Baarit

Helsingin puhutuimman baarin vetäjä sai yllättäen potkut: ”Olisin itse halunnut jatkaa”

Mika Koivulan pesti Bar Kupolissa jäi lyhyeksi. KUVA Laura Hujanen

Vuoden 2024 puhutuin baariavaus Helsingissä oli Grand Hansa -hotellin torniin kesällä avattu Bar Kupoli, josta hotelli on kertonut haluavansa tehdä kansainvälisen huipputason cocktailbaarin.

Kupoli sai vahvan startin, ja asiakkaita oli syksyllä tungokseksi asti (Helsingin Uutiset, Helsingin Sanomat).

Tiistaina ilmestynyt tiedote pääsi siksi yllättämään: Grand Hansa kertoi siirtävänsä baariensa vetovastuun Timo Siitoselle, joka korvaa tehtävässä Mika Koivulan. Hotellissa on Bar Kupolin lisäksi alakerran Hansa Cafén baari.

Sekä Mika Koivula että Timo Siitonen ovat kokeneita baarimestareita ja alan tunnetuimpia tekijöitä Suomessa.

Miksi yksi vaihdettiin toiseen?

”Olisin itse halunnut jatkaa, mutta työnantaja ilmoitti joulukuun alussa purkavansa sopimukseni”, Mika Koivula kertoo Avecille.

Irtisanomisen syyksi Koivula arvelee eriäviä näkemyksiä ylemmän johdon kanssa.

”Minulta tilattiin Suomen paras cocktailbaari, ja meillä oli paljon näkemyseroja sellaisen pyörittämisestä. Mökki oli täynnä jokaisena päivänä avauksesta sulkuun, joten jälkikäteen voin todeta, että omat näkemykseni toimivat. Palautteet olivat ylistäviä ja myynnit uskomattomia. En siis kadu, että pidin puoliani”, Koivula pohtii.

”Harmi, etten pääse jatkamaan visioni toteuttamista. Keväällä olisi ollut mahdollisuus tehdä vaikutus kansainvälisten baarilistausten laatijoihin.”

Koivula vapautettiin tehtävistään vuodenvaihteessa. Seuraajalleen Timo Siitoselle hän toivoo kaikkea hyvää.

”Olen tuntenut Timon pitkään. Hän on huipputyyppi, joka pääsee nyt aloittamaan loistavassa pestissä.”

Mika Koivula
Mika Koivula kertoo etsivänsä nyt uusia työtarjouksia. Kevään kiinnekohta on Helsinki Drink Festival -juomatapahtuma, jonka puuhamies Koivula on. KUVA Laura Hujanen

Hotellinjohtaja Tom Strandberg ei ota kantaa Koivulan näkemykseen työsuhteen päättymiseen johtaneista syistä.

”En voi kommentoida työnantajan ja työntekijän välisiä asioita. Mika on tehnyt loistavaa duunia, kaikki kunnia hänelle. Vaihdoimme nyt vain suuntaa, ei siinä sen kummempaa draamaa. Mitään ill williä (suom. kaunaa) ei ole”, Strandberg kertoo.

Pohjoismainen linja pysyy

Timo Siitonen aloitti uudessa työssään Kupolin vetäjänä vuodenvaihteessa.

”Täällä on loistotiimi ja hyvä yhteishenki. Mika teki superhyvän duunin avatessaan, ja jatkamme hänen viitoittamallaan tiellä. Hän perehdytti minut työhöni ytimekkäästi ja sai välitettyä tahtotilansa. Tulevaisuudessa keskitymme vielä enemmän konseptin ytimeen ja nostamme tekemisen seuraavalle tasolle”, Timo Siitonen kommentoi uutta pestiään.

Kupolin toiminta-ajatus on perustunut pohjoismaisuuteen. Ulkomaisia raaka-aineita on käytetty siellä täällä, mutta lähtökohtaisesti maut on loihdittu tuontihedelmien sijaan paikallisista tykötarpeista.

Esimerkiksi pohjoismainen Piña Colada on rakentunut ananaksen, kookoksen ja limen sijaan tyrnistä, omenasta, akvaviitista ja kermasta.

”Modern Nordic -ajattelun mukaisesti haluamme kertoa, miltä sesongit maistuvat cocktailien muodossa”, Siitonen kuvailee.

Timo Siitonen ja drinkin ravistaminen
Baarimestari Timo Siitonen on alansa kärkeä Suomessa. Ansiolistalla ovat muun muassa legendaarinen A21 -baari sekä kokeellinen Flavourium. ARKISTOKUVA Laura Hujanen

Jotain eroakin Siitosen ja Koivulan työnkuvilla on, ainakin työnimikkeen mukaan.

”Mika oli Bar and Beverage Manager, minun tittelini on Bar Manager. Vien baaritoimintaa ja serviisiä eteenpäin, etulinjasta johtamalla”, Siitonen kuvailee.

Kupolissa mennään toistaiseksi Mika Koivulan laatimalla cocktaillistalla. Siitonen kertoo, että ensimmäinen hänen laatimansa juomavalikoima astuu voimaan maaliskuussa, kun Kupolissa siirrytään kevätkauteen. Lista vaihtuu muutaman kuukauden välein sesonkien mukaan.

Alakerran Café Hansa pysyy Siitosen komennossa entisellään matalan kynnyksen ja hieman matalampien hintojen kohtauspaikkana, jossa tarjoillaan klassisempia drinkkejä sekä oluita ja viinejä. Ruokaakin saa.

Leipätyönsä ohella Siitonen johtaa Natural Drinks Factory -juomatehdasta, joka muuttaa pian Teurastamon alueelta Helsingistä suurempiin toimitiloihin Espooseen. Yritys on erikoistunut pullotettuihin cocktaileihin.

Siitosen kaksi työtä eivät risteydy ainakaan vielä, mutta yhtymäkohtia löytyy.

”Kupolissa lähtökohtaisesti kaikki tehdään itse talossa. Mutta käsityönä tehdyn teollisen tuotannon harjoitteleminen on avannut ihan erilaisen ymmärryksen siitä, mitä juomatuotteella voi tehdä. Myös Natural Drinks Factoryssa pääfokus on siinä, että käytetään paljon pohjoisia raaka-aineita. Ehkä jonakin päivänä olisi kiva, jos jonkin Kupolin signature-cocktaileista voisi ostaa mukaansa.”

Grand Hansa kuuluu NH Collection -hotelliketjuun, jonka omistaa monikansallinen Minor Hotels -hotelliyhtiö.

Lue myös: Iso baariavaus Helsingissä: Kupoli pääsi hätkähdyttämään, ja näköala on vasta toiseksi kiinnostavin asia


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker