Helsingin Kampissa sijaitsee ravintola, josta harva tietää. Helsingin Suomalainen Klubi mielletään helposti suljetuksi miesten kerhoksi, mutta klubin viidennessä kerroksessa sijaitseva ravintola ja sen kahdeksan kabinettia ovat kaikille avoimia.
Elokuussa klubin ravintolan uutena yrittäjänä aloitti keittiömestari Sami Hiltunen, joka on toiminut keittiöpäällikkönä ja ravintoloitsijana useissa helsinkiläisravintoloissa, kuten Suomenlinnan Panimolla ja Ravintola Lasipalatsissa. Suomalaisen klubin ravintoloitsijaksi hän siirtyi Ravintolakolmion keittiötoimenjohtajan paikalta.
Vuonna 1876 perustettu Helsingin Suomalainen Klubi on perinteikäs herrakerho, jonka jäseniksi hyväksytään edelleen vain miespuolisia jäseniä – tarkalleen ottaen maineeltaan hyväksi tunnettuja miespuolisia Suomen kansalaisia.
Nykypäivän mittapuulla tällaiset säännöt ovat omiaan luomaan klubin ylle salaperäisyyden verhoa ja maineen ”vanhojen äijien salaseurana”, kuten tuore ravintoloitsija Sami Hiltunen asian ilmaisee. Jopa klubin sisällä naiset ulossulkevia sääntöjä pidetään vanhentuneina.
Klubin sääntöjä on yritetty muuttaa muutamaankin otteeseen, mutta sääntömuutos on kaatunut yhdistyslainsäädäntöön, jonka mukaan sääntömuutokseen vaaditaan 75 prosentin enemmistön hyväksyntä.
Viimeksi syyskuussa järjestetyssä äänestyksessä sääntömuutoksen puolesta äänesti 69,6 prosenttia äänestäneistä. Äänestystulos oli monille pettymys – myös klubin silloiselle puheenjohtajalle Raimo Ilveskerolle, joka erosi tehtävästään äänestyksen jälkeen.
Läskisoosia ja Marskin ryyppy
Kuten Suomalaisen Klubin luonteeseen kuuluu, myös ravintolassa vaalitaan suomalaisia perinteitä. Ruokalistalla suositaan klassikkoannoksia, kuten lämpimiä leipiä, vorschmackia, Marskin kuhaa, pippuripihviä ja katkarapuleipiä.
”Niitä täällä osataan arvostaa”, Hiltunen sanoo.
Läskisoosin on oltava ensiluokkaista.
”Se on todella työläs valmistaa, että sen saa hyväksi. On löydettävä sellaista possua, jossa on vähän ominaismakuakin. Viipaleiden on oltava oikeankokoisia, ja ruskistaminen tehtävä niin, että se ei mene yli, mutta paahtuu kunnolla.”
Lounaalla on tarjolla perinteikkäitä kotiruokia, joissa on vivahteita myös maakunnista. Lounas tarjoillaan noutopöydästä, jonka lisäksi tarjolla on kolmen ruokalajin klubilounas, jota voi nauttia myös kabineteissa. Ruokailun yhteydessä kabinetin varauksesta ei peritä lisämaksua.
Kabinetit ovat hyvin suosittuja, ja niissä käy paljon vakiovieraita säännöllisissä tapaamisissa.
”Tämä on siitä erikoinen ravintola, että tiukkaa viinaa menee lounaallakin aika hyvin”, Hiltunen lohkaisee, ja kertoo Marskin ryypyn olevan erityisen suosittu.
Nyt Suomalaisella klubilla valmistaudutaan joulusesonkiin, joka on sesongeista tärkein. Klassinen joululounas vetää väkeä vuodesta toiseen.
Sisään vain pikkutakissa
Perinteet näkyvät myös pukeutumisessa. Klubin jäsenten ja miespuolisten vieraiden tulee noudattaa pukeutumisessaan ”business casual” -etikettiä eli miehillä tulee olla pikkutakki ja kauluspaita. Verryttely- ja harjoitteluasut, shortsit, t-paidat, lenkkarit ja muut treeni- ja ulkoilukengät eivät ole soveliaita asusteita.
On kuitenkin muutamia poikkeuksia, jolloin tiukasta pukukoodista voidaan joustaa. Pukeutumisohje ei koske vierailevia esitelmöitsijöitä, ja yksityistilaisuuksissa pukeutumisen määrittää tilaisuuden isäntä. Erityisen juhlavissa tilaisuuksissa pukukoodi määritellään tapauskohtaisesti erikseen.
Hovimestari Tuomo Poukkasen mukaan ketään ei kuitenkaan käännytetä ovelta pukeutumisen vuoksi. Jos pikkutakki on unohtunut kotiin, eteispalvelusta huolehtivalta klubimestarilta saa takin lainaksi.
Poukkanen on toiminut Suomalaisen klubin hovimestarina kolmisen vuotta.
”Tämä on hyvin ainutlaatuinen paikka, yhdistelmä klassisia käytöstapoja ja tietynlaista rentoutta. Ne kohtaavat täällä hyvin ainutlaatuisella tavalla”, Poukkanen sanoo.
Hänen mukaansa kaikkia asiakkaita kohdellaan tasavertaisesti, olivat he klubin jäseniä tai eivät.
”Kaikki asiakkaat ovat samalla viivalla, oli sitten ministeri tai kenraali tai duunari. Me kaikki olemme samanarvoisia.”
Koska klubiravintolan asiakkaista valtaosa on kanta-asiakkaita, asiakassuhteista muodostuu helposti ystävyyssuhteita. Klubilla asiakkaiden on tapana huomioida kaikki läsnäolijat ja jututtaa myös entuudestaan tuntemattomia sekä yksin pöydässä istuvia. Otollista maaperää verkostoitumiselle ja suhteiden luomiselle – kuten klubin luonteeseen kuuluu.
Lue myös: Syksyn suurin ravintola-avaus: Avec vieraili uudessa Demossa – ja onhan se häkellyttävä