Street food

Avec Sisiliassa, voileipien paratiisissa: sisäelimillä täytettyä pani câ meusaa syötiin jo keskiajalla

Borderin herkkuleivissä riittää syötävää kahdelle. KUVA Mika Remes

Sisilian ylellisin voileipä löytyy Caseificio Borderin (Via Emmanuele de Benedictis 6) voileipäbaarista Syrakusan vanhan kaupungin Ortigian kuuluisalta ruokatorikadulta. Käyn jonoon odottamaan vuoroani. En ole ainoa, joka himoitsee Borderin voileipiä. Puolen tunnin jonottamisen jälkeen vuoroni tiskillä koittaa.

Tilaan listalta ”panini dello chefin”. Leipä tehdään tilauksesta silmieni edessä. Se on pitkulainen, rapeakuorinen vehnäleipä, jonka väliin tulee salaattia, yrttejä, aurinkokuivattua tomaattia, oliiviöljyä, savuista ricottaa, juustoraastetta sekä ilmakuivattua kinkkua, joka vielä liekitetään tohottimella pinnalta rapeaksi. Leivän päälle roiskitaan lopuksi hunajaa.

Ylellinen leipä leikataan poikki kahtia. Yhdestä leivästä riittää hyvin pikkulounas kahdelle. Hintaa herkulle koituu 8 euroa. Leipää syödessäni huomaan, että vaiva kannatti kokea. Palvelu on Borderissa kiireestä huolimatta ystävällistä, jopa rentoa. Kaikki tehdään kunnon raaka-aineista ja hyvällä ajatuksella.

Borderin pomo on Andrea Borderi, joka on opiskellut myös juustomestariksi ja valmistaa artesaanijuustoja. Voileipäbaari Caseificio Borderi syntyi alunperin promotoimaan talon juustoja. Caseificio tarkoittaakin suomeksi juustolaa. Promotointi onnistui sen verran hyvin, että nykyään voileipäbaari on juustolaa kuuluisampi.

Syrakusan Borderissa ylelliset voileivät valmistetaan aina tilauksesta. KUVA Mika Remes

Voileivät kuuluvat sisilialaisuuteen

Sisiliassa ei tiedä käyneensä, ellei ole syönyt paikallisia voileipiä. Ne ovat oleellinen osa Sisilian rikasta street food -kulttuuria. Innostus on lähtöisin vuosisatoja sitten köyhän kansan tarpeesta täyttää työpäivänä vatsansa edullisilla, täytetyillä voileivillä. Leivän väliin pystyi ujuttamaan kaikkea mahdollista ylijäämää, ja aina maistui hyvälle.

Sisilian saarella on ollut eri aikoina eri isäntiä kreikkalaisista roomalaisiin, normanneista espanjalaisiin. Kaikki ovat jättäneet oman jälkensä Sisilian ruokakultuuriin. Juutalaisuudella on erityinen rooli voileipäkulttuurissa.

Juutalaiset valmistivat jo keskiajalla täytettyjä pani câ meusa -leipiä, joiden väliin laitettiin sitä, mitä juutalainen lihakauppias sai laittaa – eli sisäelimiä. Ruhon paremmat osat menivät myyntiin muihin tarkoituksiin. Sittemmin juutalaiset karkoitettiin Sisilian saarelta, mutta suuren suosion saaneet pani câ meusa -leivät jäivät.

Sisilialaisen voileipäkulttuurin ässä on pani câ meusa -leipä. Sisältö vaihtelee naudansiivuista sisäelimiin, mutta Palermon katuruokakioskeja pidetään Sisilian parhaina leivän syömiseen. KUVA MIKA REMES

Pani câ meusaa kaikilla mausteilla

Pani câ meusaa syödään eri versioina edelleen hyvällä ruokahalulla ympäri saarta. Pani câ meusa on pehmeä leipä, jonka väliin laitetaan lihaa tai sisäelimiä – tai molempia. Leipä tunnetaan myös nimellä pane con la milza.

Palermo on pani câ meusa -leipien napapaikka. Suuntaa vaikka Palermon kuuluisalle ruokatorikadulle Mercato di Ballaròlle. Sieltä löytää useita voileipäkärryjä. Rohkeasti vain maistamaan.

Ensimmäinen testipaikka on paikallisten torikauppiaiden tankkauspiste, voileipäkoju. Saan eteeni muutamalla eurolla muhkean leivän, jonka välissä on possua ja lampaan koipirasvaa.

– No offals!, muistuttaa myyjä, eli ei sisäelimiä.

Harmi, olisivat nekin minulle kelvanneet.

Toisessa päässä katua testaan kojun, jossa vanhempi englantia taitamaton herra virittää leivän väliin öljyssä paistettuja naudan siivuja ja ohuen ohueksi leikattua sipulia. Leivän syön espresson kera. Hintaa kertyy – turistilisän kanssa – 5 euroa.

Heppaleipää Cataniassa

Sisilian kakkoskaupungissa, 300 000 asukkaan Cataniassa syödään paljon hevosenlihaa. Sitä riittää myös voileipiin. Catanian kuuluisan kalatorin La Pescherian kupeessa myydään katukioskissa hevosenlihaleipiä. Istun alas ja tilaan uteliaisuuttani yhden. Lihasiivun paistossa ei ole valittamista. Leipä on kuohkeaa ja tuoretta. Muuta leivän välistä ei löydykään.

Pelkistetyn heppaleivän turvin jaksan odottaa viereisen Sciroccon Fish Labin aukeamista. Paikan ässänä ovat voileivät merellisillä täytteillä. Tilaus on jo selvillä etukäteen: mustekalavoipä. Sciroccon Fish Lab (Piazza Alonzo di Benedetto 7) käyttää viereisen kalatorin antimia. Mitä leivän välistä löytääkään, se on taatusti tuoretta.

Eri voileivät ovat vain osa sisilialaista rikasta ruokakulttuuria – mutta ehdottomasti yksi hyvä syy Sisiliaan suunnata syömään. Eikä leipäily rokota liikaa kukkaroa.

LUE MYÖS: Ethän sinä voi kiveksiä listalle laittaa, sanoi joku – ja niin kuopiolaisravintola alkoi tarjoilla kivesleipää

LUE MYÖS: Osterit ja makkara sovussa samassa annoksessa – tällainen on tähtikokki Rick Steinin kalaravintola


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi
  • Tarvitsemme suostumuksesi

    Mediakonserni Keskisuomalainen ja sen valikoidut kumppanit (17) käyttävät evästeitä ja käsittelevät henkilötietoja, kuten eväste- ja tai mobiilitunnisteita, tarjotakseen sinulle parempia palveluita. Valitsemalla "Hyväksy kaikki" annat suostumuksesi seuraaviin:

    Tarkoitukset

    Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

    Mainontaa voidaan näyttää rajallisten tietojen perusteella. Mainonnan suorituskykyä voidaan mitata.

    Mainonta voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa varten.

    Sisältö voidaan yksilöidä profiilisi perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä sisältöä varten. Sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella. Toimintasi tässä palvelussa voi auttaa kehittämään ja parantamaan tuotteita ja palveluita.

    Erityisominaisuudet

    Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Erityiset tarkoitukset

    Tietojasi voidaan käyttää epätavallisen ja mahdollisesti petollisen toiminnan valvontaan ja ehkäisyyn (esimerkiksi mainonta, bottien mainosklikkaukset) sekä järjestelmien ja prosessien asianmukaisen ja turvallisen toiminnan varmistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös sellaisten mahdollisten ongelmien korjaamiseen, joita sinä, julkaisija tai mainostaja saatatte kohdata sisällön ja mainosten toimituksessa ja vuorovaikutuksessasi niiden kanssa.

    Tiettyjä tietoja (kuten IP-osoitetta tai laiteominaisuuksia) käytetään sisällön tai mainonnan teknisen yhteensopivuuden varmistamiseen ja sisällön tai mainonnan välittämisen helpottamiseen laitteellesi.

    Erityiset tarkoitukset ovat välttämättömiä ja ovat käytössä aina. Ei-välttämättömien evästeiden asettaminen (tietojen tallentaminen laitteelle ja/tai laitteella olevien tietojen käyttö) perustuu suostumukseen, mutta joidenkin kumppanien osalta evästeillä kerätyn datan jatkokäyttö voi perustua oikeutettuun etuun. Voit tehdä tarkempia valintoja ja vastustaa oikeutettuun etuun perustuvaa käsittelyä "Muokkaa asetuksia" -painikkeella. Voit muuttaa valintojasi, kuten peruuttaa antamasi suostumuksen, valitsemalla sivuston alalaidasta "Evästeasetukset". Valintasi koskevat tätä sivustoa.

    Tietosuojalauseke