Nimitykset

Huipputason kokkisiirtoja: Mikko Pakola Michelin-ravintola Oloon, Tuomas Vierelä Vanajanlinnaan

Suomen eturivin kokkeihin kuuluva Mikko Pakola siirtyy helsinkiläiseen Michelin-tähtiravintola Oloon, jonka nykyinen keittiöpäällikkö Tuomas Vierelä puolestaan suuntaa Hämeenlinnaan toteuttamaan Vanajanlinnan kunnianhimoisia ravintolasuunnitelmia.

Nimityksistä kerrottiin illallistilaisuudessa Olossa tiistaina.

Kasarmikadulla sijaitseva ravintola Olo on pitänyt Michelin-tähteä hallussaan vuodesta 2011 lähtien. Tuomas Vierelä on työskennellyt Olon keittiöpäällikkönä vuodesta 2020.

Vierelä suuntaa seuraavaksi perheensä kotiseudulle Hämeenlinnaan, jossa hän aloittaa elokuun alussa Vanajanlinnan keittiöpäällikkönä.

Vanajanlinnan hotelliravintolaa Hämeenlinnassa uudistettiin viime vuonna isolla kädellä. Konsepti myllättiin Hans Välimäen avustuksella uusiksi ja ravintolan nimi vaihdettiin samalla Carl Wilhelmiksi. Tavoitteena on nostaa ravintolan profiilia ja houkutella ruokamatkailijoita myös Hämeenlinnan ulkopuolelta.

Vanajanlinnaan kuuluu hotellin ja ravintolan lisäksi majoitus- ja ravintolatoimintaa myös muualla Suomessa. Kokonaisuus sulautettiin maaliskuussa osakevaihdolla osaksi Bon Group -konsernia.

”Vanajanlinnan asiakkaat voivat odottaa innovatiivisia makuelämyksiä, jotka yhdistävät perinteet ja modernin keittiötaiteen huippuosaamisen”, Vierelä kommentoi nimitystään Bon Groupin tiedotteessa keskiviikkona.

”Lyhyellä aikavälillä tavoittelemme Suomen parhaan hotelliravintolan statusta sekä Vanajanlinnan ravintola Carl Wilhelmin nousua ravintoloiden top 50 -listalle. Olen erittäin iloinen, että Bon Groupin omistajilla on näkemystä ja rohkeutta sitoutua siihen, että pitkällä aikavälillä keskitymme nostamaan ravintoloidemme tasoa entisestään kohti mahdollisia muita merkittäviä meriittejä sekä pääsemme viemään Hämettä ja Vanajanlinnaa maailmankartalle myös ruokamatkailukohteena.”

Uusi asenne

Vierelän tilalle ravintola Olon keittiöpäälliköksi siirtyvä Mikko Pakola tunnetaan parhaiten turkulaisesta Smöristä, jonka keittiötä hän johti vuodesta 2021 lähtien. Smör vakiinnutti Pakolan aikakaudella asemaansa Suomen huippuravintoloiden joukossa.

Syksyllä 2024 Pakola aloitti keittiöpäällikkönä ravintola Brasassa. Se on osa helsinkiläistä Olo Collection -konsernia, johon kuuluvat myös muun muassa ravintola Olo ja sen yhteydessä toimiva tilaus- ja tapahtumaravintola Garden by Olo.

Pakola on työskennellyt aikaisemmin Garden by Olon keittiömestarina, joten hän palaa tuttuun ympäristöön.

”Olo on aina ollut minulle erityinen paikka, ja tuntuu kuin tulisin kotiin”. Pakola kommentoi Olon tiedotteessa keskiviikkona.

”Fine dining elää jatkuvassa muutoksessa, ja haluan, että Olo pysyy kehityksen kärjessä. Tarkoitus on kunnioittaa pohjoismaisia juuria, mutta samalla uudistaa ja yllättää. Uskon, että voimme luoda elämyksiä, jotka puhuttelevat niin nykyisiä kuin uusia Olon vieraita.”

Pekka Terävä on huomannut eron huipputason kokkien suhtautumisessa työhönsä. KUVA Jaakko Sandqvist

Olo Collectionin luova johtaja Pekka Terävä on huomannut muutoksen uuden sukupolven kokkien ja ravintolaihmisten työasenteessa Michelin-tähtitasolla.

Terävän mukaan töistä palautumiseen suhtaudutaan eri tavalla kuin aikaisemmin. Kokit lähtevät nyt esimerkiksi urheilemaan ja juoksemaan. Tätä komppasi mediaillallisella myös Tuomas Vierelä.

”Muutos on iso. Nykyään tehdään selkeää rajaa työlle ja vapaa-ajalle, ja se on hyvä”, Terävä kommentoi Avecille.

Ravintola-alalla on viime viikkoina keskusteltu keittiötyöhön liittyvistä epäkohdista. Mikko Pakola puhuu ihmislähtöisen ja reilun kohtelun puolesta. Hän otti Avecmedian jutussa viime viikolla kahtaa aiheeseen yhdessä ravintoloitsija Laura Kuurnan kanssa.

Lue juttu: Ravintola-ammattilaisilta suorat sanat alan ummehtuneesta työkulttuurista – ”En syytä ketään, joka ei ole uskaltanut pistää vastaan”

Mitä jos?

Mikko Pakola sai vuonna 2024 PRO-tunnustuspalkinnon parhaan keittiömestarin sarjassa. Suomen kokkimaajoukkueessa hän saavutti hopeaa kokkiolympialaisissa 2016. Hän on ollut tyrkyllä myös Vuoden kokiksi.

Parhaillaan Pakola on ehdolla Suomen edustajaksi maailman merkittävimmässä keittotaidon kilpailussa Bocuse d’Orissa. Edustaja valitaan toukokuussa karsintakilpailussa, jossa Pakolan lisäksi kilpailevat Johan Kurkela ja Niko Tähti.

Jos Pakola voittaa karsintakisan, Olossa on mietinnän paikka. Bocuse d’Or -kilpailukausi huipentuu finaaliin alkuvuodesta 2027, ja kilpailijat valmistautuvat koitokseen täysipäiväisesti. Päivätyö ravintolassa täytyy siis jättää pitkäksi aikaa hyllylle.

Sitä mietitään sitten, kommentoivat Avecmedialle sekä Pekka Terävä että Mikko Pakola itse. Tarkkaa suunnitelmaa ei ole vielä tehty, mutta toukokuun Bocuse-karsintakisan jälkeen sellainen tarvittaessa laaditaan.

Alla kuvia annoksista ravintola Olon mediatilaisuudessa.



PRO-palkinnoista vastaa horeca-alan ammattimedia Aromi, jota kustantaa Kamua Helsinki oy. Kamua Helsinki kuuluu Mediakonserni Keskisuomalaiseen, samoin Avecmedia.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi