Kulttuuri

Ravintoloita, ruokaa ja juomaa taiteen muodossa – kurkkaa nämä näyttelyt Lappeenrannassa ja Helsingissä

Liisa Lounila: I love the colourful clothes you wear, 2011, palladium take away -kupeille. KUVA Lappeenrannan museot

Normaalit ruokajuomat ja jokapäiväinen leipämme -näyttely on esillä Lappeenrannan taidemuseossa 1.6.–1.9.2024. Helsingissä pyörii marraskuuhun asti Syömään!-niminen näyttely, josta lisää peremmällä jutussa.

Lappeenrannan näyttely tarkastelee ruokaan ja juomaan liittyviä ilmiöitä suomalaisen kuvataiteen kautta.

”Yhtenä tavoitteena on tarjota silmänruokaa ja samalla herätellä ajatuksia suhteestamme ruokiin ja juomiin. Yksi näyttelyn teos voi viitata ruokaan ja juomaan liittyviin kuluttajabrändeihin, toinen taas leipäjonoihin. Näyttelyn teokset sisältävät laajasti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita perinteisemmistä öljyvärimaalauksista kirjontaan, hartsiesineisiin ja videoihin”, näyttelyn kuratoinut Lappeenrannan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen taustoittaa Avecille.

Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Marcus CollinEster HeleniusLiisa HietanenEero JärnefeltAnssi KasitonniPentti KaskipuroJani LeinonenHeikki MarilaJuho RissanenJalmari RuokokoskiVenny Soldan-Brofeldt ja Unto Pusa.

Jani Leinonen, 2021, None Are More Enslaved, akryyli tuotepakkaukselle. KUVA Samuli Karala

Näyttelyn teokset sisältävät laajasti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita perinteisestä maalaustaiteesta ja grafiikasta aina virkattuihin ja kirjottuihin teoksiin sekä videoihin.

”Ihmisten mieleen voi ruokaa ja kuvataidetta ajatellessa tulla vaikka erilaisia asetelmamaalauksia, joissa ruoka-aineet voivat edustaa pikemminkin esimerkiksi luonnonkauneutta kuin oikeastaan mitään syötävää ja juotavaa”, amanuenssi Mikko Pirinen sanoo.

”Toisaalta asetelmat kertovat myös kaiken katoavaisuudesta ja muistuttavat samalla katsojaa hänen kuolevaisuudestaan. Näyttelyssä on tietysti esillä asetelmia, mutta myös muunlaisia lähestymistapoja ruoka- ja juoma-aiheeseen.  Esimerkiksi metsästys- ja kalastusaiheilla näyttely pyrkii kuvaamaan mistä ja miten olemme hankkineet tai hankimme ruokamme ja juomamme. Se näyttää myös miten valokuvaaja voi visualisoida ruokareseptin yhdessä kuvassa.”

Normaalit ruokajuomat ja jokapäiväinen leipämme -näyttely on osa Lappeenrannan Kulttuurin unelmavuoden ohjelmaa sekä Saimaan gastronomian juhlavuotta 2024. Näyttelyn avaa Saimaa European Region of Gastronomy -hankkeen johtaja Sari Kaasinen Lappeenrannan taidemuseossa perjantaina 31.5. klo 18–20.

Näyttely on koottu eri museoilta ja yhteisöiltä sekä nykytaiteilijoilta lainatuista teoksista. Lisäksi mukana on Lappeenrannan taidemuseon omia kokoelmia.

Alfred Finch, Asetelma, 1910–20-luku, öljy kankaalle, Wiipuri Museon kokoelma, Etelä-Karjalan museon kokoelmat. KUVA Lappeenrannan museot

Tuulikki Pietilä, Orcharda, 1962, puupiirros. Lappeenrannan taidemuseon kokoelmat. KUVA Lappeenrannan museot

Einari Levo, Torimyyjä, 1973, Lappeenrannan taidemuseon kokoelma. KUVA Lappeenrannan museot

Eero Eirto, Emäntä, 1983, akryyli kankaalle, Lappeenrannan taidemuseon kokoelmat. KUVA Lappeenrannan museot

Tiitus Petäjäniemi, Viimeinen kroissantti, 2019, Mikkelin kaupungin kokoelma. KUVA Paula Hyvönen / Mikkelin taidemuseo

Ravintolaelämää

Helsingissä on käynnissä Syömään!-niminen näyttely, jossa etsitään vastauksia kysymyksiin siitä, mitä syömme nyt, mitä söimme eilen, millaista ruokaa syömme kotona ja mitä ulkona.

Maksuton näyttely on avoinna Kansalliskirjastossa Helsingissä 17.5.-1.11.2024.

Näin näyttelyä kuvaillaan tiedotteessa:

Kansalliskirjaston ja Hotelli- ja ravintolamuseon yhteistyönä syntynyt näyttely lähestyy ruokakulttuuria kahdesta näkökulmasta: tarkastelemalla mitä keittokirjat kertovat ruoasta ja sen laittajista eri aikoina sekä luomalla katsauksen suomalaisen ravintolakulttuurin historiaan.

Ruoanlaittotaitoa on opetettu kodeissa kautta aikojen. Reseptit ovat siirtyneet sukupolvilta toisille esimerkin kautta: näin se meillä tehdään. Hyviä ohjeita on jaettu onnekkaille ystäville, erityisen hyviä kirjattu ylös ja niitä parhaita sidottu kirjojen kansien väliin, jotta muutkin pääsevät niistä nauttimaan. 

Ravintoloissa ruokailu on arkipäiväistynyt vuosien saatossa – enää ei tarvita juhlatilaisuutta, jotta ravintolaan voi mennä syömään. 1900-luvun alun ravintolakokemukseen kuuluivat voileipäpöydät ja keitot, nykyisin niiden rinnalle ovat tulleet pikaruoka ja lounassetelit.

Näyttelyssä on esillä Kansalliskirjaston kokoelmiin kuuluvia keittokirjoja sekä Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmien esimerkkejä ravintolakulttuurista. Esillä oleva kokonaisuus täydentää Tiedemuseo Liekin näyttelyä Ruokaa kaikille.

Mäntyharjun Kantakrouvi avajaisten aikaan. Kaksi miestä pöydän ääressä juomassa olutta vuonna 1967. Kuva Syömään!-näyttelystä.
Tampereen työväentalon ravintola täynnä asiakkaita vuonna 1930. Kuva Syömään!-näyttelystä.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi