Video

Hans Välimäeltä ja Maria von Graevenitziltä 17. yhteinen avaus – Bouchon Carêmen erikoisuus on tartarshow

Helsingin ydinkeskustaan, entisen Aleksi 13 -kaupan toiseen kerrokseen avautui uusi ravintola. Yrittäjäpariskunta Hans Välimäelle ja Maria von Graevenitzille ravintola on 17. yhteinen avaus. Jo vuoden sisään yhteisiä ravintoloita on mahtunut kolme, juuri avatun Bouchon Carêmen lisäksi brittipubityylinen The Rook sekä italialainen bistro Gina. Jutun lopusta löydät listan kaikista 17 avauksesta vuosien varrelta.

Uusin ravintola Bouchon Carême on ranskalainen bistro. Ruokalista keskittyy erityisesti liha-annoksiin, kalaa ja kasvista unohtamatta. Ravintolan erikoisuus on ”pleittausshow”, eli osa annoksista kootaan asiakkaan silmien edessä ravintolasalissa. Annoksen elementit tuodaan kärryllä pöydän viereen, ja asiakas pääsee seuraamaan, kuinka annos kootaan.

Joissain annoksissa show viedään vielä pidemmälle, ja esimerkiksi tartarpihvi valmistetaan sisäfileen jauhamisesta asti salissa. 24 euron hintaan asiakas saa maistuvan alkuruoan ja elämyksellisen alun illalliselle.

Yllä: Bouchon Carêmen tartarpihvi valmistetaan lihan jauhamisesta lähtien ravintolasalin puolella.

Ranskalainen lista painottuu lihaan

Bouchon Carême -ravintola sai nimensä 1800-luvun julkkiskokin mukaan. Ranskalainen Marie Antoine Carême oli aikansa vaikuttaja, joka edisti maan gastronomiaa kehittämällä esimerkiksi kastikkeiden reseptiikkaa.

Bouchon Carêmen ruokalistalla on kastikkeita hummerikastikkeesta gremolataan, mutta huomion vievät periranskalaiset kuriositeetit ja valmistusmenetelmät: on sammakonreisiä, luuydintä, kateenkorvaa ja konjakilla liekitettyä ankanmaksaa. Ja lihaa.

Hans Välimäki kertoo ottaneensa lihapainotteisella listalla harkitun riskin nyt, kun monessa muussa ravintolassa satsataan nimenomaan vegeen. Hintavat annokset hän perustelee sillä, että lihan pitääkin olla kallista. Entrecôte ranskalaisineen ja tilpehööreineen maksaa 55 euroa.

”Liha ei ole niinkään mediaseksikäs aihe. Moni kuitenkin syö lihaa, vaikka syöminen on ehkä siirtynyt enemmän viikonloppuihin. Vähän kuin aiemmin Suomen historiassa.”

Sisustuksessa kauppahallin tunnelmaa

Asiakaspaikkoja ravintolassa on 120. Aleksanterinkatua kulkevilta ravintola voi jäädä huomaamatta, ellei kohdista sattumoisin katsetta rakennuksen toiseen kerrokseen, jossa Bouchon Carême sijaitsee. Samaan rakennuskompleksiin avautuivat juuri myös Epicenterin laajennetut tilat.

Ravintola sijaitsee kohdassa, jossa Aleksi 13 -kaupan aikaan oli miestenosasto ja ikkunat oli teipattu umpeen. Nyt ravintolasta avautuukin uudenlainen näkymä ydinkeskustaan Aleksanterinkadulle ja Mikonkadulle.

”Kivaahan tässä on katsoa Mummiksen jonoa”, Hans Välimäki sanoo tarkoittaen Mummotunnelina tunnettua baarikeskittymää.

Ravintolan sisustuksesta vastaa suunnittelutoimisto Fyra. Maria von Graevenitz kertoo, että tunnelmaksi haluttiin luoda kauppahallia muistuttava tyyli, ja siksi ravintolasalin keskellä seisoo puinen hallitiski. Tiskille tai ravintolaan voi tulla syömään nopeankin lounaan. Välimäen mukaan tiskille tulee tarjolle ranskalaiseen tyyliin esimerkiksi ostereita.

Bouchon Carêmen taustajoukoissa ovat myös Arto Rastas ja Miika Lönn. Baarista vastaa Juuso Villanen.

Lue myös: Kuvat: tältä näyttää Aleksanterinkatu 13:een avautuva tapahtumakeskus – ravintolasta vastaa Hans Välimäki


Hans Välimäen ja Maria von Graevenitzin yhteiset avaukset

Yrittäjäpariskunta on kehittänyt yhdessä 13 eri konseptia, joiden pohjalta on avattu 17 ravintolaa. Lihavoiduksi merkityistä kohteista he vastaavat edelleen.

Bouchon Carême

The Rook – Ministry of Horns and Fins

Italian Bistro Gina

Bistro Bardot

Bardem

Penelope

Palace (tehty Royal Ravintolalle, kaksi Michelin-tähteä)

Pastabox (asiakkaan konsultointi ja kolmen ravintolan avaaminen)

Välimäki (Restamaxin kanssa)

Rikhard’s Pub (Restamaxin kanssa)

Midhill Brgr (kolme ravintolaa: Linnamäki, Särkänniemi ja City Center)

Cochon (leipomo, kahvila ja ravintola)

Chez Dominique (kaksi Michelin-tähteä)

Näiden lisäksi Hans Välimäki on avannut useita muita ravintoloita, kuten Masun ja August von Trappen Restamaxille Tampereelle.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi