
Burger Lovers Festival on koonnut 11 hampurilaisravintolaa Helsingin Rautatientorille. Mukana on tänä vuonna ennätysmäärä burgeriravintoloita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.
11.–14.kesäkuuta järjestettävässä ruokatapahtumassa on paikalla muun muassa Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi äänestetty Grill Room Hankasalmi, kuopiolainen Burger 5, raumalainen 2 Kundia Burgers & Fries sekä Harri’s Food Factory Varkaudesta.
Yksi tapahtuman persoonallisimmista vieraista on Fisuburger Kangasniemeltä. Fisuburger on nimensä mukaisesti keskittynyt kalaburgereihin, jotka valmistetaan virvelillä pyydetystä luonnonkalasta. Kolmatta kesää toimiva kalahampurilaiskoju nousi tämän vuoden burgeriäänestyksessä yhdeksännelle sijalle.
Fisuburgerin takana on yrittäjäkolmikko Eemeli Oksiala, Anni Oksiala sekä Tatu Laitinen, joka kokkina vastaa ruokatuotteesta. Heidän apunaan on joukko paikallisia kalastajia, osa vasta peruskoulunsa päättäneitä nuoria, jotka pitävät huolen siitä, että burgereihin saadaan täytettä.
”Meillä on pojat tälläkin hetkellä Kangasniemellä kalassa, että saadaan loppuviikoksi kalaa”, Eemeli Oksiala kertoo.
”Toimin aiemmin kymmenen vuotta nuorisotyöntekijänä, ja pojat ovat sitä kautta tuttuja, kun olen pitänyt heille erilaisia kalakursseja ja kalakerhoja.”
Burgerifestivaaleilla tarjolla on Fisuburgerin nimikkoburgeri sekä ravintolan hittiburgeri Panko Mango. Fisuburgerin välistä löytyy massattu hauki-lahnapihvi, fetasalaattia, sweet chili- ja wasabimajoneesia. Panko Mangossa on pankokuorrutettua kuha- tai ahvenfileetä, mangochutneyhilloketta, fetasalaattia, mietoa hotsoosia ja savumajoneesia.
”Siinä on kuhaa tai ahventa sen mukaan, mitä on tarttunut onkeen. Vähän kuin päivän kala”, Anni Oksiala selittää.


Lisukkeeksi tarjolla on Tatu Laitisen kehittämät paahtosuolaranskalaiset. Ne pohjautuvat savolaiseen perinneherkkuun, paahtosuolaan, jota Kangasniemellä tarjotaan yleensä uusien perunoiden kanssa.
Fisuburgerin paahtosuola valmistetaan paahtamalla ruisjauhoja ja suolaa pannulla, mutta jotkut käyttävät paahtosuolassa voita ja vehnäjauhojakin.
”Se tekee sellaisen kivan efektin, että ranskalainen jää kivan rapeaksi samalla kun paahtosuola vie enimmän rasvaisuuden siitä pois ja suolaa oikein mukavasti ne rapeat ranut”, Anni Oksiala sanoo.
Savustettuja hirviburgereita
Burger Lovers Festivalin erikoisuuksiin lukeutuu myös lohjalainen Hiidenveden BBQ, jonka burgerivalikoimassa on savustettua naudan briskettiä, savustettua nyhtöpossua sekä savustettua nyhtöhirveä. Burgereiden ohella tarjolla on itse savustettua bbq-kastiketta.

Nyhtöhirvi on Hiidenveden BBQ:n erikoisburgeri, joka otettiin valikoimiin vain festivaalin ajaksi. Hirvenliha tulee Virosta, sillä suomalaisen hirven hankkiminen ravintolakäyttöön osoittautui miltei mahdottomaksi, ravintoloitsija Arsen Satukangas kertoo.
Muut lihat ovat kotimaisia, ja kaikki lihat savustetaan itse. Lihat saavat savustua tammessa 12–14 tunnin ajan. Lohjalla vuodesta 2017 toiminut Hiidenveden grilli otti savustetut lihat valikoimiinsa vuonna 2021.
Uusia makuja kastikkeista
Perinteisinkin burgereihin saadaan eloa kastikkeilla. Espoolainen Happy Days inspiroituu miamilaisesta makumaailmasta ja tuo burgereihinsa myös Latinalaisen Amerikan makuja. Heidän nimikkoburgerissaan maistuu argentiinalainen yrttikastike chimichurri.

”Argentiinassa chimichurria nautitaan yleensä grillatun lihan kanssa, ja siksi se sopii todella hyvin tällaisen avotulella grillatun burgerin kanssa”, sanoo ravintoloitsija Jani Valtonen.
Kuopiolainen Burger 5 puolestaan tarjoaa burgerinsa bloody mary -ketsupin kera, Harri’s Food Factoryn erikoisuus on lähitilan luomulihaburgeri kirsikkaisella Cherry-Cola BBQ-kastikkeella.
Myös Grill Room Hankasalmen smash burgereiden välistä löytyy itse tehty kastike, joka kulkee nimellä Salakuljettajan B&W-kastike. Ranskalaisensa hankasalmelaiset maustavat karhunlaukkasuolalla ja -majoneesilla.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Yllä: Tältä näytti Burger Lovers Festival 2025 keskiviikkona alkuiltapäivästä. Jos upotus ei toimi, katso video Instagramista.
Lue myös: Burger Companylle kotiinkuljetus ei ole uhka vaan mahdollisuus
Burger Lovers -festivaali Helsingin Rautatientorilla 11.–14.6.2025
- Grill Room (Hankasalmi)
- Burger 5 (Kuopio)
- Fisuburger (Kangasniemi)
- Harri’s Food Factory (Varkaus)
- 2 Kaveria (Rauma)
- Hiidenveden Grilli (Lohja)
- Happy Days Street Food (Espoo)
- Linna Burger (Turku)
- The Bro’s Burger Truck (Helsinki)
- Pretty Boy Wingery (ketju)
- Social Burgerjoint (ketju)
- Turbo Burger (Tallinna)
Listaa korjattu 12.6.2025 kello 7.11: Fisuburger on Kangasniemeltä, ei Kangaslahdelta.