Ammattikeittiö

Espoon yläkoululaiset kehittelivät kilpaa kasvisruokia – tässä voitokas resepti ja sen suurkeittiöversio

Kasvisruokakilpailun finaali järjestettiin Viherlaakson koulussa keskiviikkona. Kuvassa voitokas Järvenperän koulun joukkue. KUVA Espoo Catering

Espoon yläkoululaiset ottivat mittaa toisistaan kasvisruokien reseptikehityskilpailussa. Tuomaristo valitsi voittajaksi Järvenperän koulun oppilaiden kehittelemän vegekuutiowokin. Voittajareseptin pohjalta valmistettua ruokaa syödään espoolaiskoulujen ruokalistalla syksystä 2023 alkaen.

Kisaan saivat osallistua kaikki Espoon yläkouluissa kotitaloutta opiskelevat. Reseptejä tuli 28, joista Espoo Cateringin raati valitsi finaaliin neljä. Espoo Catering on yksi kaupungin koulujen ruokahuoltoa tekevistä yrityksistä.

Toiselle sijalle kisassa tuli delikauravuoka, kolmanneksi tomaatti-kikhernekeitto ja neljänneksi kasviswokki.

”Wokkiruuat olivat selkeästi oppilaiden mielessä reseptejä suunniteltaessa, sillä niitä tuli paljon. Tämä näkyi myös finaalinelikossa, joista kaksi oli wokkeja”, Espoo Cateringin asiakaspäällikkö Mari Blomqvist kertoo Avecille.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Voittajaruoka kuvassa etummaisessa vuoassa. KUVA Espoo Catering

Resepti syntyi yhdistelemällä

Voittajajoukkue kertoi, että he lähtivät ideoimaan reseptiä tutkailemalla erilaisia raaka-aineita, joita heillä oli esillä luokassa. Inspiraatiota etsittiin myös netistä ja pikkuhiljaa resepti lähti muodostumaan. Järvenperän koulun opettaja Hanna-Kaisa Hämäläinen kertoo, että tuotekehitystä tehtiin useampaan otteeseen ja reseptiä muokattiin monta kertaa. Lopulliseen reseptiin yhdistettiin kahden koereseptin parhaat ajatukset.

Tuomaristoon kuului muun muassa ruokakasvatuksen ja ravitsemustieteen ammattilaisia. Lisäksi ruokia maisteli Viherlaakson yläkoulun oppilasraati.

Tuomaristo kiitteli erityisesti kaikkien ruokien hyvää makua, ravitsemuksellisuuden huomioimista, monipuolista raaka-aineiden käyttöä ja rohkeaa uusien, erilaisten proteiininlähteiden ottamista mukaan kehittelyyn.

Kilpailun tarkoitus on kehittää kasvisruokailua ja sen houkuttelevuutta espoolaisissa kouluissa yhdessä oppilaiden kanssa. Suositusten mukaisesti valmistetulla kasvisruoalla on tutkitusti useita terveyshyötyjä, joten sen lisääminen ruokalistoille on sekä terveys- että ilmastoteko.

Kisa ei ollut vegaaninen. Oppilaat saivat valita raaka-aineiksi laajasti kasvisruokavalioon sopivia aineksia kuten vihanneksia, juureksia, viljatuotteita, palkokasveja ja niistä valmistettuja tuotteita, kananmunaa, maitotuotteita tai niitä korvaavia kasvipohjaisia tuotteita kuten soija- ja kauravalmisteita, kasvirasvoja sekä marjoja ja hedelmiä. Kasvikset saivat olla tuoreita tai pakastettuja.

LUE MYÖS: Kouluruokailua halutaan kehittää: lounaalle aina kasvisvaihtoehto, iltapäiväksi välipala

LUE MYÖS: Kouluruoka muuttuu ajan hengen mukaan: Lahdessa kasvisruoka ensimmäisenä linjastolla, vähemmän kastikkeita ja enemmän mausteita


Vegekuutiowokki

neljä annosta

65 g sipulia

15 g valkosipulinkynttä

120 g porkkanaa

95 g paprikaa

35 g öljyä

Yksi paketti (230g) vegekuutioita (esim Gold & Green)

100 g täysjyvänuudelia

10 g vihreää currytahnaa

170 g kookoskermaa

0,5 g chilijauhetta

0,5 g paprikajauhetta

0,5 g mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli, sekä valkosipulinkynsi. Pese, kuori ja pilko muut kasvikset suikaleiksi.

Lämmitä öljy pinnoitetulla paistinpannulla. Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynsi öljyssä.

Lisää kasvikset pannulle kypsymisjärjestyksessä parin minuutin välein.

Kypsennä kasviksia n. 8 minuuttia. Muista, että kasviksiin pitäisi jäädä purutuntumaa.

Lisää paistinpannulle kookoskerma ja sekoita paistinpannulla oleviin kasviksiin.

Mittaa mausteet paistinpannulle ja sekoita huolellisesti. Jätä seos hautumaan kannen alle matalalle lämmölle.

Keitä vesi, lisää nuudelit kiehuvaan veteen ja hauduta noin 3-6 minuuttia. Lisää valutetut nuudelit kasviswokkiin ja siirrä tarjoiluastiaan. Tarjoile salaatin kanssa. Lisukkeena näkkäri ja maito.

Suurkeittiöversio

Vegekuutiowokki, 20 annosta (á 250 g)

0,330 kg sipulikuutio, pakaste
0,075 kg valkosipulimurska
0,600 kg porkkanasuikale, pakaste
0,475 kg punainen paprikasuikale, pakaste
1,150 kg vegekuutio
0,500 kg thaityylinen wok-nuudeli

Mittaa raaka-aineet vuokaan (1/1-65 GN-vuoka).

0,090 kg maustetahna (esim. Menu Yellow Curry)
0,020 kg suolaa
0,006 kg mustapippuri, rouhittu
0,006 kg paprika, jauhettu
0,006 kg chilipippuri
0,850 l kookoskermaa
1,000 l vettä

Sekoita liemen ainekset ja kaada vuokaan (1/1-65 GN-vuoka).

Suurkeittiöreseptin laati Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen.

Vegekuutiowokki (kuvassa taaimmaisessa vuoassa) keräsi tuomariston kehut muun muassa sopivalla mausteisuudellaan. KUVA Espoo Catering


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi