
Vähätorin kupeessa Turussa sijaitseva Vinossa aloitti puolitoista vuotta sitten viinibaarina. Tänä keväänä konseptia muutettiin, ja tarjolla on nyt myös ruokaa neljän ruokalajin menun ja yksittäisten pikkuannosten muodossa.
”Turussa on haastavaa pärjätä pelkkänä viinibaarina, sillä ihmiset tulevat käymään yhdelle lasilliselle ennen kuin he menevät syömään, tai tulevat käymään drinkeillä ruokailun jälkeen. Jos viinibaari on vain etko- tai jatkopaikka, myynti jää valitettavan pieneksi”, Vinossan taustayhtiön Voiveljien toimitusjohtaja Janne Juvonen summaa Avecmedialle.
Vinossa on alusta asti tarjonnut juomien ohella pieniä annoksia, esimerkiksi juurileipää, juustoja ja boqueroneseja. Lisäksi paikassa oli järjestetty useita pop up -ravintolailtoja. Ruokatuotteen ottaminen laajemmin mukaan valikoimaan tuntui siksi helpolta ja luontevalta.
Kokiksi pestattiin Suomen kärkikastin ravintoloihin lukeutuvissa Kaskiksessa ja Olossa työskennellyt Mikko Marttinen.
Viinibaarin yhteydessä on varsin kompakti ja varusteluiltaan rajattu keittiö.
”Päätimme Mikon kanssa, että ruoan suhteen otetaan sellainen autotallimeininki: ei mitään piperrystä, vaan hyvä makupaletti, ja keep it simple”, Juvonen sanoo.
Listan vaihto joka torstai
Vinossa on auki torstaista lauantaihin. Paikan sydän ja sielu ovat sommelierit Jeremias Salonen ja Joona Liesilinna.
Mikko Marttinen saa toteuttaa ideoitaan vapaasti ja luoda joka viikko uuden menun ja uudet annokset.
”Meillä on listan vaihto joka torstai. Puoli tuntia ennen kuin avataan, niin kädet oikein syyhyävät, että mahtavaa päästä taas tekemään ihan erilaisia annoksia. Tällaista viikoittain vaihtuvaa menua ei ole Turussa missään muualla, joten se on herättänyt ihmisissä todella paljon kiinnostusta”, Marttinen sanoo.
Menut rakentuvat kauden ja päivän tuoreimpien raaka-aineiden ympärille. Inspiraatiota Marttinen hakee Turun Kauppahallin ja torin tarjonnasta.
”Musiikki ja viinit lähtevät täällä aina fiiliksestä, joten ehdottomasti niin pitää tehdä myös ruoan suhteen.”
Joskus menu valmistuu vasta varttia ennen avaamista, ja Marttinen juoksee keittiöstä salin puolelle maistattamaan ruokia Saloselle ja Liesilinnalle, jotta nämä saavat viinisuositukset kohdilleen ennen avaamista.
”Tämä tapa työskennellä sopii meille täydellisesti: me tykkäämme tällaisesta omanlaisestamme sekoilusta. Se haastaa meidät koko ajan ja pitää sopivasti hereillä”, Liesilinna ja Salonen kuvailevat.
Liesilinna kertoo, että ruoka on tuonut mukanaan uusia asiakkaita ja pidentänyt asiakkaiden viipymää. Osa valitsee neljän ruokalajin menun (48 euroa), osa jakaa muutaman alkupalan. Baaritiskilläkin voi syödä. Pöydistä varataan aina vain osa, jotta walk-in-asiakkaille jää tilaa.
Uudistuksen jälkeen noin puolet kävijöistä on tullut varta vasten syömään.
”Ruoan myötä asiakkaat uskaltavat rohkeammin kokeilla uusia viinejä, ja moni on löytänyt ihan uusia suosikkeja.”
Listalta ei löydy proseccoa tai amaronea
Moni asiakas luulee Jeremias Salosta ja Joona Liesilinnaa paikan yrittäjiksi.
”Se kertoo ehkä siitä, kuinka vahvasti koemme kuuluvamme tähän. Olen myös tuonut tänne ehkä puolet omaisuudestani: muun muassa mattoja, vinyyleitä ja valaisimia”, Salonen nauraa.



Hengeltään Vinossa on edelleen viinibaari – eikä mikään hiljainen kirjastomainen sellainen, vaan paikka, jossa lasit kilisevät, musiikki soi ja tunnelma on rento.
Viinivalikoima on monipuolinen ja uusiutuu tiheästi. Kerrallaan viinejä on valikoimassa noin kolmesataa, ja niitä hankitaan kuudentoista maahantuojan kautta pienissä erissä.
Tarjolla on laaja valikoima vaihtuvia viinejä – luonnollisia, biodynaamisia ja välillä klassisia. Listalta ei kuitenkaan löydy vaikkapa proseccoa tai amaronea, koska asiakkaita halutaan hiukan haastaa, eikä mennä aina sieltä missä aita on matalin.
Palvelukonseptin ytimessä on aitous. Henkilökuntaa rohkaistaan olemaan oma itsensä: tavoitteena on olla läsnä, innostunut ja aina valmiina suosittelemaan viinejä ja kertomaan niiden taustatarinoita.
”Vinossa on juuri sellainen paikka, josta olemme aina haaveilleet. Täällä kaikki persoonat saavat loistaa. Kaikilla on omat vahvuutensa, ja pelaamme yhteen hyvin”, Salonen kertoo.
Kesä muualla
Vinossa muuttaa kesäksi tilapäisesti toiseen paikkaan, kun se yhdistää voimansa uuden Brunndeli-ravintolan kanssa.
Vinossa ottaa hoitaakseen Aboa Vetus Ars Nova -museon sisäpihan suojaisan kesäterassin, jossa luvassa on live- ja DJ-iltoja, pitkän pöydän äären katettavia illallisia ja kesäteatteria. Mikko Marttinen loihtii annoksia terassille koko kesän ajan.
Kesän jälkeen toiminta jatkuu taas tutussa sijainnissa.
Myös Brunndeli kuuluu Voiveljien kattaukseen. Yrityksellä on Vinossan ja Brunndelin lisäksi seitsemän ravintolaa: Turussa sijaitsevat E. Ekblom, Grädda, Göran, Panini, Tiirikkala, ja Smör sekä Söderlångvikin kylässä Kemiönsaaressa toimiva Amos Krog.
Lue myös: Viinibaari Pinocchiossa lasillisen saa alle 9 eurolla: ”Hyvän viinin pitäisi olla saavutettavaa”

Lue myös: 5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista