Baarit

12 erikoista baaria Suomesta – kierrä kaikki!

Bändipalvontaa ja saunailta

Bodom Bar & Sauna, Espoo

Raskaan musiikin ystävät lienevät kuin kotonaan Children of Bodomin jäsenten perustamassa baarissa, joka on täynnä yhtyeestä kertovaa rekvisiittaa, kuten soittimia, kultalevyjä ja laulujen sanoja. Yhtyeen jäsenet pitävät saunomisesta, joten baarissa on kolme saunaa, joista yksi lämpiää joka ilta. Tietysti baarista löytyy myös bändin nimikko-olut, jossa on espoolaisen Bodominjärven vettä.

LUE MYÖS: Tältä näyttää Children of Bodom -bändin Bar & Sauna -kompleksi Espoossa – “Tämä ei ole suoranaisesti metallibaari”

Tuoppi ja tukanleikkuu, kiitos

The Originals Finland, Turku

Tässä paikassa hupi yhdistyy hyötyyn, kun juoman lomassa pääsee taitavan parturin käsittelyyn. Paikka on auki aamusta myöhäiseen iltaan, ja iltaisin tarjolla on toisinaan myös elävää musiikkia. Hiustenleikkuuseen kannattaa varata aika etukäteen baarin nettisivuilla.

Bar  Sotima
Shoppailun uuvuttama voi virkistäytyä Bar Sotimassa. KUVA Anikó Lehtinen

Inttihenkeä ja vaateshoppailua  

Bar Sotima, Helsinki

Keskellä Varustelekan vaatetankoja lymyilee omalaatuinen Bar Sotima, jossa baarin pienuudesta huolimatta on erittäin hyvä olutvalikoima ja muun muassa legendaarista Gambinaa. Baarin armeijahenkinen sisustus on täynnä kiehtovia yksityiskohtia, joita ihmetellessä hulahtaa juoma ja toinenkin. Tällä baarilla on myös persoonalliset aukioloajat, sillä Bar Sotima sulkee ovensa kello 20, samaan aikaan Varustelekan myymälän kanssa.

Kannuksen Kahvibaarin kalusteisiin on voinut törmätä vaikkapa mummolassa. KUVA Kahvibaari

Aikamatka 1950-luvulle

Kahvibaari, Kannus

Kahvibaari on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1952, ja paikka henkiikin ainutlaatuista 1950-luvun nostalgiafiilistä. Retrotyylisessä paikassa tavoittaa menneiden aikojen henkäyksen pelkästään sisustusta ihastelemalla. Baari on alkuvuosinaan toiminut kahvilana, ja vuodesta 1969 sieltä on saanut myös keskiolutta.

Kuappi
Kuappiin ei kovin isolla porukalla voi pyrkiä. KUVA Anikó Lehtinen

Suomen pienin baari

Ravintola Kuappi, Kuopio

Iisalmen satamassa, isoveljensä Olutmestarin kyljessä sijaitseva Kuappi on Suomen pienin baari. Tilaa baarissa on kokonaiset kahdeksan neliömetriä, josta salin puolella vajaa puolet. Asiakaspaikkoja on kaksi sisällä ja kaksi ulkona, jos terassikelit ovat suotuisat. Henkilökuntaakin mahtuu paikalle vain yksi kerrallaan. Ruokaa saa tilattua viereisen Olutmestarin listoilta.

LUE MYÖS: Ethän sinä voi kiveksiä listalle laittaa, sanoi joku – ja niin kuopiolaisravintola alkoi tarjoilla kivesleipää

Suomen pohjoisin baari 

Pub & Restaurant Rastigaisa, Utsjoki

Perinteisillä puupaneeleilla sisustettu baari ja ravintola, jossa huokuu lappilainen tunnelma. Ruokaa ja juomaa saa tilattua tiskiltä, ja suosittuja annoksia ovat lappilaiseen tapaan tietenkin käristys ja lohikeitto. Monen taukopaikka reissuilla pohjoiseen.

Keppana Kellari
Keppana Kellari. KUVA Anikó Lehtinen

Piilossa metsän siimeksessä

Keppana Kellari, Liesjärvi

Keppana Kellari on rakennettu rintamamiestaloon metsän keskellä sijaitsevalle pienviljelytilalle. Konseptiltaan Keppana on keskiolutkuppilan, olutpubin, lounasravintolan ja bierhausin sekoitus. Tänne ei vahingossa eksy, vaan paikkaan pitää erikseen suunnistaa. Vierailu kuitenkin on matkan arvoinen jo sisustuksen puolesta, sillä ravintolasta löytyy muun muassa maatalon työkaluja, kolikkokokoelma ja pieni olutmuseo. Hulppeassa juomavalikoimassa on yli 1000 erilaista tuotetta. Hauskan lisän tuovat humoristiset kyltit, joilla ohjataan asiakasta: ”Vaikka olemmekin metsässä, emme halua tänne omia eväitään nauttivia ja pihalle pissiviä metsäläisiä.”

Grönan
Grönan kannustaa kanssa-asiakkaiden kivaan kohteluun. KUVA Anikó Lehtinen

Manner-Suomen eteläisin pubi

Grönan, Hanko

Manner-Suomen eteläisin pubi Grönan on perustettu vuonna 1895 rakennettuun taloon. Rokkihenkisessä baarissa soi usein livemusiikki, minkä lisäksi ohjelmassa on pubivisoja ja kasaribaaritunnelmaa. Tarinan mukaan Grönanin vintillä asustelee vihreän läpinäkyvä kummitus nimeltä Gabriel.

O'Harry's
O’Harry’s tarjoaa hupia nimien ystäville. KUVA Anikó Lehtinen

Lappilainen irkkubaari Savossa

O’Harry’s Irish Bar, Varkaus

Savolainen mutta lappilaiseen tyyliin sisustettu irkkubaari on yhdistelmä, jota ei usein kohtaa. Baarin sisustuksessa on käytetty lähinnä puuta ja vanhan ladon hirsiseinää. Ravintolassa on tyypillinen irkkupubin valikoima, josta voi nauttia vaikkapa keinuissa pyörien. Loosien ystävää ilahduttavat niiden omintakeiset nimet, kuten Tissisaari, Kaljalampi ja Puutteenperä.

Coolhead
Coolheadissa järjestetään paljon myös keikkoja. KUVA Anikó Lehtinen

Baari kasvihuoneessa 

Coolhead Taproom, Helsinki

Vanhaan Gardenia-kasvipuutarhaan tehty panimo ja baari on läpinäkyvä valinta. Paikan kaikki seinät ovat lasia, joten baarista näkee suoraan panimon suuntaan. Jos haluaa tutustua vielä paremmin oluen tekemiseen, voi kävellä kasvihuoneen ympäri, jolloin lasiseinät tarjoavat kiinnostavan katsauksen oluenteon eri vaiheisiin. Kesällä baarilla on iso terassi ja viljavat näkymät Helsingin Viikin maalaismaisemaan.

LUE MYÖS: Portion Boysin A.P. Vuori on olutharrastaja – pienpanimo-oluet kuuluvat keikkaraideriin

Suomen viilein baari

Snow Lounge, Salla

Jättimäiseen lumilinnaan rakennetun Snow Loungen jääbaarissa voi nauttia juomia kirjaimellisesti jäiden keskellä, koska sisällä lämpötila on tasaisesti neljä astetta pakkasen puolella. Noin 300 neliömetrin kokonaisuus kattaa myös ravintolan, jäägallerian, makuuhuoneita ja jääkappelin. Tähän asti ollut auki joulukuusta huhtikuuhun, mutta aukioloajat saattavat vaihdella.

Hailuodon Panimo
Hailuodon Panimosta saa oluen kylkeen erilaisia pikkupurtavia. KUVA Anikó Lehtinen

Suomen kaunein panimobaari  

Hailuodon Panimon Pubi & Puoti, Hailuoto

Oulun edustalla, Hailuodon karulla saarella kohoaa Hailuodon Panimo, jonka kyljessä on vanhaan aittaan tehty tunnelmallinen pubi. Tuulesta patinoituneet harmaat laudat ja viihtyisän hämärä pubi narahtelevine lattioineen ja puupenkkeineen on suomalaisen idyllin ytimessä. Pubissa kelpaa istuskella oluen ja pikkupurtavan kera. Itse panimoa voisi kuvailla yhdeksi Suomen kauneimmista panimoista kuparikattiloineen, joten kannattaa myös käydä panimon puolella kierroksella.

LUE MYÖS: Tee retki suomalaiseen tislaamoon! 10 mainiota kohdetta baariammattilaiselle

LUE MYÖS: Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

LUE MYÖS: 5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Juttua muokattu 10.7.2023 klo 14.32: O’Harrys sijaitsee Varkaudessa, ei Mikkelissä. Kannuksen Kahvibaarin nimi korjattu.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker