

Pääsääntöisesti asiakkaat kuitenkin reagoivat positiivisesti, kun Mehtiö lähtee heittämään heidän ilokseen.

Saman on huomannut Akseli Pajala, joka työskentelee baaricateringin parissa VIP Bartendersillä.

Akseli Pajala
Akseli Pajala on työskennellyt anniskelualalla 13 vuotta. Hän pyörittää VIP Bartendersillä baaricateringiä festivaaleista yritystapahtumiin. KUVA Mika Levälampi

”Se on monelle uutta ja ihmeellistä. Flairia nähdessään he tulevat mielellään tiskille ja sanovat, että tässä on kiva venata, kun on viihdykettä.”

Flairia voi käyttää baarityössä harkittuna mausteena, jota ripotellaan sopiviin kohtiin. Mehtiö antaa esimerkiksi rysätiskin, jossa on asiakkaita kolmessa rivissä.

”Silloin voi ottaa sisään kymmenen tilausta ja heittää niistä yhden.”

Mehtiö myös muistuttaa, ettei kaikkia temppuja tarvitse tehdä samalle asiakkaalle.

”Heitä ekalla kierroksella jääpalaa, seuraavalla kerralla pulloa ja kolmannella laseja.”

Pajala on samaa mieltä siitä, ettei kesken serviisin kannata tehdä minuuttien mittaista show’ta. Sen sijaan pienet jipot ovat hyvä tapa tuoda näyttävyyttä työskentelyyn.

Pajalan mukaan flairata voi ihan kaikella baarista löytyvällä.

”Oli se sitten jiggeri, pullo, tippamatto tai lasi. Metallista shakeria on turvallista pyöritellä, se ei vaadi ihmeellisyyksiä. Myös pelkkä lasin pyöräytys kädessä herättää ihastusta.”

Yllä: Miika Mehtiö näyttää, miten tehdään thumb roll shakerilla.

Pajala on kuullut sanottavan, että pullon ollessa ilmassa kassakone ei kilise. Hän kuitenkin tyrmää ajatuksen, että flairin tekeminen olisi pois myynnistä.

”Tiedän painavani cocktailia samaan tahtiin kuin vieressä oleva kaveri.”

Baaricateringin puolella Pajala on sen sijaan huomannut, että kysyntää showbaarimestareille olisi enemmän kuin tekijöitä riittää.

Erityisesti yritysten pikkujoulut ja erilaiset tapahtumat sekä festivaalit ovat tilaisuuksia, joihin kaivataan astetta näyttävämpää show’ta.

Mehtiö nostaa tärkeäksi asiakasryhmäksi myös polttariporukat, jotka usein toivovat päivänsankarille erikoista juomaa.

”Ravintola hyötyy myös siitä, että näistä jaetaan usein materiaalia someen.”

Miten flair sitten otetaan haltuun?

Mehtiön mukaan kyse on pohjimmiltaan käsi-silmäliikekoordinaation kehittämisestä, jota pyritään parantamaan lähes kaikessa urheilussa. Se harjaantuu hitaasti, ja siksi hän suositteleekin alkuun opettelemaan muutaman tempun hyvin sen sijaan että harjoittelisi tusinaa temppua samanaikaisesti.

”Kun ne luistaa, voit ottaa uusia temppuja mukaan.”

Ensimmäisenä temppuna voi kokeilla yksinkertaista shakerin heittoa – metallinen tini ei mene rikki, ja sillä on helppo harjoitella.

Selän taakse heittäminen on Mehtiön mukaan temppu, joka näyttää paljon vaativammalta kuin todellisuudessa onkaan.

”Se on temppu, jota käytän eniten.”

Yllä: Miika Mehtiö esittelee luottotemppunsa.

Pullojen heittelyä kannattaa alkuun harjoitella muovisilla flairpulloilla, niin välttyy sirpaleiden keräämiseltä. Flairiin tarkoitetut matot estävät niin ikään hajoamista ja ovat myös hyväksi jaloille.

Kun on päässyt vauhtiin, tekee treenaamisesta mielenkiintoisempaa niin sanotun loopin rakentaminen, jossa toistetaan kolmesta neljään liikettä sarjana.

Toistoja kannattaa myös kuvata. Mieli saattaa olettaa kehon muodon olevan liikkeessä erilainen kuin se onkaan. Toisaalta omaperäisyys on flairissa vain positiivista.

”Lisäksi tarvitaan loppumaton usko itseensä.”

Miika Mehtiö
Miika Mehtiö elätti itsensä 15 vuoden ajan kisaamalla ja esiintymällä ympäri maailmaa. Flair on vienyt hänet esimerkiksi Monacoon esiintymään prinsessoille, Formula 1 -maailmanmestareille ja elokuvatähdille. KUVAT Laura Hujanen

Mehtiö ja Pajala kokevat, että anniskelualan sisällä flairiin suhtaudutaan pääsääntöisesti positiivisesti. Pajalan mukaan flair elää tällä hetkellä kuitenkin hyvin pienellä liekillä.

”Flairaajia ei ole hirveän monta, eikä kukaan laita niin isosti paukkuja siihen.”

Kynnys lähteä mukaan tuntuu olevan nykyään korkeampi kuin ennen. Pajala kuvaa tilannetta itseään kiertäväksi kehäksi. Kun flairaajia on vähän, ei synny kannustavia treeniporukoita.

”Monessa baarissa ei saa myöskään treenata, ettei riko paikkoja. Kesällä voi pitää puistojameja, mutta talvella on vaikeampaa.”

Parhaimmillaan flair parantaa asiakaskokemusta ja tuo näkyvyyttä yksittäisen baarin lisäksi koko baarimestarin ammattikunnalle.

”Se on makeeta Instagramin promovideoissa ja vielä makeampaa livenä.”

Miika Mehtiö uskoo näyttävyyden voimaan. KUVA Laura Hujanen

Pajala toivoo, että flair pääsisi uuteen nousuun. Hänen mukaansa olisi panostettava uusiin flairaajiin.

”Olisi järjestettävä aloittelijoille enemmän pikkuskaboja, joihin osallistuakseen ei tarvitsisi olla huipputasolla.”

Flair-piireissä on tapana ottaa mukaan kaikki halukkaat tasosta riippumatta. Pajala kannustaa baariammattilaisia rohkeasti kokeilemaan flairia. Isojen tähtien kisarutiinien katsomisen sijaan vinkkejä kannattaa hakea perustason treenivideoista, joista saa hyviä ideoita alkuun.

”Pyörittele shakeriä tai lusikkaa ja mieti, miten tähän voisi tuoda jotain ekstraa. Ja aina kun näet jonkun flairaavan, vedä hihasta, me annamme mielellämme vinkkejä.”

Samaa komppaa myös Mehtiö. Hänen mukaansa maailmalla on lukuisia flair-leirejä, joilla lajin legendat opettavat ja kertovat tempuistaan.

”Vanhat flairaajat auttavat nuoria avoimesti, ja tukea saa!”


Kehitä itseäsi kisaamalla

IBA flair -maailmanmestaruuden ja lukuisia muita kilpailuja voittanut Miika Mehtiö kertoo, mitä flair-kisaaminen vaatii.

  • Lue säännöt erityisen tarkasti: mikään ei ärsytä niin paljon kuin se, että pisteet jäävät vähäisiksi huolimattomuuden takia.
  • Aloita kisaaminen esimerkiksi vuosittain järjestettävästä Dyynit Flair -kisasta Kalajoella, jossa on aloittelijasarja.
  • Valitse musiikiksi kappale, joka miellyttää itseäsi ja mukana olevia kavereita: yleisön syttyminen biisiin auttaa kisasuorituksessa.
  • Menesty luomalla omaperäinen tyyli, joka erottuu muista.

HIGHLIGHTS

Showtime!

Throws and spins on a bottle or a shaker are amusing to watch – but does it pay off? Bartenders Miika Mehtiö and Akseli Pajala are masters of the flairtending craft.

Extra value

When done correctly, flair tricks entertain customers and elevate their experience without slowing down the service at the bar.

Engage with customers

Observing your customers’ mood is crucial. To ensure positive reactions, adjust your performance to match their current state of mind.

Future of Flair

Flair bartending – flairtending in short – is an underutilized craft with untapped potential. Hopefully more training opportunities and beginner-friendly events will appear in the future.

The abstract is AI-generated and reviewed by the editor.

Miika Mehtiö
Kisaamisessa parasta on itsensä voittaminen, toteaa Miika Mehtiö. ”Se, että pystyt luomaan jotain, menemään lavalle ja toteuttamaan sen kaikkien edessä.” KUVAT Laura Hujanen


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker