”Juomasekoituksissa menee ihan hirveästi rommia. Erityisesti nuoret naiset pyytävät vaaleaa tai maustettua rommia. Se on uusi vodka”, turkulaisen The Cow -baarin ravintolapäällikkö Janette Bertényi kertoo. Voit lukea Bertényin ajatuksia ja vinkkejä tarkemmin tästä jutusta.
Alla cocktailresepti, joka on täydellinen valinta syksyyn.
S’hroom of Death
4 cl mustatorvisienillä maustettua rommia (*)
2 cl vaahterasiirappia
savutee-havuilmaa (**)
Lasi on the rocks
Valmistustapa hämmentäminen
Mittaa hämmennyslasiin mustatorvisienillä maustettu rommi ja vaahterasiirappi. Lisää reilusti jäitä ja hämmennä, kunnes juoma on kylmä. Siivilöi on the rocks -lasiin ison jääkuution päälle. Lusikoi pinnalle savutee-havuilmaa.
*Mustatorvisienillä maustettu rommi
200 g Plantation Barbados XO -rommia
50 g tuoreita, puhdistettuja mustatorvisieniä
Sekoita rommi ja mustatorvisienet vakuumipussissa. Vakumoi ja anna maustua kylmässä 20 tuntia. Lämmitä vesihaude 50 asteeseen. Nosta vakuumipussi vesihauteeseen tunnin ajaksi. Siivilöi maustettu rommi liinan läpi. Säilytä viileässä.
**Savutee-havuilma
500 g vettä
20 g lapsang souchong -teelehtiä
5 g kuusenkerkkäjauhetta
100 g sokeria
30 g havu-uutetta
4 g soijalesitiiniä
Sekoita kaikki raaka-aineet. Lämmitä 40-asteiseksi. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi ja nostata kuplat maidonvaahdottimella.
Vaahtoa lasiin
-
- Vaahto tuo cocktailiin lisäkerroksen, jossa voidaan korostaa eri makuja kuin juomassa.
-
- Vaahdolla voidaan luoda juoman pinnalle voimakas aromi käyttämällä tuoksuvia raaka-aineita, kuten savuteetä.
-
- Rakenne voi olla silkkisen pehmeä (marenkivaahto) tai isokuplainen (air eli ilma).
-
- Vaahdoissa kannattaa lähteä yksinkertaisesta liikkeelle, jotta saa tekniikan haltuun.
-
- Vinkkejä kannattaa pyytää fine diningiin perehtyneiltä kokkikollegoilta.
LUE MYÖS: Baarimestarien parhaat reseptit ja ideat pimeneviin iltoihin: ”Syksy on parasta aikaa”