Likööri sopii hyvin cocktaileihin, sanoo lontoolaista baaria pyörittävä Alex Kratena. Hänen mukaansa liköörien sokeripitoisuus on laskenut, mikä on parantanut niiden käyttömahdollisuuksia drinkeissä. Myös variaatio liköörikentällä on kasvanut.
”Mielenkiintoisia liköörejä tuotetaan nyt enemmän kuin koskaan ennen”, Kratena sanoo.
Lontoossa kiinnostusta herättävät nyt erityisesti erikoisista raaka-aineista valmistetut liköörit. Tällaisia raaka-aineita ovat esimerkiksi raaka saksanpähkinä, poblano-chili, tupakka ja erikoiskahvit. Myös aasialaiset raaka-aineet, kuten wasabi ja yuzu, ovat tapetilla. Kratena nostaa esiin erityisesti vetiverin, joka on aasialaisen vetiveria-heinän juuresta saatava eteerinen öljy. Vetiveriä käytetään perinteisesti muun muassa parfyymeissä.
Cocktailien kohdalla vaihtoehtojen lisääntyminen ja sokeripitoisuuksien lasku on saanut aikaan sen, että liköörejä hyödynnetään enemmän myös cocktailien pääraaka-aineena.
”Liköörejä käytetään lisäksi aivan pieninä määrinä tuomaan juomiin mielenkiintoisia sävyjä.”
Lukuisilla alan palkinnoilla aateloitu Kratena johti lontoolaisen Artesian-baarin The World’s 50 Best Bars -listalla ykkössijalle useita vuosia peräkkäin 2010-luvulla. Sittemmin hän on perustanut oman baarin Tayēr + Elementaryn ja ollut mukana lukuisissa arvostetuissa projekteissa. Yksi niistä on oman liköörisarjan lanseeraaminen yhteistyössä De Kuyper Royal Distillers -alkoholitalon kanssa. Mukana Muyu-liköörien taustatiimissä ovat myös Kratenan kumppani Monica Berg sekä Simone Caporale, joka on Kratenan kollega Artesianin ajoilta.
”Tuotekehitysprosessimme oli hyvin orgaaninen. Tiesimme täsmälleen, mitä raaka-aineita halusimme käyttää. Loppu sisälsikin sitten suuren määrän sokkomaistelua ja keskustelua siitä, minkälaisen rakenteen haluamme kuhunkin tuotteeseen”, Kratena kertoo.
Liköörejä tarjoillaan harvoin sellaisenaan
Sellaisenaan liköörejä ei Lontoon cocktailbaareissa Kratenan mukaan juuri tarjoilla, vaan ne näyttelevät roolia nimenomaan drinkeissä.
Kratena itse nauttii liköörinsä mielellään Hemingway Daiquirissä tai trendikkäässä highball-drinkissä.
”Rakastan Vetiver highballia, joka valmistetaan Muyu Vetiver Gris -likööristä ja greippisoodasta.”
Soodan lisäksi muutkin kuplat ovat liköörien parhaita ystäviä, ja lempiyhdistelmäkseen Kratena mainitsee jasmiinin ja samppanjan. Kahvijuomien kanssa taas sopivat hänen mielestään rommipohjaiset liköörit.
LUE MYÖS: Horsmaa lasiin! Suomen baarimestarit käyttävät kesällä yllättäviäkin raaka-aineita
LUE MYÖS: Edistä uraasi brändäämällä itsesi! Näin baarimestari Greta Grönholm sen tekee
LUE MYÖS: Näin helsinkiläinen baari on onnistunut ruokatuotteessaan – ilman keittiötä
Alex Kratena
- Lontoo
- Sijalla 3 Bar World 100 -listalla vuonna 2021.
- Juoma-alan kehitystä edistävän P(Our)-organisaation perustajia.
- Aloittanut alalla 16-vuotiaana.
- Työpaikka Tayēr + Elementary
- Aiempi työpaikka Artesian.
Suosikkiliköörit Muyun lisäksi
- Nixta Licor de Elote (maissilikööri)
- Maraska Orahovac (raaoista saksanpähkinöistä valmistettu likööri)
- Ancho Reyes Verde Chile Poblano Liqueur (chililikööri)
Tayēr + Elementary
The World’s 50 Best Bars -listalla sija 2 vuonna 2021.
Miten erottautuu muista baareista?
Tarjoilee juomaa ja ruokaa, jota ei saa mistään muualta.
Suosituin likööricocktail?
Jasmine Mai Tai, jonka pääroolissa on Muyu Jasmine Verte -likööri.
Minkälainen liköörivalikoima?
Varastosta löytyy niin itse tehtyjä kuin kaupallisia liköörejä, jotka listataan maun mukaan: kukkaiset, sitruksiset, juurevat, pähkinäiset, yrttiset, chiliaromiset.
152 Old Street, Lontoo, Iso-Britannia
Instagram: @tayer_elementary
VETIVER 02
1,5 cl Muyu Vetiver Gris
1,5 cl Muyu Chinotto Nero
1,5 cl Linie Aquavit
Madeira cask
1,5 cl Tio Pepe Fino sherry
1,5 cl Martini dry
sitruunankuori
- Valmistustapa hämmentäminen
- Lasi coupe
- Koriste sitruunankuoren öljyt
- Jäät ei jäitä
Mittaa kaikki raaka-aineet sekoituslasiin, lisää jäitä ja hämmennä, kunnes cocktailiin on sulanut vettä ja se on kylmä. Siivilöi jäähdytettyyn coupe-lasiin. Purista pinnalle eteeriset öljyt sitruunankuoresta.