Kilpailut

Näyttävä ja omaperäinen hirviannos siivitti Jasmin Kärkkäisen toiseksi kansainvälisessä kokkikisassa

Jasmin Kärkkäinen (toinen oikealta) edusti kilpailussa Saimaan alueen ruokakulttuuria. KUVA IGCAT

Suomalainen Jasmin Kärkkäinen sijoittui toiseksi European Young Chef Award -kokkikisassa Italiassa perjantaina.

Kisaan osallistui nuoria kokkeja European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta Euroopasta. IGCAT-järjestön organisoiman kisan teemoina ovat alueiden ruokaperinteet ja niihin liittyvä innovointi sekä kestävät arvot.

Savonlinnalainen Kärkkäinen edusti kisassa Saimaan aluetta.

Sisiliassa järjestetyn kilpailun semifinaalissa torstaina kilpailijat valmistivat perinteisen annoksen oman alueensa ruokakulttuuria ja raaka-aineita kunnioittaen. Kärkkäinen ja seitsemän muuta kilpailijaa etenivät finaaliin, jossa he valmistivat annoksestaan innovatiivisen version.

Friteerattu jäkälä ja maa-artisokkatuile

Kärkkäinen oli valinnut pääraaka-aineekseen hirvenlihan. Perinteisessä annoksessa hän tarjosi hirvenlihapullia juuressoseella ja sienikastikkeella.

Innovatiivisessa annoksessa hirvi oli lautasella sisäfileenä. Kastikkeeksi Kärkkäinen valmisti tumman metsämarjakastikkeen sekä lisukkeeksi salvialla maustetun juuresduchessen perunasta, porkkanasta ja nauriista.

Annoksessa oli lisäksi pikkelöityjä kantarelleja, voissa paistettua herkkutattia sekä pari erikoisempaa komponenttia: friteerattu jäkälä ja maa-artisokasta valmistettu tuilekeksi. Jäkälän mausteena oli mustikkajauhetta ja maa-artisokan mausteena puolukkajauhetta.

Lisäksi annoksessa oli muutama sokeroitu karpalo.

Innovatiivinen hirviannos Jasmin Kärkkäisen tapaan. KUVA IGCAT

Kärkkäinen ideoi annoksen yhdessä opettajansa ja kisavalmentajansa Sami Kokkosen kanssa.

”Inspiraatio tuli siitä perinteisestä annoksesta, ja halusin käyttää paljon samoja aineksia. Sitten aloin vain kehittelemään ja kokeilemaan, kunnes lopputuloksesta tuli hyvä”, Jasmin Kärkkäinen kertoo Avecille.

Kärkkäinen ja Kokkonen veivät kaikki kahden annoksen raaka-aineet mukanaan Sisiliaan. Kiteeläinen hirvi ja muut raaka-aineet olivat Saimaan alueelta: sienet ja marjat lähimetsistä ja juurekset lähitiloilta. Palleroporonjäkälä oli Kärkkäisen itsensä keräämää. 

Aikataulutus toimi

Perinteinen annos valmistettiin 1,5 tunnissa ja innovatiivinen annos 2,5 tunnissa.

”Kisa meni mielestäni tosi hyvin. Olin aikatauluttanut suorituksen tarkasti, ja sain annokset ajallaan nostettua ja vietyä tuomareille arvioitavaksi. Stressi oli tosi kova”, Kärkkäinen kuvailee.

Kahdeksatta kertaa järjestetyn European Young Chef Award -kisan voitti Katalonian aluetta edustanut Marta Minoves. Pistemääriä ei ole julkistettu.

19-vuotias Kärkkäinen opiskelee ravintola- ja cateringalaa ammattiopisto Samiedussa. Paikan European Young Chef Award -loppukilpailussa hän lunasti voittamalla kaksi muuta kilpailijaa Saimaan alueen osakilpailussa Joensuussa syyskuussa.

Kärkkäinen työskentelee Savonlinnassa Sirkan leipomon lounaskahvilassa. Alan kilpailuja hänellä ei tällä hetkellä ole kalenterissa.

”Jos tulee joskus vastaan sopiva kilpailu, niin saattaisin lähteä mukaan. Riippuu paljon siitä, millainen elämäntilanne minulla silloin on. Kilpaileminen on ollut tosi kehittävää, paineensietokykyni on kehittynyt ja olen saanut sitä kautta uusia kavereita.”

Jasmin Kärkkäinen vei raaka-aineet mukanaan Sisiliaan. Ainesten yhdistävänä teemana oli syksy. KUVA IGCAT

Lue myös: Ismo Sipeläisen molemmat Bocuse d’Or -finaalitehtävät ovat nyt selvillä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi